Copyright © 2009-2014 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

20.01.2012.

Rolat sa bananama - mačije oči za početnike



Recept za mačije oči sam davno objavila, ali uzimajući u obzir više razloga:
1. ružne slike
2. da je poslastica koju najčešće pravim
3. da je najgledaniji post na blogu
rešila sam da ga ponovo postavim i to korak po korak u slikama kako bi i onima koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji slikovito opisala kako se pravi ovaj najdivniji rolat na svetu.
Vreme potrebno za pripremu celog rolata je oko 1h30min ali ovog puta je trajalo mnooogo  duže, a nadam se da će vam se rezultat dopasti.



Potrebno je:

*za koru:
 -6 jaja
 -6 kašika šećera
 -2 kašike kakao praha
 -2 kašike ulja
 -3 kašike brašna
 -1/2 kesice praška za pecivo
 *za fil:
 -3 jaja
 -250g šećera u prahu
 -2 štangle čokolade za kuvanje
 -250g margarina za kolače
 -3-4 kom. banane (zavisi koliko su banane velike)
 *za dekoraciju:
 -250g praha za šlag
-200ml hladne vode
-100g čokolade




Način pripreme:

*Kora:

  Odvojiti belanca od žumanaca.










            Belanca penasto umutiti pa postepeno dodajući šećer, kašiku po kašiku.










Potom dodati žumanca i umutiti da se izjednači.








          Dodati kakao, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo pa lagano     umutiti mikserom ili varjačom.









              Izliti masu u veliki pleh 35x40cm obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.









Gotovu koru izvrnuti na mokru krpu, ukloniti papir, urolati koru u krpu i ostaviti da se hladi.







 *Fil:

 Umutiti na pari cela jaja sa 200g šećera u prahu i vanil šećerom dok se ne dobije bledožućkasta gusta masa i otopi šećer.









 U to dodati čokoladu i mutiti dok se čokolada ne rastopi pa skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi.









 Margarin sobne temperature umutiti penasto sa 50g šećera u prahu pa dodati čokoladni fil. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Ako je dobijeni fil malo redak staviti ga u frižider da se stegne pa pre filovanja još malo izmutiti mikserom.








 *Filovanje:

 Koru razmotati iz vlažne krpe, poravnati pa premazati celom količinom fila.







Banane postaviti po dužini u dva reda. Od veličine banana zavisi da li će vam trebati tri ili četiri banane.







Jedan kraj kore zamotati prema sredini...








...potom i drugi kraj saviti ka sredini....





...tako da macine oči sada izgledaju ovako.






Saviti krajeve krpe i pomoću nje prevrnuti rolat na pripremljenu tacnu...








 ...tako da macine oči sada stoje ovako.







*Dekoracija:

Šlag umutiti sa vodom pa premazati i dekorisati rolat. Preko rolata posuti seckanu čokoladu, čokoladne mrvice ili kakao prah, čime već raspolažete u kuhinji.








Majin savet je da rolat jedete prstićima dokle god je to moguće!

PRIJATNO!

7 коментара:

  1. Divan rolat, a fotke su prekrasne! Majin savjet ćemo obavezno poslušati! :))

    ОдговориИзбриши
  2. Super si ih napravila kao tortu. ja ih poznajem kao rolat sa jednim redom banana. Ovi prstići su najlepši!

    ОдговориИзбриши
  3. Na ovaj nacin i mi pravimo... Ali BAS ovako! :) Predivan kolac! Bio nam je omiljen kad smo bile male, ali sad ga dugo nismo pravile. :)
    Veliki pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Tanja!
    Hvala Jelena!
    Hvala Miki!
    Imam ovaj recept već 15-tak godina, dobila sam ga od ujne i od tada je naš omiljeni kolač. Često ga pravim i usavršila sam tehniku umotavanja i prebacivanja na tacnu. Sa šlagom se vežbam već neko vreme i nadam se da se vidi neki pomak u tome :)

    ОдговориИзбриши
  5. I moji ga doma jako vole a kod tebe i jako dekorativan.

    ОдговориИзбриши
  6. Sei bravissima complimenti, la tua torta è davvero bella

    ОдговориИзбриши
  7. BRAVO za opis kolača i slike sve detaljno. A prstići su ... mmmmmmmmmmmmmm ... ;)))

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!