Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

8. 11. 2011.

Pilav sa junećim mesom i salata od cvekle




Da krenem od salate, unatraške.

Cvekla kao salata je deo mog detinjstva. Naime, moja baka je imala baštu, sadila cveklu i uvek je kuvala i pravila salatu od nje kada bi kuvala pasulj. Jesam li vam spomenula nekad kakav pasulj moja baka kuva? Niko ne ume da skuva pasulj kao moja baka i to je činjenica! Elem, nikada nisam volela salate iz tegle, one industrijske, pa ni cveklu, jer me baka naučila da cvekla raste u bašti, a ne na rafu prodavnice, u nekoj tegli.
Moja deca su okusila cveklu u vrtiću, i to onu iz tegle, slatku i isečenu reckavo. Više dekorativnu nego ukusnu. Tako sam rešila da im napravim ovu salatu u svojoj izvedbi, a recke, kakve-takve, uspela sam da izvedem nožem za hleb.
******
SALATA OD CVEKLE
Potrebno je:
-2 veće sveže cvekle
-voda
-so, ulje, šećer, sirće

Način pripreme:
Cvekle staviti u lonac, naliti vodu da ogreznu pa staviti da se kuvaju dok potpuno ne omekšaju. Potrebno je najmanje sat i po da se skuva, zavisi kolike su cvekle, a inače su jako tvrde i treba im dosta vremena da skroz smekšaju. Kuvau cveklu ocediti od vode i ostaviti da se ohladi. Potom je oljuštiti (kao kuvani krompir) i iseckati na komadiće po vašoj želji. Staviti isečenu cveklu u činiju, po ukusu posoliti, malo pošećeriti, pouljiti i zasirćetiti i promešati. Količina začina zavisi od vašeg ukusa, mi eto, volimo da nam usta posle jela pobele od sirćeta :)
******
Pilav i nije nešto bio omiljeno jelo ni meni, a ni mojim ukućanima. Međutim, kako bih razbila monotoniju, a i pod uticajem hormona u trudnoći počela sam da spremam pilav, na neki moj način, da mu dodam malo šmeka i ukusa, koji možda i nije uobičajen ali koji svakako prija nepcima i nosićima.
******
PILAV SA JUNETINOM
Potrebno je:
-300g junećeg mesa
-1 srednja glavica crvenog luka
-1 šargarepa
-1 list lovora
-pola šolje pirinča
-so, biber

Način pripreme:
Meso iseći na kockice i staviti u šerpu, naliti vodom i kuvati dok meso ne omekša u potpunosti. Održavati količinu tečnosti prilikom kuvanja na otprilike 700ml. Kada je meso kuvano procediti tečnost (supu) i ostaviti na stranu.
Glavicu luka i šargarepu izrendati na sitno i staviti da se izdinsta 4-5 minuta sa lovorovim listom, potom dodati kuvano meso i pirinač. Malo sve zajedno propržiti, dobro promešati pa naliti tečnost u kojoj se kuvalo meso. Lagano krčkati dok pirinač ne nabubri i upije otprilike 2/3 tečnosti. Začiniti solju i biberom.

PRIJATNO!

6 коментара:

  1. Ovo je bas jedan fini rucak, da nam zagreje stomacice, a salatu pravim na isti nacin, pa volim da ogore posluzim malo rena.:)) p.s. znas gde ima tih reckavih nozica, pogledaj recimo u Ideji, neki put se mogu naci na onom odeljku sa kuhinjskim sitnicama.:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je hrana za mene, ciklu na salatu obožavam, a kada je domaća onda je tek posebno dobra. Ni ovaj pilav ne bih odbila :)

    ОдговориИзбриши
  3. Omiljeno jelo moga tate..cvekal.A ovaj pilav bogami svi volimo:) Super;)

    ОдговориИзбриши
  4. Vidiš, svaka kuća ima svoj recept za pilav. Bašsmo ga danas jeli. Ja nakon te termičke obrade na šporetu kad na luku propržim pirinač, dodam kockice krompira i šargarepu i malo supe pa prodinstam desetak minuta, a onda sve ide u vatrostalnu činiju nalieno supom zajedno sa kuvanim mesom i sa puno peršuna da se tu zapeče. Uvek volim da vidim kako se tradicionalna jela spremaju u drugim kućama.

    ОдговориИзбриши
  5. Lana hvala na savetu!
    Devojke, nisam imala predstavu da se pilav baš toliko voli i sprema, i baš mi je drago da je omiljen kod mnogih.
    Jeco, ja bih rado dodala mnogo peršunovog lista jer mi on daje neku svežinu jelima, međutim, deca ga tada ne bi ni pipnula, jer kao i mi kad smo bili mali, ni oni ne vole ništa zeleno u tanjiru :))) U rerni nisam pripremala ali znam da može i tako. Ovako u šerpi nekako imam bolji uvid u stepen kuvanosti pirinča.

    ОдговориИзбриши
  6. ja volim ciklu ali mora obavezno da se stavi i hren, bez hrena mi nije dobra
    i naravno svake godine je sijemo u vrtu, ona kupljena mi nije dobra nikako

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!