Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

4. 11. 2010.

Piletina sa pirinčem i prokeljom


Ponekd volim da pripremam jela u kojima je dominira prilog. Ustvari razmišljanje šta da kuvan sutra nekad se svede na to šta da pripremim uz meso. Ovaj recept je takav da je zapravo meso prilog uz povrće!
Sećam se, pre destak godina pita me prijateljica koja živi u inostranstvu gde ima da se kupi prokelj, objašnjavajući mi da je to povrće koje izgleda kao male glavice kupusa. Ja sam znala kako izgleda, ali sam ga videla na slici, a na pijaci ne! Kada se prokelj pojavio "u našem šoru" prvo mi je ona pala na pamet: "Evo Ena tvojih kupusića!" I danas kad god kuvam prokelj mislim na moju Enu i njene kupusiće.

Potrebno je:
-1 belo pileće meso sa kostima.
-2 glavice luka
-1 šargarepa
-1/2 šolje pirinča
-1 kašika soja sosa
-250g prokelja
-so, biber, aleva paprika
-150ml soka od paradajza
-100ml vode
-1dl ulja

Način pripreme:
Pileće meso odvojiti od kosti pa iseči uzduž na šnicle, posoliti i ispržiti u tiganju na malo ulja. Kost od piletine staviti u šerpicu naliveno vodom da se skuva.
Na ulju propržiti sitno naseckanu jednu glavicu luka, dodati pirinač, propržiti još malo pa naliti supom od pileće kosti. Kada provri kuvati oko 5 minuta pa poklopiti i skloniti sa strane da pirinač nabubri pa tek onda posoliti i dodati soja sos..
Prokelj oprati. Na ulju propržiti drugu glavicu luka, sitno iseckanu, i šargarepu isečenu uzduž na štapiće, posoliti, pobiberiti, dodati kašičicu aleve paprike pa sve zaliti sokom od paradajza i vodom. Kada prokuva ubaciti prokelj i kuvati dok se tečnost potpuno ne ukuva.
Staviti kuvani pirinač na tanjr pa preko staviti pileće meso. Šargarepu lagano izvaditi iz šerpice sa prokeljom pa poslagati preko piletine. Prokelj servirati pored piletine i pirinča.


PRIJATNO!

3 коментара:

  1. Süper güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılarımla.

    ОдговориИзбриши
  2. moram priznati da i ja kažem "mali kupusići" ili "mali kelj" i poprilično ga volim iako je dosta gorak kada se samo skuha na lešo a najčešće ga tako jedem. Bilježim i ovu tvoju varijantu, odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!