Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

29. 1. 2012.

Cherry dream torta



Prekopavala sam internet u potrazi za savršenom tortom. Tražila, tražila, tražila, ali nisam našla. Rođendanska želja je bila sasvim jednostavna-višnje! Trebalo je da napravim bilo kakvu tortu sa višnjama. Nisu mi se dopali recepti, koji, manje više liče jedan na drugi, sa korom i pudingastim filom. Onda sam sela i zamislila tortu sa višnjama kakvu bih ja poželela da jedem. Kasnije sam, razmišljajući o ovom receptu shvatila da je ovo praktično inverzija švarcvald torte :)
Želela sam nešto kremasto, meko, bez potrebe da se mnogo žvaće, slatko, a kiselkasto i smislila....
Kako je ovg meseca u igrici Ajme, koliko nas je naša domaćica Tamara sa bloga Bite my cake kao temu zadala višnje, ova tortica će biti moja ulaznica.



Potrebno je:

-10 jaja
-500g šećera u prahu
-1 kašika sirćeta
-250g kristal šećera
-5 kašika brašna
-100g + 2 štangle čokolade
-500ml mleka
-250g margarina
-450g višanja
-2 kesice šlaga u prahu



Način pripreme:

*kore:

Ako želite četvrtastu tortu koru možete sušiti u velikom plehu od rerne (35x40cm) pa je potom preseći na pola. Ako želite okruglu tortu moj predlog je da mutite i sušite jednu po jednu koru u okruglom plehu sa obručem prečnika 26cm, svaku od po 5 belanaca i 250g šećera u prahu.
Razdvojiti belanca i žumanca. U belanca dodati sirće i mutiti čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Pleh obložiti papirom za pečenje. Šam prebaciti u pleh i poravnati. Rernu prethodno zagrejati na 150 stepeni, pa kada stavite koru da se suši smanjite temperaturu na 100 stepeni, a ja još dodatno zaglavim metalni nožić i vrata od rerne da bude tek par milimetara odškrinuta kako bi toplota cirkulisala (naravno, najklasičniji model rerne je u pitanju). Koru je potrebno sušiti oko sat vremena. Osušenu koru izvaditi iz pleha, skinuti papir i ostaviti da se ohladi.

*fil:

400ml mleka sipati u šerpu sa 100g kristal šećera i staviti da provri. U činiji izmešati žumanca, 150g kristal šećera, brašno i 100ml mleka. Kada mleko u šerpi provri dodati 100g čokolade i promešati da se čokolada istopi, potom dodati smešu sa žumancima i mešati na tihoj vatri. Taman kad pomislite da ste nešto preskočili i da je situacija beznadežna, dok razbijate glavu šta nevalja i kako to da ispravite fil će početi da se zgušnjava. Znači, malo strpljenja sa filom, jako je redak na početku ali dajte mu šansu :) Zgusnut fil ostavite da se ohladi pa ga hladnog umutite sa margarinom.



*filovanje:

Prvu koru staviti na tacnu, naneti 1/3 fila, poravnati pa poređati dobro oceđene višnje (ako treba možete ih poređati na par slojeva ubrusa da se ocede jer ukoliko vam iscure u kolač nema šta da ih upije pa će cela torta u jednom momentu početi da pliva u soku). Ne morate staviti sve višnje u tortu, možete ostaviti 100-nak g za dekoraciju kao na slikama. Preko višanja staviti drugu 1/3 fila pa preklopiti drugom korom. Filom koji je preostao premazati tortu sa strane i odgore. Celu tortu dekorisati šlagom, eventualno preostalim višnjama i sa seckane 2 štangle čokolade.



P.S. Tortica je pravljena jednom dragom gospodinu za rođendan, a na slikama je njeno drugo izvođenje jer premijera nije doživela da bude uslikana :)

PRIJATNO!

11 коментара:

  1. Uh, draga, beze korice, ovaj krasan kuhani fil, višnje-divota! Hvala ti za ulaznicu i sudjelovanje, zaista je krasna

    ОдговориИзбриши
  2. Strava je Natasa!!Lepo deluje na preseku,ali te kore,i kombinacija fila i visanja ne moze da ne valja.Poz

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala devojke, drago mi je da vam se dopada! :-*

    ОдговориИзбриши
  4. Vau! Ova bi i mene odusevila definitivno!!! Obozavam beze korice i jos u kombinaciji sa cokoladnim kremom i visnjama zvuce bas savrseno... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Baš mi se jede ovako nešto. Volim višnje u bilo kojoj varijanti, a ova torta izgleda prelepo...

    ОдговориИзбриши
  6. Torta zvuči odlično! Veliki sam obožavatelj višnji, još mi se najviše dopada ovaj tvoj kiselkasti dio :) Divno je dekorirana!

    ОдговориИзбриши
  7. kombinacija iz snova, višnje čokolada, beze... ma odlično
    dekoracija predivna

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala cure!
    Vera drago mi je da ti se dopada, sigurna sam da ćeš uživati u ukusu!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!