Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

22. 3. 2011.

Crno-bela čokoladna Ghostbusters torta

Prvi put sam radila čokoladni fil sa belom čokoladom za Veliku Svadbenu Tortu. Međutim, verovali vi meni ili ne, ja tu tortu nisam probala, ali baš ni mrvicu. Previše uzbuđenja, valjda...
Pošto me, kad je sva ta frka prošla, jako zanimalo kakav ukus ima tako pripremljen fil rešila sam da ga, pod pretpostavkom da je jaaako sladak, ukombinujem sa korama od crne čokolade, zbog kontrasta boja pa i ukusa.
Tortu sam takođe iskoristila da pokušam jednu ideju za dekoraciju torte koju već duže vreme nosim u glavi, a koja je posvećena bendu u kome svira moj suprug.
Pa evo kako je to sve izgledalo....


*kore:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-2 kašike ulja
-2 kašike mleka
-2 štangle čokolade sa 70% kakaa
-3 kašike brašna
*fil:
-3 jaja
-200g šećera u prahu
-50g bele čokolade
-250g margarina

Način pripreme:
*kore:
Umutiti penasto belanca sa šećerom pa kad se dobije čvrst sneg dodati žumanca, ulje, mleko, otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i sve lepo sjediniti. Na kraju varjačom umešati brašno pa pripremljeno testo izliti u okrugli pleh 26cm obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrelanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru izvaditi iz pleha pa kada se prohladi preseći je popreko da se dobiju dve kore.
*fil:
Mutiti na pari jaja sa šećerom dok se ne zgusne pa u vruće dodati čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Kada se sjedini ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umutiti jedan margarin i filovati tortu.

Tortu bi trebalo filovati: kora-fil-kora-fil, međutim pošto sam ovog puta radila dekoraciju od fondana filovala sam kora-fil-kora i sa vrlo malo fila premazala celu tortu čisto zbog ravnanja i da bi se fondan zalepio.
Torta je cela presvučena crnim fondanom, a amblem i slova su isečeni od crvenog i belog fondana.
Što se tiče ukusa, ipak je bela čokolada preslatka, odn. fali joj ona doza gorčine koju ima crna čokolada pa se količina šećera za fil može još smanjiti ukoliko niste ljubitelj poslastica koje peckaju grlo od slatkoće.



PRIJATNO! 

6 коментара:

  1. Bravo, vidi se ogroman pomak u dekorisanju. Bilo je odlično pre svadbene torte, a posle tog iskustva sada je savršeno. Profi! Nisam znala da su i dalje Ghostbusters aktuelni kod dece. Moj mlađi brat je bio zaluđen njima krajem osamdesetih. Imao je i onu skalameriju koju natakne na leđa pa puca sa lopticama od gume okolo. Odlično i čokolada je sigurno fenomenalna u filu.

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajna tortica draga!! Svaka čast!! Posle one Velike svadbene torte sve ove ti dođu kao zabava!! :-)))

    ОдговориИзбриши
  3. Ne zna se koja je lepsa,jer su obe radjene ljudima koje volis!:))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam devojke, drago mi je da vam se dopada :)

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!