Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

2. 8. 2010.

Rolat sa bananama - mačije oči



Jedna od najomiljenijih i najčešće pravljenih poslastica u mojoj kuhinji. Uvek ukusna kombinacija banana i čokolade vrlo brzo bude smazana, bez obzira da li je napolju vruće ili hladno.

Potrebno je:
*za koru:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-2 kašike kakao praha
-2 kašike ulja
-3 kašike brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
*za fil:
-3 jaja
-250g šećera u prahu
-2 štangle čokolade za kuvanje
-250g margarina za kolače
-4 kom. banane
*za dekoraciju:
-2 kesice praha za šlag
-1 štangla čokolade


Način pripreme:
*Kora:
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti pa postepeno dodavati šećer, kašiku po kašiku. Potom dodati žumanca, pa zamutiti i kakao i ulje. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i dodati u testo pa izmešati varjačom. Izliti masu u veliki pleh obložen papirom za pečenje i peći u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Gotovu koru izvrnuti na mokru krpu, ukloniti papir, urolati koru u krpu i ostaviti da se hladi.
*Fil:
Umutiti na pari cela jaja sa šećerom u prahu dok se ne dobije bledožućkasta gusta masa. U to dodati otopljenu čokoladu i malo omekšan margarin isečen na kockice. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa tj. dok se margarin u potpunosti ne umuti. Ako je dobijeni fil malo redak staviti ga u frižider da se stegne pa pre filovanja još malo izmutiti mikserom.
*Filovanje:
Koru razmotati iz vlažne krpe, poravnati pa premazati celom količinom fila. Banane postaviti po dužini u dva reda. Koru zamotati sa obe strane tako da se krajevi spoje na sredini, između banana. Rolat pomoću krpe u koju je bila zamotana kora prebaciti u tacnu za serviranje tako da krajevi budu na donjoj strani.
*Dekoracija:
Šlag umutiti sa vodom i premazati ceo rolat, a ukoliko ste maštoviti i spretni sa špricem za ukrašavanje, pustite mašti na volju. Preko rolata narendati čokoladu.


PRIJATNO!