Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

28.10.2012.

Lava kolač sa Nutellom

U ovomesečnoj igrici Ajme, koliko nas je naša domaćica Irena je postavila sastojak-zadatak Nutellu. U prvi mah sam bila oduševljena temom, ali trebalo mi je dosta vremena da smislim šta bih kao svoj doprinos pripremila. Setila sam se lava kolača, koji nikada nisam pravila, a koji svakako vredi isprobati, bar po rečima onih koji su ga pravili ili jeli.
Osnovni i najvažniji sastojak ovog kolača je kvalitetna čokolada, a ja sam uz inspiraciju sa Laninog bloga i neke izmene uspela u prvom pokušaju izvedbe kolača sa tekućom sredinom.



Potrebno je:

- 90g čokolade sa većim udelom kakaa (ja sam koristila Bambi čokoladu sa 70% kakao delova)
- dve vrhom pune supene kašike Nutelle (verujem da i drugi kremovi mogu odigrati tu ulogu)
- 120g margarina za kolače
- 3 jajeta
- 100g šećera
- 100g brašna
- malo ulja i brašna za posipanje kalupića
- šlag za dekoraciju

Način pripreme:

Čokoladu, nutellu i margarin staviti u šerpicu da se otope na pari. Za to vreme žicom umutiti jaja sa šećerom. Otopljenu čokoladnu masu lagano u mlazu ulivati u umućena jaja uz stalno mešanje. Na kraju dodati brašno i žicom izmutiti da ne bude grudvica.
Kolač se može peći u keramičkim kalupima, metalnim kalupima ili kalupima za mafine. Koju god vrstu kalupa da koristite dobro ih premažite uljem i pospite brašnom da vam se kolač ne bi zalepio. U pripremljene kalupe sipati testo i staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni. Ukoliko pečete u keramičkim posudama kolač će biti gotov za 12 minuta. U metalnim kalupima se kolač brže peče tako da je dovoljno 9 minuta, koliko sam i ja pekla (merila štopericom). Kada kalupe izvadite iz rerne ostavite da se prohlade 2-3 minuta pa onda lagano prevrnite na desertni tanjirić.
Dekorišite šlagom i poslužite tople, jer kakav bi to lava bila da nije topla ;)

PRIJATNO!

19.10.2012.

Orahovača - liker od zelenih oraha



Orahovača je liker od oraha. Priprema se od zelenih oraha, mada onaj koji sam jednom davno probala bio je samo od zelene ljuske oraha. Nažalost, nisam na vreme obezbedila recept za liker od ljuski, jer je dragi vlasnik recepta otišao na neko lepše mesto.
U majskom broju časopisa Sale&Pepe za Srbiju izašlo je više recepata za likere, između ostalog i za liker od zelenih oraha. Taman na vreme! Zelenih oraha je bilo na pretek, a tata se potrudio da ubere one najlepše sa najviših grana. Trebalo je mnogo strpljenja do konačnog rezultata. Izguglala sam još koji recept, pa tako i neki gde liker bude gotov za 15-tak dana. Ne sumnjam da i tako može da se napravi lepo piće, ali meni lično, dugotrajna priprema ipak uliva više poverenja, naročito kada je u pitanju aroma, a zašto da ne i lekovita svojstva koja se inače pripisuju ovom likeru. Što se tiče alkohola koristila sam domaću lozovu rakiju koju peče moj svekar od čistog grožđa bez peteljki i bez dodatka šećera.
Krajnji rezultat je fascinantan, jake arome na orah, sa vrlo malo gorčine i samo naznakom oporosti. Međutim nije ni jako sladak. Od šećera liker dobije gustinu ali ne i toliku slast koju sam očekivala uzimajući u obzir količinu šećera koja se koristi za spravljanje.
Moram priznati samo da je bilo vrlo komplikovano za fotografisanje. Pokušala sam sa pozadinom u različitim bojama da bih dočarala boju likera, međutim, nisam u potpunosti uspela da se rešim narandžastog odsjaja zidova moje kuhinje.
U svakom slučaju preporučujem da isprobate ovaj eliksir (namerno kažem eliksir jer je neopisiv osećaj gucnuti ovo piće), sigurna sam da ćete uživati!



Potrebno je:

- 33 kom. zelenih oraha ubranih u maju ili junu
- 800g šećera
- 1 štapić cimeta
- 3 karanfilića
- komadić kore limuna
- 1 lit. alkohola (čist, votka ili lozovača)



Način pripreme:

Orahe oprati, obrisati od vode i iseći na četvrtine. Staviti ih u stakleni sud, posuti šećerom i držati na suncu dva dana. Povremeno promešati da bi se šećer otopio. Nakon toga uliti alkohol, dodati cimet, karanfilić i koricu limuna. Sud zatvoriti i ostaviti da odstoji 60 dana. Potom liker procediti, sipati u tamne flaše i ostaviti da odstoji još 2 meseca. Očuvaće se još 3 meseca. Od ove količine sastojaka dobije se oko 2 litre likera.



ŽIVELI!

16.10.2012.

Hleb koji se ne mesi, domaći sirni namaz i beze šnite by Parfe Dunja - FBI rukavice

Pravi jesenji dan, lagana kiša, hladnjikav vetrić idealno vreme za uključivanje rerne! Nisam imala ideju šta čeprkati po kuhinji pa sam se bacila na blog Parfe Dunja koji je predmet istrage u igrici FBI rukavice koju je za food blogere osmislila Maja . E, bilo je tu svega, a ponajmanje čeprkanja!
Ono što mi je privuklo najviše pažnje su recepti iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" međutim, u nedostatku nekih sastojaka i volje za šetnjom do pijace odlučila sam se za pripremu nečeg drugog.

*HLEB KOJI SE NE MESI*





Hleb koji se ne mesi ili kruh koji se ne mjesi ili no knead bread su mnogi već isprobali po Dajaninom receptu  Meni se dopao Dunjin recept jer je napravljen od belog i graham brašna i lepo uvijen u roladu, što meni nije uspelo, estetski ne liči ali ukussssssssss.....
Pošto sam htela jednu veknu, testo sam pravila po pola mere belog i pola mere graham. Za graham testo nisam koristila raženo brašno jer ga nisam imala.

Potrebno je: 

*belo testo:
- 1,5 šolja (2,5dl tj. velika šolja za čaj) belog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice suvog kvasca
- 1 šolja vode

*graham testo
- 1 šolja graham brašna
-1/2 šolje belog brašna
- 1/4 kašičice suvog kvasca
- 1 šolja vode

U posudi pomešati prvo suve sastojke, sipati vodu i promešati da se dobije žitko (mekano, lepljivo) testo. Na isti način pripremiti i drugo (graham) testo. Obe posude prekriti kesom ili providnom folijom i ostaviti najmanje 12 sati na toplom mestu da odstoji. Najbolje je pripremiti testo uveče i ostaviti preko noći da odstoji.
Rernu zagrejati na najjače zajedno sa posudom u kojoj će se hleb peći, s tim da posuda mora imati poklopac. Ja sam hleb pekla u vatrostalnoj činiji. Posudu ne treba podmazivati jer se hleb neće nimalo zalepiti.
Odstajalo testo prebaciti na dobro pobranavljenu površinu i rukom ga premetnuti sa sve četiri strane. Isto uraditi i sa graham testom pa ga staviti preko belog testa i (pokušati) zaviti u rolat. Tako pripremljeno pažljivo prebaciti u vruću posudu za pečenje, poklopiti i staviti u rernu na 25 minuta, nakon tog vremena skinuti poklopac, smanjiti temperaturu na 230 stepeni i hleb peći još 15 minuta.
Rezultat: kao što reče Dunja, gledaćete u tu veknu sa strahopoštovanjem!

*DOMAĆI SIRNI NAMAZ*



Mnogi su takođe isprobali i neku varijantu sira iz domaće radinosti. Ovaj recept mi se dopao jer se sir priprema od jogurta. Kao i za gorepomenuti hleb potrebno je strpljenje, a priroda već odradi svoje sama. Ovako dobijen namaz je jako ukusan, lepo se maže, a može se upotrebiti za još mnoge druge ukusne stvari kao što je Dunja i sama prikazala.

Potrebno je:

- 1lit. punomasnog jogurta
- 1 ravna kašičica soli
- gaza, cediljka, posuda za surutku

Način pripreme:

Jogurt pomešati sa solju. Cediljku staviti na odgovarajuću posudu, a preko cediljke staviti gazu pa na nju izliti jogurt. Ostaviti celu skalameriju u frižider na 24 sata. Nakon toga sir izvaditi iz gaze i spreman je za upotrebu. Dobije se oko 300g sira, a surutku možete popiti!
Rezultat: deca odmah sve pojela!



*BEZE ŠNITE*



Predivan kolač koji se lako sprema, možda čak i pogodan za one koji nemaju mnogo iskustva sa beze korama jer i ako presušite koru kolač je sasvim OK. Ako vam kojim slučajem ostane viška belanaca u kuhinji preporučujem da ih utrošite na ovaj kolač.

Potrebno je:

- 5 belanaca
- 250g šećera
- kašika sirćeta ili limunovog soka
- 3,5 dl šlaga (slatke pavlake)
- 100g čokolade
- 1 vanil šećer
- 1 kremfix
- višnje (iz kompota ili zamrzivača ili sveže kad im dođe vreme)

Način pripreme:

Penasto umutiti belanca pa dodavati šećer kašiku po kašiku. Na kraju mućenja dodati sirće. Umućeni šam presuti u kesicu za zamrzivač, odseći malo jedan vrh pa istiskivati šam na papir za pečenje u tepsiji. Možete istiskivati tako da dobijete jednu veliku koru, kao što je to radila Dunja, ili praviti od šama kvadrate od kojih će svaki biti poseban kolač. Beze sušiti u rerni na 100 stepeni sat vremena.
Umućen šlag pomešati sa vanil šećerom, kremfix-om i otopljenom čokoladom. Koru (ili kvadrate) filovati ovako spremljenim filom, odgore poređati višnje pa okolo poslagati komadiće izlomljene kore (koje bi trebalo pripremiti pre filovanja). Ostaviti u frižider da se lepo rashladi.
Rezultat: bez teksta!

I na kraju ću se zahvaliti Dunji jer me podstakla da probam neke recepte koje dosad nisam, a koji su fantastični!

PRIJATNO!

12.10.2012.

Junetina sa povrćem na belo

Mali ukusni uspešni eksperiment sa mesom i povrćem!



Potrebno je:

- 1 veća glavica ljubičastog luka
- 300g junećeg mesa (kao za gulaš)
- 1 velika šargarepa
- 1 manji celer
- pola šolje graška (ili koliko stane u jednu šaku)
- pola šolje kukuruza šećerca
- 1 povrtna kocka za supu
- biber
- malo seckanog vlašca
- 1 kašika brašna
- 2dl vode
- 1 kašika ulja
- suvani pirinač za prilog

Način pripreme:

Luk iseckati na kockice pa staviti da se dinsta na ulju. Meso iseći na trake pa dodati u omekšali luk. Kada meso pusti sok dodati grašak, kukuruz, šargarepu i celer iseckane na kockice. Kada tečnost od mesa i povrća uvri dodati kocku za supu i doliti vode da svi sastojci ogreznu. Kuvati oko 45 minuta, da lagano krčka. Na kraju dodati vlašac, biber i brašno, promešati pa doliti vode toliko da se dobije gladak sos. Kocka za supu sadrži i so, ali ako vam nije dovoljno možete dosoliti.
Servirati na podlozi od skuvanog pirinča (jedna mera pirinča - tri mere vode i malo soli ili soja sosa).

PRIJATNO!

08.10.2012.

Pita od bundeve i jabuka - jesen u mom tanjiru

Za one koji ne vole bundevu jedna ideja: uparite je sa jabukama! Eksperiment je uspeo, deca oduševljena, mama zadovoljna! Dobr, decu je najviše privukao sladoled umesto šećera u prahu, ali svakako je bilo i njima i meni po ukusu.



Potrebno je:

- 500g tankih kora za pitu
- 250g rendane bundeve
- 3 narenrane jabuke
- 200g šećera
- 1 kafena kašičica cimeta ( može i manje ali mi jako volimo cimet)
- 1 dl ulja
- 2 dl vode
- šećer u prahu za posipanje ili sladoled

Način pripreme:

Pomešati narendane bundeve i narendane jabuke sa šećerom i cimetom. Pakovanje kora podeliti na tri dela (prebrojati koliko komada kora ima u pakovanj pa podeliti na tri). Složiti kore jednu na drugu, malo poprskati sa uljem pa fil naneti bogato na početak kore. Zamotati u rolnu tako da fil ostane u sredini. Tako nafilovati i ostale dve jufke. Zamotane rolne složiti u tepsiju, preliti uljem i vodom i ostaviti 10 minuta da kore upiju tečnost. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, da fino porumeni. Pečenu pitu nakon vađenja iz rerne prektiri sa vlažnom čistom krpom (ako vam krpa miriši na Lenor i pita će :)) i ostaviti da se prohladi. Posuti šećerom u prahu ili servirati sa kuglom sladoleda.

PRIJATNO!

05.10.2012.

Biserni ručak - belo meso sa paprikom i sirom

Kad bacite pogled u frižider i iskombinujete namirnice koje se u njemu nalaze, uz trenutnu inspiraciju možete spremiti vrlo ukusan ručak. To se u narodu zove "lovački ručak" (otvorim frižider pa šta ulovim). Nikada nisam na sličan način kombinovala paprike i sir. Ono što volim su kisele paprike u pavlaci ili punjene sirom. To znam da je dobro. Pokušala sam da spremim ručak na brzinu i od toga je ispalo nešto vrlo ukusno.



Potrebno je:

- 1 pileće belo meso
- 1 glavica crnog luka
- 1 žuta babura paprika
- 1 zelena roga paprika
- vegeta
- 1 povrtna kocka za supu
- 2 trougla biser (zdenka) sira
- 1 supena kašika biser vajkrema (krem sira)
- peršunov list
- 2 kašike ulja

Način pripreme:

Rastopiti povrtnu kocku u 3 decilitra vode.
Belo meso bez kosti iseći na trake, poređati u tiganj preliven kašikom ulja, posoliti, naliti polovinom supe od kocke i staviti na tiho da se krčka dok se tečnost ne upari i meso malo proprži.
Paprike očistiti od semenki i iseći na kockice, kao i crni luk. Staviti u tiganj podmazan kašikom ulja, naliti ostatkom supe pa staviti da se krčka dok paprika ne smekša i tečnost se upari. Papriku povegetisati po ukusu, dodati sir i vajkrem i mešati dok se sve ne rastopi i dobije sos.
Servirati pripremljeno meso uz prilog od paprika i sira i posuti svežim peršunovim listom.



PRIJATNO!