Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

31.01.2011.

KuVarijacije - Bounty čokoladice



Merkala sam ovaj recept na Coolinarici neko vreme pre nogo što se pojavio kao zadatak u ovomesečnoj igrici kuVarijacije.
Čitajući blogove, a i na Coolinarici sam primetila da je mnogo kuvarica već isprobalo ovaj nadasve jednostavan recept.
Čokoladice su zaista istog ukusa kao i kupovne.
Namerno ih nisam napravila potpuno pravilnog oblika jer mi se ipak dopada da kada je nešto homemade da tako i izgleda. Izgled domaće izrade a ukus kao kupovne!

Potrebno je:
-100ml slatke pavlake
-250g margarina
-300g šećera
-250g kokosa
-150g čokolade
-3 kašike ulja

Način pripreme:
Slatku pavlaku, margarin i šećer staviti u šerpu pa na srednjoj temperaturi otopiti. Kada se sve otopi pojačati temperaturu da provri pa dodati kokos. Pripremljen sadržaj izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi i stegne. Ohlađenu masu prevrnuti na dasku, skinuti papir pa oštrim nožem seći na kocke ili minjone ili pravougaonike. Masa je dovoljno meka da rukom može da se oblikuje ovalno, kako i izgleda kupovno Bounty. Ponovo ostaviti da se ohladi pa pripremiti čokoladnu glazuru.
Čokoladu otpiti na pari sa uljem. U prohlađenu čokoladu umakati kocke i ređati na rešetku da se ocedi višak čokolade.
Kada se glazura stegne sa ostatkom čokolade napraviti šare po gornjoj površini čokoladice.



PRIJATNO!

26.01.2011.

Cupcakes sa crvenim miksom voća



Potrebno je:
-250g brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
-200g šećera
-100g margarina
-2 jajeta
-1 čaša (180ml) jogurta
-150g smrznutog voća crveni mix (jagode, maline, ribizle, višnje)
-150ml slatke pavlake
-1 kesica šlag fix-a


Način pripreme:
Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer. U drugoj posudi žicom ručno blago umutiti jaja, dodati jogurt i otopljen margarin. Pomešati suve i tečne sastojke i dobro izmešati pa na kraju dodati odmrznuto voće oceđeno od soka. Testo sipati u papirne korpice poređane u tepsiju sa rupama i peći na 180 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Pečene mafine izvaditi iz tepsije i ostaviti da se ohlade.
Ohlađenu slatku pavlaku malo umutiti mikserom pa kad počne da se zgušnjava dodati sok oceđen od voća i krem fix pa dobro umutiti. Puniti špric za dekorisanje i naneti šalg na mafine.
Dekoracija bi bila mnogo lepša da je od svežeg voća ali obzirom na godišnje doba i cvetići nisu loše rešenje :)

PRIJATNO!

17.01.2011.

Jagoda torta sa Kidy čokoladicama



Potrebno je:
-14 jaja
-600g šećera
-prašak za pecivo
-100g čokolade za kolače
-500g margarina
-300g mlevenog Plazma keksa
-10kom. Kidy čokoladica od jagode
-250ml slatke pavlake
-200g praha za šlag
-450g jagoda
-4 kašike brašna
-100ml mineralne vode
-300g šlaga za ukrašavanje



Način pripreme:
*kore:
Odvojiti belanca od žumanaca pa belanca umutiti penasto postepeno dodajući, kašiku po kašiku, 200g šećera. Potom dodati 2 žumanca, celu čokoladu izrendanu na krupno rende, prašak za pecivo i brašno. Masu isliti u veliki pleh 40x35 i peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Gotovu koru preseći na pola. Od dobijenog testa se mogu ispeći dve kore posebno u okruglom plehu prečnika 28cm ukoliko želite okruglu tortu.
*I fil:
12 žumanaca ulupati na pati sa 400g šećera. Kada se ohladi dodati margarin, Plazma keks i Kidy čokoladice koje prethodno treba narendati na krupno rende i sve dobro umutiti.
*II fil:
Umutiti slatku pavlaku. Posebno umutiti prah za šlag sa kiselom vodom i spojiti sa umućenom slatkom pavlakom, pa u sve dodati naseckane jagode.
*filovanje:
Na jednu koru naneti prvi fil (od Plazma keksa) pa drugi fil (od slatke pavlake), staviti drugu koru, pa ponovo fil od Plazma keksa i na kraju fil od slatke pavlake.
Gotovu tortu premazati umućenim šlagom i ukrasiti po želji.



Ovu tortu sam pravila suprugu za rođendan, prvi put sam je pravila i svima nam se jako dopala. Vrlo je ukusna. Mislim da je pravi izbor za nadolazeći dan zaljubljenih ;)

PRIJATNO!

09.01.2011.

Sočna pita sa višnjama



Jedva čekam proleće, mada vreme ovih dana i jeste prolećno...dok ponovo ne padne sneg :)))

Potrebno je:
-500g kora za pitu
-500g višanja
-5 kašika šećera
-2 kesice vanil šećera
-hlebne mrvice
-1dl ulja
-1dl vode
*za sirup:
-3 šolje šećera
-3 šolje vode
-sok od pola limuna


Način pripreme:
Višnje pomešati sa šećerom i vanil šećerom, dobro promešati pa dodati prezle toliko da upije sok koji višnje puste.
U veliku tepsiju (40x35) sipati par kapi ulja, razmazati pa staviti jednu koru, nju poprskati sa malo ulja pa staviti još jednu na koju nanesemo 2 kašike fila, prekrijemo sledećom korom i nastavimo filovanje dok ne utrošimo sav fil, a preostale 2 kore ne filujemo već kao i prve dve samo malo poprskati uljem. Pomešati decilitar ulja i decilitar vode pa preliti složenu pitu pa kada kore upiju tečnost oštrim nožem iseći pitu na parčad. Potom je staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče oko 45 minuta.
U međuvremenu pomešati šećer, vodu i limunov sok za sirup i staviti da prokuva i ostaviti lagano da vri da se malo ukuva.
Gotovu vruću pitu preliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi i pita upije tečnost.



PRIJATNO!

08.01.2011.

Badnji dan i Božić



Verski praznici me uvek prvo odvuku u detinjstvo. Odrasla sam u velikoj porodici u kojoj su se verski praznici oduvek proslavljali. Sveštenik je uvek dolazio u našu kuću i u ona vremena kada to baš i nije bilo popularno ili dozvoljeno ili društveno prihvatljivo ili kako god već. Oni kojima se ta tradicija nije dopadala, koji su išli drugim putem bila su slobodno otvorena vrata da izađu napolje!
Sećam se da sam se svaki put kada bi pop dolazio da očita slavu ili osveti vodicu, sakrivala iza kuhinjskih vrata. Volela sam da slušam pojanje ali nisam volela što sam svaki put kada pop završi morala da poljubim krst koji je bio mokar od vode i koga su svi pre mene izljubili.
Porodica koju sam ja stvorila sa ljubavi mog života obeležava jednako i katoličke i pravoslavne praznike. Potičemo iz porodica različitih verskih opredeljenja i to svakako smatramo svojom prednošću. Hrišćanske vrline kojima učimo našu decu su jednake i u pravoslavnoj i katoličkoj veroispovesti.
Kako imamo i tu sreću da su nam svi roditelji, hvala Bogu, živi i zdravi proslavljanje prethodnih praznika podrazumeva odlazak na ručkove kod jednih odn. drugih roditelja.
Običaj koji ja sprovodim je priprema posnog ručka za pravoslavni Badnji dan kome obavezno prisustvuju roditelji mog muža. Time im se "odužim" za  katolički Božićni ručak koji uvek priprema moja svekrva.

Pastrmka sa povrćem


Potrebno je:
-3 pastrmke
-so, biber
-1dl maslinovog ulja
-3 šargarepe
-3 šešira šampinjona
-par listova celera
-sok od 1/2 limuna
Način pripreme:
Ribu dobro oprati, posoliti i pobiberiti spolja i iznutra i složiti u tepsiju ili keramičku posudu za pečenje. Povrće očistiti i poređati između ribe. Sve preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Peći nepokriveno u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Uz gotovu ribu i povrće servirati i kuvani pirinač i krompir salatu.

Kuvani pirinač za prilog uz ribu


Potrebno je:
-1 šoljica pirinča
-1 glavica crnog luka
-3 šoljice vode
-so
-malo ulja
Način pripreme:
Crni luk iseckati jako sitno pa ga staviti na zagrejano ulje da se proprži. Dodati pirinač pa kad počne da cvrči naliti vodu. Kuvati lagano dok pirinač ne upije skoro svu tečnost. Na kraju posoliti.
Pirinač se može pripremiti i sa dodatkom raznih vrsta povrća (šargarepa, šampinjoni, grašak, kukuruz šećerac itd.) ali obzirom da sam ovaj put povrće pripremala u rerni sa ribom i još i krompir salatu za prilog bilo je suvišno dodavati još povrća u pirinač.

Krompir salata


Potrebno je:
-500g krompira
-3 glavice ljubičastog luka
-so, biber
-peršunov list
-1dl ulja
-1 kašika sirćeta
Način pripreme:
Krompir skuvati u ljusci pa kada se ohladi oljuštiti i iseći na kolutove. Crni luk iseći na rebarca pa propržiti na ulju, dodati pripremljen krompir, prodinstati sve zajedno pa začiniti solju, biberom, sirćetom i peršunovim listom. Servirati toplo.

Preliv od belog luka


Potrebno je:
-3 čena belog luka
-pola veze peršunovog lista
-malo soli
-pola decilitra maslinovog ulja
Način pripreme:
Beli luk sitno iseckati kao i peršunov list. Sve zajedno pomešati sa maslinovim uljem i malo posoliti.
Obično ovaj preliv pripremim malo ranije kako bi beli luk otpustio svoju aromu u ulje i kako bi se ukusi sjedinili.

To su jela koja sam pripremala za ovogodišnji Badnji dan.
Božić smo proslavili kod mojih roditelja uz klasičnu božićnu trpezu dopunjenu našim vojvođanskim jelima jer nijedna svečana trpeza ne može da prođe bez kuvanog mesa iz supe i paradajz sosa. Karađorđeve šnicle su bile po mojoj želji :)
I šta reći za kraj osim Hristos se rodi i srećan svima Božić!

P.S. Ove godine sam ja našla paru u česnici :)

04.01.2011.

Rafaelo štanglice



Častili smo se za ove praznike svim i svačim, već isprobanim. Ferrero rocher je postao redovna poslastica na našem stolu i verujem da će dugo ostati omiljen. Bilo je tu i jaffa kolača i rolata sa bananama i Lanine pileće rolade i bele čorbe i mamine sarme i još svašta nešto! Jedan od redovnih kolača prazničnih trpeza kod nas su i rafaelo štanglice koje ću podeliti sa vama.

Potrebno je:
-5 jaja
-150g šećera
-150g kokosa
-2 kašike brašna
-1 kesica pudinga od vanile
-2 kašike gustina
-750ml mleka
-1 margarin za kolače
-200g šećera u prahu
-200g oraha

Način pripreme:
*kora:
Razdvojiti žumanca od belanaca pa belansa ulupati u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Dodati kokos i brašno, promešati varjačom pa izliti u pleh 30x20cm i peći na 180 stepeni oko pola sata, dok korica ne dobije žućkastu boju. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi dok se priprema fil.
*fil:
Puding pomešati sa gustinom i razmutiti u 1dl mleka a ostatak mleka staviti da prokuva pa zakuvati puding.
Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu pa dodavati jedno po jedno žumance, dodati i orahe pa pomešati dobijenu masu sa ohlađenim pudingom. Fil rasporediti po ohlađenoj kori od kokosa.
Ostaviti da se sve prohladi i stegne pa seći na štanglice.


PRIJATNO!

01.01.2011.

SREĆNA NOVA GODINA!

Pored mnogo drugih lepih stvari, 2010. godinu mi je svakako obeležilo i objavljivanje ovog bloga i predivan prijem u svet food blogera zemalja bivše SFRJ a i šire. Hvala vam za sve divne komentare, za lepe reči i hvale. Hvala vam što ste mi ulepšali prošlu godinu i pomogli da ova moja zvezdica zasija na blogerskom nebu.
Srećna vam svima nova godina! :-*