Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

4. 7. 2012.

Gusti sok od kajsija

Pre par godina su kajsije rodile toliko da nismo više znali šta sa njima. Bilo je i pekmeza, i slatka, i rakije. Baš tih dana sam dobila i multipraktik i rešila da ga isprobam i napravim sok od kajsija, gusti, kao onaj iz tetrapaka. Ideju za količinu sastojaka sam preuzela sa deklaracije kupovnog soka (50% voća, 12% šećera itd.) Isprobala sam manju količinu, i kako nam se svima ukus jako dopao, a kajsija na pretek, te godine sam pripremila oko 45 litara soka od kajsija i na isti način pripremljen 30 litara soka od breskve. Te zime nismo imali grip! Narednih godina kajsija je podbacivala sa rodom pa nije bilo ni soka, bar ovog za zimnicu. Sada imam dve varijante recepta: za zimu i za naredna 24 sata. Razlika između ova dva recepta je u tome što se sok koji planiram da ostavljam za zimu mora prokuvati, skidati pena dok provri i obavezno dodajem konzervans. Što se tiče sastojaka oni su isti u obe varijante.



Potrebno je:

- 1,5 kg kajsija
- 1,5 litara vode
- sok od jednog limuna
- oko 300g šećera (odstupanje zavisi od ukusa i slasti samih kajsija, svakako dodavati postepeno pa po ukusu)

Način pripreme:

Kajsije oprati, izvaditi im koštice i dobro samleti u blenderu. Za mlevenje se može koristiti i mašina za mlevenje paradajza ali u tom slučaju, pošto komadići voća budu krupniji, ostaće vam više pulpe. Kašu prebaciti u veću činiju, naliti vodu i sok od limuna. Promešati da se ujednači pa dodavati šećer uz mešanje, kako bi se odmah topio, da biste mogli probati i proceniti kada je po ukusu i koja količina šećera je dovoljna. Kada sok ima ukus koji vam odgovara, a sav šećer je rastopljen procediti ga kroz običnu žičanu cediljku. Pulpu možete upotrebiti za neki kolač ili palačinke, trebalo bi da je ostane ne više od jedne šake, sve zavisi koliko je voće dobro samleveno. Soka se dobije oko 3 litre.
Ovako pripremljen sok možete držati u frižideru i piti odmah. Ako želite da ga ostavite za zimu prelijte ga u odgovorajući lonac i ostavite da provri skidajući penu sa površine. Ne treba ga dugo kuvati, 5-6 minuta je sasvim dovoljno. Kada se ohladi dodati konzervans prema uputstvu sa vrećice i sipati u staklene flaše pa dobro začepiti.
Na isti način možete pripremiti sok od bresaka, a takođe možete napraviti i neku svoju mešavinu dodajući razno voće ali i povrće. Kada je povrće u pitanju pokušala sam u sok od kajsije da dodam šargarepu ali ne svežu nego skuvanu kako bi se lakše skašila i bilo je sasvim ok.
Pustite mašti na volju i u ove vrele dane pripremite, ohladite i osvežite se prirodom.

PRIJATNO!

7 коментара:

  1. Odličan recept! Pamtim ga za sestru, njen klinac obožava sok od kasjija :) ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Nadam se da će opet doći onako rodna sezona, nisam mogla vjerovati kad sam pročitala da si napravila 45 litara soka. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  3. Sokic ima predivnu boju, recept sam spremila na sigurno, neka ga tu... najlepse je kad napravis nesto domace i barem znas sta si stavio unutra, vec sam mi padaju na pamet varijante sa jabukama, mozda i sa kruskama.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Bilo ji pravo umeće naći tolike flaše :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Jako dobar sok, budem li imala neki višak kajsija svakako ću ga napraviti !

    ОдговориИзбриши
  6. Zavidim ti na tolikim marelicama, iako znam da voće ne rodi jednako svake godine, a kad se zalomi, onda ne znaš kud bi s njim. :)
    Mi smo nažalost uspjeli sačuvati samo jednu, nekako u zavjetrini, inače nam je marelice uvijek udarala "kap" i ova koju imamo svako toliko da par prekrasnih voćkica, ali njih smažemo onak' u naturi. :)
    Sok izgleda kao tekuće zlato!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!