Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

25. 11. 2012.

Liker od ruzmarina

Trebalo je mnogo strpljenja i gotovo celo leto da isprobamo liker od zelenih oraha za koji je definitivno potvrđeno da je odličan i da će biti spravljan svake godine u malko većoj količini. Taj recept kao i još četiri druga objavljeni su u majskom izdanju Sale & Pepe magazina za Srbiju.
Tako mi je nehajno pao pogled na grm ruzmarina u punom cvetu u maminom dvorištu i iste sekunde kroz glavu proletelo da u tom istom Sale & Pepe magazinu postoji i recept za liker od ruzmarina!
Rečeno - učinjeno! Još isti dan sam nabrala iglice i cvetiće svežeg ruzmarina i potopila ih u domaću lozovaču.



Potrebno je:

- 80g iglica od ruzmarina
- 1 supena kašika cvetova ruzmarina
- 1 lit. lozovače
- 400g šećera
- 1/2 lit. negazirane vode sa niskim sadržajem natrijuma
- po receptu trebalo bi dodati komadić kore pomorandže ali kako nisam bila u mogućnosti nabaviti organski uzgojenu pomorandžu, a zaista sam postala jako sumnjičava po pitanju kvaliteta i uopšte ispravnosti upotrebe kore agruma koje se mogu kod nas naći u prodaji, ovog puta sam je izostavila.


Način pripreme:

Iglice i cvetove ruzmarina potopiti u lozovaču, u staklenom sudu pa ostaviti da odstoji sedam dana u mraku, povremeno mešajući.
Rastopiti šećer u vodi pa kuvati još 10 minuta od trenutka ključanja. Ostaviti da se potpuno ohladi pa sipati dobijeni sirup u sud sa potopljenim ruzmarinom. Ostaviti da odstoji dva sata pa procediti. Preliti sardžaj u flašu i ostaviti da odstoji 20 dana.
Ovako pripremljen liker može se očuvati tri meseca.



ŽIVELI!

1 коментар:

  1. danas se spremam da napravim ovaj liker uz dodatak i korice pomorandže.17.08.2014.pozdrav.

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!