Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

16. 10. 2012.

Hleb koji se ne mesi, domaći sirni namaz i beze šnite by Parfe Dunja - FBI rukavice

Pravi jesenji dan, lagana kiša, hladnjikav vetrić idealno vreme za uključivanje rerne! Nisam imala ideju šta čeprkati po kuhinji pa sam se bacila na blog Parfe Dunja koji je predmet istrage u igrici FBI rukavice koju je za food blogere osmislila Maja . E, bilo je tu svega, a ponajmanje čeprkanja!
Ono što mi je privuklo najviše pažnje su recepti iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" međutim, u nedostatku nekih sastojaka i volje za šetnjom do pijace odlučila sam se za pripremu nečeg drugog.

*HLEB KOJI SE NE MESI*





Hleb koji se ne mesi ili kruh koji se ne mjesi ili no knead bread su mnogi već isprobali po Dajaninom receptu  Meni se dopao Dunjin recept jer je napravljen od belog i graham brašna i lepo uvijen u roladu, što meni nije uspelo, estetski ne liči ali ukussssssssss.....
Pošto sam htela jednu veknu, testo sam pravila po pola mere belog i pola mere graham. Za graham testo nisam koristila raženo brašno jer ga nisam imala.

Potrebno je: 

*belo testo:
- 1,5 šolja (2,5dl tj. velika šolja za čaj) belog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice suvog kvasca
- 1 šolja vode

*graham testo
- 1 šolja graham brašna
-1/2 šolje belog brašna
- 1/4 kašičice suvog kvasca
- 1 šolja vode

U posudi pomešati prvo suve sastojke, sipati vodu i promešati da se dobije žitko (mekano, lepljivo) testo. Na isti način pripremiti i drugo (graham) testo. Obe posude prekriti kesom ili providnom folijom i ostaviti najmanje 12 sati na toplom mestu da odstoji. Najbolje je pripremiti testo uveče i ostaviti preko noći da odstoji.
Rernu zagrejati na najjače zajedno sa posudom u kojoj će se hleb peći, s tim da posuda mora imati poklopac. Ja sam hleb pekla u vatrostalnoj činiji. Posudu ne treba podmazivati jer se hleb neće nimalo zalepiti.
Odstajalo testo prebaciti na dobro pobranavljenu površinu i rukom ga premetnuti sa sve četiri strane. Isto uraditi i sa graham testom pa ga staviti preko belog testa i (pokušati) zaviti u rolat. Tako pripremljeno pažljivo prebaciti u vruću posudu za pečenje, poklopiti i staviti u rernu na 25 minuta, nakon tog vremena skinuti poklopac, smanjiti temperaturu na 230 stepeni i hleb peći još 15 minuta.
Rezultat: kao što reče Dunja, gledaćete u tu veknu sa strahopoštovanjem!

*DOMAĆI SIRNI NAMAZ*



Mnogi su takođe isprobali i neku varijantu sira iz domaće radinosti. Ovaj recept mi se dopao jer se sir priprema od jogurta. Kao i za gorepomenuti hleb potrebno je strpljenje, a priroda već odradi svoje sama. Ovako dobijen namaz je jako ukusan, lepo se maže, a može se upotrebiti za još mnoge druge ukusne stvari kao što je Dunja i sama prikazala.

Potrebno je:

- 1lit. punomasnog jogurta
- 1 ravna kašičica soli
- gaza, cediljka, posuda za surutku

Način pripreme:

Jogurt pomešati sa solju. Cediljku staviti na odgovarajuću posudu, a preko cediljke staviti gazu pa na nju izliti jogurt. Ostaviti celu skalameriju u frižider na 24 sata. Nakon toga sir izvaditi iz gaze i spreman je za upotrebu. Dobije se oko 300g sira, a surutku možete popiti!
Rezultat: deca odmah sve pojela!



*BEZE ŠNITE*



Predivan kolač koji se lako sprema, možda čak i pogodan za one koji nemaju mnogo iskustva sa beze korama jer i ako presušite koru kolač je sasvim OK. Ako vam kojim slučajem ostane viška belanaca u kuhinji preporučujem da ih utrošite na ovaj kolač.

Potrebno je:

- 5 belanaca
- 250g šećera
- kašika sirćeta ili limunovog soka
- 3,5 dl šlaga (slatke pavlake)
- 100g čokolade
- 1 vanil šećer
- 1 kremfix
- višnje (iz kompota ili zamrzivača ili sveže kad im dođe vreme)

Način pripreme:

Penasto umutiti belanca pa dodavati šećer kašiku po kašiku. Na kraju mućenja dodati sirće. Umućeni šam presuti u kesicu za zamrzivač, odseći malo jedan vrh pa istiskivati šam na papir za pečenje u tepsiji. Možete istiskivati tako da dobijete jednu veliku koru, kao što je to radila Dunja, ili praviti od šama kvadrate od kojih će svaki biti poseban kolač. Beze sušiti u rerni na 100 stepeni sat vremena.
Umućen šlag pomešati sa vanil šećerom, kremfix-om i otopljenom čokoladom. Koru (ili kvadrate) filovati ovako spremljenim filom, odgore poređati višnje pa okolo poslagati komadiće izlomljene kore (koje bi trebalo pripremiti pre filovanja). Ostaviti u frižider da se lepo rashladi.
Rezultat: bez teksta!

I na kraju ću se zahvaliti Dunji jer me podstakla da probam neke recepte koje dosad nisam, a koji su fantastični!

PRIJATNO!

7 коментара:

  1. Kakva dobro izgleda korica na onom hlebu, a bo'me i presek je zanimljiv jako!

    ОдговориИзбриши
  2. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve güzel görünüyor.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  3. Namaz se odlično uklopio uz kruh, sigurno je bila prava gozba!

    ОдговориИзбриши
  4. sve troje je odlično i ne znam za što bi se prije odlučila

    ОдговориИзбриши
  5. Joj, kako ti je dobro ispao ovaj kruh. Jedno vrijeme sam ga neprestano radila, a onda... nekako se zaljubim u neki drugi, i tako radim stalno nešto novo. No zahvaljujući tebi, radim ga da danas ponovo, ma baš ti je sjajan. Sve ti je ispalo prekrasno, i hvala ti na trudu i posjeti mojoj kuhunjici.

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno! I ja sam odstampala recept za hleb, ali ne znam da li cu stici da ga probam...

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!