Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

5. 12. 2011.

Pita sa mesom i feta sirom

Dugo sam razmišljala o nazivu za ovu pitu, svašta mi je padalo na pamet od "urnebes pite" do "svega pite". Sastojci od kojih se pravi nisu često tako ukombinovani u jedno jelo. Onda sam se ograničila na meso i fetu, mada još dosta toga ide u fil, ali neka bude ovako.
Pite je preukusna, taman toliko koliko su mi slike ispale loše. Problem sa osvetljenjem. A i moji novi narandžasti zidovi u kuhinji uopšte ne idu fotografisanju u prilog. Svejedno, ipak sam rešila da ovaj recept podelim sa vama, jer bez obzira na slike, nadmn se da ću uspeti da vas ubedim da će vam ova pita postati omiljeno jelo i svakako vam toplo preporučujem da je isprobate.
(A možda bi bilo bolje da sam je nazvala "čudo pita"!?)




Potrebno je:

-500g tankih gotovih kora za gibanicu
-250g mlevenog junećeg mesa
-1 velika glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-3 veća krompira
-2 kašičice origana
-200g feta sira
-1dl ulja
-1dl kisele vode
-so, biber
-1 jaje
-susam, kim, krupna morska so...




Način pripreme:

U tiganju zagrejati ulje pa propržiti sitno seckan crni luk, dodati seckan beli luk i meso i izdinstati napola (10-15 min. samo da ispari voda koju meso otpusti). U drugom tiganju na malo ulja propržiti narendan krompir (takođe 10-15 min.), dodati origano, so i biber. Ostaviti sve da se prohladi. U jednoj posudi pomešati dinstano meso i začinjeni krompir i dodati rukom izmrvljen feta sir. Sve dobro ali lagano promešati i, ako je potrebno, dosoliti. Ukoliko volite možete dodati i kašičicu tucane ljute paprike.
Pomešati ulje i kiselu vodu. Kore za pitu podeliti na dva dela. Listove kora ređati jednu preko druge i svaku poprskati uljem i vodom. Poslednju koru celu premazati polovinom pripremljenog fila i urolati.



 Ja sam ih sekla na pola jer tepsija nije bila ovoljno dugačka, ali ako imate dovoljno veliki pleh nema potrebe da rolate presecate. Isto uraditi i sa drugom polovinom kora. Preliti sve ostatkom pomešanog ulja i vode i ostaviti 10-tak minuta da kore upiju tečnost. Premazati rolate umućenim jajetom i posuti susamom, kimom, krupnom morskom solju, šta god volite (meni je najukusnija bila sa kimom, ali, kako ko voli...)
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečenu pitu, po vađenju iz rerne, prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se prohladi, a potom servirati.




PRIJATNO!

2 коментара:

  1. Ooo, svidja mi se vec na prvo citanje, moram priznati da nisam kombinovala zajedno oba fila, obicno napravim ili samo pitu sa mesom ili samo sa sirom, ali kad ti kazes da je dobra, pa moracu onda da isprobam.:)) p.s. ne brini nista zbog fotkica, vidi se sasvim dobro sve ono sto treba!:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je na prvi pogled delovalo prenatrpano, i meso i krompir i sir, sve je delovalo nekako previše, međutim, ukus jeeeeeeee....

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!