Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

27. 9. 2010.

Ajme projice i kukuruzni hleb

Ovog meseca u igrici Ajme, koliko nas je koju je osmislila Monsoon zadata namirnica je kukuruz, koju je zadala ovomesečna domaćica igrice Mihaela . Ideja je bilo mnogo ali kako bi mi nešto palo napamet tako bi osvanulo na nekom drugom blogu, jer valjda svi mi pomalo slično razmišljamo. Tako sam rešila da na ovu temu dam dva odgovora, tj. dva recepta koje inače spremam često.

*PROJICE*



Potrebno je:
-1 šolja belog brašna
-1 šolja kukuruznog brašna
-1/2 šolje ulja
-3dl jogurta
-1 jaje
-1 kašičica soli
-1 kesica praška za pecivo
-200g krem sira



Način pripreme :
Pomešati ulje, jogurt, jaje, so i krem sir, mešati žicom za mućenje, pa kad se ujednači dodati obe vrste brašna i prašak za pecivo. Mešati žicom da se dobije gusto testo bez grudvica. Ova količina testa je dovoljna za 12 projica, tj. za pleh sa 12 rupa. Testo sipati kašikom u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

*KUKURUZNI HLEB*



Potrebno je:
-1 kocka svežeg kvasca
-1 kašika šećera
-2,5dl mleka
-300g belog brašna
-300g kukuruznog brašna
-1 kašičica soli
-1 jaje
-1dl ulja



Način pripreme:
Mleko ugrejati da bude mlako, izdrobiti u njega kvasac, dodati kašiku šećera i ostaviti na topčo mesto da nadođe. Pomešati kukuruzno i belo brašno, posoliti. U drugoj posudici umutiti jaje sa uljem. Pomešati nadošli kvasac i jaje pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije testo koje se ne lepi. Tako dobijeno testo još mesiti na radnoj ploči pa oblikovati veknu i napraviti zareze i staviti u podmazan pleh i ostaviti na toplo mesto da se testo odmori i nadođe. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju. Pečen hleb izvaditi iz rerne, poprskati malo hladnom vodom i zamotati u čistu suvu krpu i ostaviti da se hladi.

PRIJATNO!

4 коментара:

  1. Kruh je odličan, uvijek volim domaći kruh , posebno kukuruzni . Ali mene su osvojile projice ! Tako mi dobro izgledaju, sa dodatkom krem sira sigurno su mekane i ukusne, njih ću sigurno ubrzo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Branka. Probaj projice po ovom receptu, jako se brzo pripreme, jako su ukusne i mekane :)

    ОдговориИзбриши
  3. Receptic za projice je super, pravim vrlo slicne samo sto stavljam svezi sir, a verujem da sa krem sirom budu posebno meke...a vec sam zamislila kako divno mirise i kukuruzni hleb, mmmm...!;)))

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!