Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

18. 2. 2012.

Piletina u slanini punjena suvim šljivama



Ovo je kombinacija koju već dugo planiram da isprobam. Malo sam se dvoumila pošto konzumenti mojih kulinarskih maštarija ne vole da mešaju voće i slana jela. Pošto nam je prispela naša domaća slanina (nisam neki obožavalac, ali stvarno je odlična!) morala sam da oprobam i ovu deliciju. Plašila sam se da će biti suviše slatko, međutim slast šljiva se jedva oseti. Jelo se vrlo brzo napravi. Može se poslužiti kao toplo predjelo ili kao glavno jelo. Kada se ohladi nema onaj šmek kao kada je vruće, tekstura se promeni zbog masnoće iz slanine i šljive se malo stvrdnu. Bez obzira na to i ona tri komada što su pretekla su pojedena za večeru. Znači, misija uspela. Imamo novo omiljeno jelo!

Potrebno je:

-1 belo pileće meso
-20 tankih režnjeva slanine
-100g suvih šljiva bez koštica
-so

Način pripreme:

Belo meso odvojiti od kosti i iseći tako da se dobiju uske tanje trake. Od jednog belog mesa može se dobiti 20-tak takvih traka u zavisnosti od veličine pileta. (Ovo moje je imalo kila koliko i omanja ćurka, samo belo meso bez kože i kosti težilo je 750g!) Ako radite za predjelo preporučijem da trake pilećeg mesa budu vrlo tanke jer će vam se u suprotnom gosti najesti predjela :) Svaku suvu šljivu zamotati prvo u tračicu belog mesa pa preko toga listom slanine. Ređeti u tepsiju bez dodavanja masnoće. Peći u već zagrejanoj rerni na 220 stepeni toliko da slaninica dobije primamljivu zlatnu boju.



P.S. Mi smo uz ovo jelo probali turšiju i koliko god zvučalo neverovatno, slaže se!

PRIJATNO!

5 коментара:

  1. Odlično, volim ovako "dotjeranu" piletinu da se izbjegne njena suhoća. Super.

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavamo ovo jelo, čak je i naša slatkica "odlepila" za ovim iako šljive ne voli ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Divno izgleda na slici, a mora biti i ukusno. Ovdje u Danskoj se suva sljive dosta stavljaju uz patke i curke.

    ОдговориИзбриши
  4. Baš sam nedavnu u jednom restoranu jela veprovinu sa suhim šljivama i zaljubila se u tu kombinaciju okusa! Ovo sa piletinom bi mogla probati i doma! :) Super recept! :)

    ОдговориИзбриши
  5. polako sam počela ubacivati voće u slana jela, ovu kombinaciju nisam probala ali jako je simpatična izgleda i vjerovat ću na riječ ja je odlična okusa, probat ćemo

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!