Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

5. 2. 2011.

Limunada - sirup sok od limuna



Recept sam dobila od mame pre više godina, a ona od nekog trećeg itd. u nedogled :) Vrlo je jednostavna priprema. Limunada, sama po sebi, lepo rashlađena osvežava u vrelim letnjim danima. Zimi ovaj sirup možete dodati u čaj umesto ceđenog limuna i šećera. Od navedene mere se dobije oko 6 litara sirupa. Ja obično pravim pola mere jer ne želim da dodajem konzervans, a za tri flaše se u frižideru uvek nađe mesta. Znači, ukoliko pravite veću količinu, sirup treba držati na hladnom mestu ili dodati konzervans da se ne bi ukvario, tj. prokisnuo.

Potrebno je:
-1kg limuna
-3kg šećera
-8 kesica limuntusa
-4l vode

Način pripreme:
Limun oprati pa zajedno sa korom iseckati na kocke i samleti u multipraktiku ili mašinom za mlevenje mesa. U veću činiju izručiti samleveni limun, dodati šećer i limuntus pa promešati. Na kraju naliti vodu, dobro promešati i ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje, kako bi se sav šećer istopio.
Nakon 24 sata sirup procediti i sipati u čiste flaše.



ŽIVELI!

11 коментара:

  1. Odlicno. Bas po mom gustu. Mogu isto tako s narancama samo da smanjim secer?

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam ljubitelj limuna ,ali može i pomorandža!! Divan recept i pozdrav za tebe i mamu !!Mame uvek imaju sjajne recepte zar ne ???:-))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala devojke! Nisam isprobala ovaj recept sa narandžom, tako da ako probate javite rezultate! :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Ne kaze se "postavi komentar",nego formulisi komentar.Temilj se n.pr.postavlja.Neki cak pisu
    "dodaj komentar".Lopta se dodaje.Stvari se mogu dodati.
    Komentari se formulisu.
    Izgleda da mnogi od vas nikad nisu culi za rec "gramatika".

    ОдговориИзбриши
  5. To ne pišemo "mi" nego je tako postavljeno od strane Bloggera, pa svaku dalju konstruktivnu kritiku možete uputiti na njihov račun. Manite se ispravljanja gramatičkih grešaka na blogu o hrani :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. pozdrav, sad nadjoh ovo preko googla-a. Ja bi ovako nesto ali bez limunove kore znaci samo cedjeni limun. Citao sam negde da se na kori moze naci gomila opasnih stvari kojima se limun tretira da bi duze opstao u prodaji. Uglavnom kako bi onda recept zvucao?

    ОдговориИзбриши
  7. Ukus limunadi zapravo i daje kora, jer mora maaaalčice da gorči, a i najveći deo arome je zapravo u kori limuna. Pre pripreme limunade po ovom recepru svakako je neophodno dobro oprati svaki linum. Ja ih perem toplom vodom i pre seckanja odstranim svaku tačkicu koja se eventualno nađe na kori. Bez kore, verujem da može da se napravi, ali mislim da bi u tom slučaju sirup bio suviše sladak i ne toliko aromatičan, a i bilo bi potrebno mnogo više limuna za pripremu. U svakom slučaju ako pokušate bez kore, javite kako je uspelo! Pozdrav i hvala na čitanju!

    ОдговориИзбриши
  8. moja zena pravi sirup po istom receptu vec nekoliko godina ali nakon citanja ovog teksta nesto nam se bas ne mili.

    http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Limunova-kora-ni-za-kolache.lt.html

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман3. јун 2012. 19:31

    Tačno je, kora limuna nije za upotrebu, a i logično je, sve je uprskano i zagadjeno, tako da dobri stari recepti više nemaju primenu, jer nema više ni onih zdravih plodova ni prirodnih ukusa. Jaaaaaaaaaaaaaaaao nama!

    ОдговориИзбриши
  10. Ne sporim komentare o neupotrebljivosti kore limuna, ali nije tačno da nije moguće naći zdrav neprskani limun. Naravno da ga nećete naći u supermarketu, ali ako imate sreće da poznajete nekoga ili imate rodbinu npr. u Dalmaciji možete sebi obezbediti zdrav, sveže ubran, neprskan limun ;)

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!