Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

9. 3. 2011.

Reform kolač - srećan 8. mart mama!



Ne, ne slavim 8. mart. Ne pridajem tom datumu neki specijalan značaj ali slagala bih ako bih rekla da me dečije rukotvorine ne obraduju tog dana. To sam i ja radila dok sam išla u školu, svi smo to radili ali retko kome je ostala navika da za neki praznik nekome pokloni neko svojih ruku delo. Posledica sindroma potrošačkog društva? Da, danas se sve može kupiti pod uslovom da imate dovoljno novaca.
Znate šta ne može da se kupi novcem!? Osmeh mame kad dobije prvi osmomartovski poklon od svoje (još uvek) jednogodišnje ćerke koja je svojim ručicama brljala boje i uz pomoć vaspitačice napravila savršen dar!
Volim te njihove rukotvorine.
A morala sam i da ih počastim slatkišima, ne onim kupovnim, nego mojom rukotvorinom.



Reform kolač je zapravo rađen po receptu za reform tortu ali u većoj tepsiji tako da su korice mnogo tanje nego za tortu, a obzirom da je i nizak zgodan je da se iseče na kockice i može da se jede rukom.
Kore sam pekla u velikoj tepsiji 30x40cm pa sam ih presekla po pola uzduž tako da sam dobila 4 korice.

Potrebno je:
*za kore:
-10 belanaca
-10 kašika šećera
-200g mlevenih oraha
*za fil:
-10 žumanaca
-200g šećera
-100g čokolade
-250g putera ili margarina
*za preliv:
-50g čokolade
-50g margarina
-malo krupno samlevenih ili seckanih oraha

*kore:
Umutiti penasto 5 belanca pa dodavati 5 kašika šećera, kašiku po kašiku. kada je umućeno varjačom umešati 100g oraha. Izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni  20-tak minuta. Tako ispeći dve kore pa ih preseći uzduž.
*fil:
Mutiti na pari žumanca sa šećerom dok se ne zgusne pa dodati čokoladu. Kad se čokolada istopi ostaviti da se ohladi pa u hladno umutiti margarin ili puter.
Filovati kore pripremljenim filom tako da se poslednja kora ne premazuje.
Preko gornje kore preliti glazuru od čokolade i margarina otopljenog na pari i posuti orasima.
Ostaviti ceo kolač da se dobro stegne.


Pročitala sam na Majinom blogu post koji je postavio Dade na temu Reform torte ali nažalost suviše kasno, te sam od svih divnih saveta iskoristila samo onaj koji se odnosio na odstranjivanje vode iz margarina. Sigurna sam da ću sledeći put koristiti baš sve savete koje je ovaj gospodin nesebično podelio sa nama, i to vrlo uskoro jer bliži nam se rođendan jedne princeze a reform torta je pravi odabir za jednu princezu. Zar ne!?

PRIJATNO!

6 коментара:

  1. :-))) Najlepši poklon za mamu je njenih malenih ruku delo!!! Recept je odličan!!

    ОдговориИзбриши
  2. Praznici zaista imaju ono značenje koje im mi pridajemo, i prelepo je to što deca svojom rukom prave poklone za mame. Što se uče od najranijeg doba na te sitne pažnje. Sećam se kada smo ikebane pravili od čaša za kiselo mleko i kako smo pirinač i pasulj bojili i lepili da napravimo sliku. To je ljubav! Bravo za dečicu!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala devojke!
    Sin već ide u školu pa sam od njega i očekivala neku rukotvorinu, ali od one male zvrkice iz jaslica nisam! Zaista su me oboje jako obradovali....

    ОдговориИзбриши
  4. Kako je sve prelepo.Jako mi se dopada i recept.Draga shacky bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Slažem se da su najljepši pokloni oni koje sami napravimo, a kada to napravi mala djevojčica za svoju mamu onda je poklon još ljepši i vrijedniji.
    A kolač je odličan ! Dobra mi je ideja napraviti Reformu u tepsiji , nekada je i jednostavnije nego slagati tortu.

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!