Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

26. 10. 2010.

Šareni keksići



Ovaj recept se ne razlikuje puno od recepata za prhko testo koje manje-više svi imamo. Otkrila sam samo jednu caku, a to je dodavanje začina koji doprinose ukusu keksića. Mogu se praviti i sa drugim dodacima kao što su mleveni orasi ili lešnici, kako, ili rogač. Ovog puta sam ih pravila rođendanku da počasti drugare u školi, umesto bombona.

Potrebno je:
-250g margarina za kolače
-100g šećera u prahu
-1 jaje
-1 žumance
-1/2 kesice praška za pecivo
-400g brašna
-1 kašičica cimeta
-1 kašičica đumbira (u prahu)
-1/2 kašičice muskatnog oraščića
*za glazuru:
-1 belance
-200g šećera u prahu
-sok od pola limuna
- boje (najbolje u gelu ali mogu i tečne ili u prahu)

Način pripreme:
Izraditi margarin sa šećerom u prahu pa u to umutiti jaje i žumance i  začine. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom pa brašno postepeno dodavati i mutiti sa masom od margarina. Kada testo počne da se odvaja od posude u kojoj se muti prebaciti ga na radnu površinu pa mesiti rukama. Izmešeno testo razvući oklagijom na 5mm debljine i modlama vaditi keksiće i ređati u pleh na papir za pečenje. Od ove količine testa dobije se oko 50 keksića ili 1 ipo velika tepsija. Keksiće peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečene keksiće ostaviti da se ohlade pa onda naneti na njih glazuru.
*glazura: Staviti u činiju belance, sok od limuna i šećer i ručno mutiti žicom dok se ne dobije gusta glatka masa bele boje. Ovu masu možete koristiti belu ili je bojiti prehrambenim bojama.
Na kekse se može nanositi kašičicom ili četkicom, a može se sipati u plastičnu kesicu kojoj se tek malo odseče vrh i tako se dobije tanak mlaz glazure kojim možete pisati ili crtati po keksićima. Ova glazura se u dodiru sa vazduhom stvrdne tako da ukoliko vam preostane ne možete je sačuvati za kasniju upotrebu.

P.S. Ovih dana očekujemo isporuku modlica u obliku bundeve, šišmiša, čovečuljka i jelkice tako da će biti još puno lepih šarenih keksića za predstojeće praznike :)



PRIJATNO!

3 коментара:

  1. Ovakve keksiće, skoro je isti recept, i ja često pravim i uvijek i svugdje dobro prođu. Odlični su. Jako lijepo su ti ispali, a dekoracije su mi odlične !!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam ovaj recept dobila od mame a inače je testo za kekse koji se prave na modlu koja se montira na mašinu za mlevenje mesa. Rerna mi je malo loša pa nisu jednako ispečeni, jer trebali bi ostati svetle boje. U svakom slučaju drago mi je da ti se dopadaju!

    ОдговориИзбриши
  3. odlično si dekorirala ove keksiće, preslatki su

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!