Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

6. 8. 2010.

Pužići sa sirom


Dugo se nisam usuđivala da pravim bilo šta od kiselog testa, naročito ako je recept tipa "brašno po potrebi". Kad sam odlučila da se rešim tog tabua krenula sam polako od hleba, to je najjednostavnije, dok nisam stekla neki osećaj za mekoću testa. Sledeće što sam pokušavala, a i uspevala, bile su štrudle, pa kiflice i pogačice i tako je to krenulo.

Potrebno je:
-2dl mleka
-1dl ulja
-1/2 kocke kvasca
-kašičica šećera
-kašičica soli
-oko 500g brašna
-300g sitnog sira
-3 jajeta


Način pripreme:
U toplo mleko izdrobiti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna pa ostaviti da kvasac krene da vri.
U dublju činiju sipati ulje, kašičicu soli i jedno jaje pa promešati da se ujednači. U to dodati nadošli kvasac, malo promešati pa postepeno dodavati brašno dok testo ne počne da se odlepljuje od činije. Mesiti rukama dok se ne dobije lepa, glatka, ujednačena jufka testa. Vratiti u činiju, pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto oko 30 minuta da testo nadođe. Nadošlo testo premesiti jednom pa razviti oklagijom na debljinu oko 3-4mm pa premazati sa sirom. Saviti u rolat pa vrlo oštrim nožem seći parčad debljine 1,5-2cm i ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaki pužić premazati umućenim jajima pa ostaviti još malo da testo naraste. Peći u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Servirati uz jogurt.

PRIJATNO!

2 коментара:

  1. i ja sam se nekada plasla testa, dok nisam ukapirala da je fora u postepenom dodavanju brasna u tecni deo a ne obrnuto, tako da mi ono sad po potrebi nije problem...secam se kad sam jednom zavrsila sa testom koje je bilo kao cigla tvrdo i nije htelo vodu da prima...sad sam majstor...odlicni puzici

    ОдговориИзбриши
  2. Upravo tako, sva mudrost je u postepenom dodavanju brašna. I ja sam imala neuspešnih pokušaja ali posle malo vežbanja sve dođe na svoje :). Hvala!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!