Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

27. 7. 2010.

Kolač sa šljivama


Nemam ama baš nijedan recept za kolače sa šljivama, a šljiva ove godine u izobilju. Deca jako vole da ih jedu sveže. Pekmez i džem neće ni u palačinkama. Razmišljala sam kako da ih obradujem nekim kolačem sa njima omiljenim voćem i napravila jednu prostu kombinaciju sipkavog testa i šljiva koja je ispala i dekorativna i ukusna. Može se napraviti sa bilo kojim voćem, a obzirom da je ova tepsija danas planula a da sama priprema uopšte nije komplikovana ni dugotrajna već sutra ćemo isprobati sa breskvama.

Potrebno je:
-10 vrhom punih kašika brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
-125g margarina
-5 kašika običnog šećera
-2 kašike smeđeg šećera
-1 kesica vanil šećera
-1 jaje
-50ml mleka
-15 komada većih plavih šljiva
-malo cimeta
-2 kesice prozirnog preliva za kolače (želatin)



Način pripreme:
Umutiti margarin sa običnim šećerom i vanil šećerom pa dodati jaje i mleko. U ovu masu umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dobije se mekano lepljivo testo u koje ne treba dodavati više brašna jer će onda biti suviše tvrdo kada se ispeče i mrviće se. Prebaciti testo u tepsiju pa samo malo pobrašnaviti ruke i razvući ga da bude malo višlje na krajevima. Na testo poređati šljive isečene na kriškice, posuti ih sa smeđim šećerom i cimetom. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Preko ohlađenog kolača preliti preliv za kolače pripremljen po uputstvu na kesici.

PRIJATNO!

2 коментара:

  1. Ja baš nisam neki ljubitelj šljiva u kolačima, ali prošle godine sam napravila jedan u kombinaciji s breskvama i jabukama koji je bio fantastičan, pogledaj, možda ti se svidi
    http://dajana-bakerscorner.blogspot.com/2009/09/oh-its-almost-gone.html

    ОдговориИзбриши
  2. Pogledala sam tvoj recept, fantastičan je. Volim jednostavne recepte i kombinaciju prhkog testa i sezonskog voća!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!