Recept za mačije oči sam davno objavila, ali uzimajući u obzir više razloga:
1. ružne slike
2. da je poslastica koju najčešće pravim
3. da je najgledaniji post na blogu
rešila sam da ga ponovo postavim i to korak po korak u slikama kako bi i onima koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji slikovito opisala kako se pravi ovaj najdivniji rolat na svetu.
Vreme potrebno za pripremu celog rolata je oko 1h30min ali ovog puta je trajalo mnooogo duže, a nadam se da će vam se rezultat dopasti.
Potrebno je:
*za koru:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-2 kašike kakao praha
-2 kašike ulja
-3 kašike brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
*za fil:
-3 jaja
-250g šećera u prahu
-2 štangle čokolade za kuvanje
-250g margarina za kolače
-3-4 kom. banane (zavisi koliko su banane velike)
*za dekoraciju:
-250g praha za šlag
-200ml hladne vode
-100g čokolade
Način pripreme:
*Kora:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca penasto umutiti pa postepeno dodajući šećer, kašiku po kašiku.
Potom dodati žumanca i umutiti da se izjednači.
Dodati kakao, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo pa lagano umutiti mikserom ili varjačom.
Izliti masu u veliki pleh 35x40cm obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Gotovu koru izvrnuti na mokru krpu, ukloniti papir, urolati koru u krpu i ostaviti da se hladi.
*Fil:
Umutiti na pari cela jaja sa 200g šećera u prahu i vanil šećerom dok se ne dobije bledožućkasta gusta masa i otopi šećer.
U to dodati čokoladu i mutiti dok se čokolada ne rastopi pa skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi.
Margarin sobne temperature umutiti penasto sa 50g šećera u prahu pa dodati čokoladni fil. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Ako je dobijeni fil malo redak staviti ga u frižider da se stegne pa pre filovanja još malo izmutiti mikserom.
*Filovanje:
Koru razmotati iz vlažne krpe, poravnati pa premazati celom količinom fila.
Banane postaviti po dužini u dva reda. Od veličine banana zavisi da li će vam trebati tri ili četiri banane.
Jedan kraj kore zamotati prema sredini...
...potom i drugi kraj saviti ka sredini....
...tako da macine oči sada izgledaju ovako.
Saviti krajeve krpe i pomoću nje prevrnuti rolat na pripremljenu tacnu...
...tako da macine oči sada stoje ovako.
*Dekoracija:
Šlag umutiti sa vodom pa premazati i dekorisati rolat. Preko rolata posuti seckanu čokoladu, čokoladne mrvice ili kakao prah, čime već raspolažete u kuhinji.
Majin savet je da rolat jedete prstićima dokle god je to moguće!
PRIJATNO!
Divan rolat, a fotke su prekrasne! Majin savjet ćemo obavezno poslušati! :))
ОдговориИзбришиSuper si ih napravila kao tortu. ja ih poznajem kao rolat sa jednim redom banana. Ovi prstići su najlepši!
ОдговориИзбришиNa ovaj nacin i mi pravimo... Ali BAS ovako! :) Predivan kolac! Bio nam je omiljen kad smo bile male, ali sad ga dugo nismo pravile. :)
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav! :)
Hvala Tanja!
ОдговориИзбришиHvala Jelena!
Hvala Miki!
Imam ovaj recept već 15-tak godina, dobila sam ga od ujne i od tada je naš omiljeni kolač. Često ga pravim i usavršila sam tehniku umotavanja i prebacivanja na tacnu. Sa šlagom se vežbam već neko vreme i nadam se da se vidi neki pomak u tome :)
I moji ga doma jako vole a kod tebe i jako dekorativan.
ОдговориИзбришиSei bravissima complimenti, la tua torta è davvero bella
ОдговориИзбришиBRAVO za opis kolača i slike sve detaljno. A prstići su ... mmmmmmmmmmmmmm ... ;)))
ОдговориИзбришиNajbolji rolat,svaka cast za objasnjenje.
ОдговориИзбриши