Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

1. 10. 2010.

Presolac - kisela zimnica bez po muke

Septembar je, uglavnom, vreme za spremanje kisele zimnice. Imam puno raznoraznih recepata za presolac i sve varijante obrade povrća, i kuvanje i pečenje i blanširanje i sve to, u zavisnosti od količine povrća koju spremate za zimu, predstavlja vanredno stanje u kuhinji. Uz sve to tu je i priprema tegli ili buradi ili kanti, šta se već priprema, ili sve od nabrojanog. Ove godine svu kiselu zimnicu sam spremila na isti način. Presolac koji sam koristila je najpogodniji za turšiju, onako kada se sve vrste povrća koje volite strpaju u istu kantu ili burence i zaliju. Ja sam stavljala povrće u staklene tegle, svako posebno, iz više razloga. Prvo imam neku averziju prema stavljanju kiseline u plastičnu posudu, još uvek koristim plastične pritiskače ali i njih planiram da zamenim npr. drvenim letvicama. Drugo kada sam i stavljala sve zajedno uvek nešto pretekne i baci se, obično sitniji delovi karfiola ili zeleni paradajz, nebitno, uvek nekako omašim količinu koja bi se pojela , a i ukućani ne vole krastavce iz turšije jer su malo krupniji i imaju specifičan ukus, nisu kao oni iz tegle. Treći razlog bi bio dimanika pripreme. Ovaj presolac se pripremi i drži u staklenim (može i u plastičnim, ako vam ne smeta) posudama i naliva se hladan, što znači da zimnicu možete stavljati teglu po teglu, što je praktično ako imate i drugog posla u životu, osim stavljanja zimnice, a i ne morate, recimo 10kg krastavčića da oribate za jedan dan. Takođe imate i slobodu da kupite povrće na kilogram, tako da izaberete lepe, jedre i zdrave komade, jer u svakom džaku ima škarta, pa kako vam se posreći. Jedino o čemu treba voditi računa je da sve što stavite u teglu bude dobro oprano, od povrća do začina, jer nema nikakve termičke obrade.


Potrebno je:
-1l sirćeta
-3l vode
-300g šećera
-150g soli
-1/2 kesice vinobrana

Način pripreme:
Sve sastojke osim vinobrana sipati u pogodnu šerpu ili lonac i staviti na najjaču temperaturu da provri. Kada provri skloniti sa šporeta, dodati vinobran, promešati da se rastopi, prekriti čistom suvom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan presolac upotrebiti odmah ili sipati u flaše i čuvati do upotrebe. Rok trajanja je neograničen. Začini kao što su biber u zrnu, lovorov list, korijander, koren rena, mirođija, dodaju se neposredno u teglu sa povrćem pre nalivanja presolca.

Velika tegla ovako spremljenih paprika babura kod nas se pojede za dva-tri dana! Ova vrsta paprike je jako mesnata. Operem je i pre i posle sečenja na filete, poređam usparvno (koliko god je to moguće) u tegle, ubacim par zrna bibera i 1-2 lovorova lista, stavim pritiskač, da ne bi isplivala nakon nalivanja presolca. Kada se ukuseli hrskava je kao sveža a ima divan kiselo-slatkast ukus.


Karfiol stavljam samo radi sebe. Ostali ga ne vole (a nisu probali!). Potopim celu glavicu karfiola u hladnu vodu na 10-tak minuta da ako ima nešto živo unutar cvetova izmili napolje. Potom ga iskidam na manje cvetove, poređam u teglu i ubacim začine kao i za papriku.


Bez obzira na količinu šećera u ovom presolcu feferone su itekako ljute! Stavljam malu teglicu, jer nemam potrebu za nekom većom količinom. U njih ne stavljam druge začine jer su feferone začin same po sebi!



Krastavčiće prvenstveno treba dobro oribati malom četkicom i svakako, kao i kod drugog povrća, izbegavati plodove koji imaju neko oštećenje ili su počeli da menjaju boju. Ređaju se uspravno u teglu, od začina dodajem biber u zrnu, lovorov list i desetak zrna korijandera. Dodala bih ja i mirođiju, ali nije ukućanima po volji.



Zeleni paradajz nisam stavljala nekoliko godina unazad. Ne bih ga spremala ni ove godine da nisam sasvim slučajno na pijaci naletela na divne loptice veličine čeri paradajza. Kada sam ih ugledala na tezgi, odmah sam ih zamislila u tegli u špajzu! U njih sam dodala začine kao i u krastavčiće.



Papazjanija je naziv poslednje tegle zimnice ove godine u koju sam strpala sve što je preostalo i nije moglo biti ugurano u druge tegle. Pošto je ispalo da je ova tegla malo veća od drugih ostala je poluprazna pa sam je dopunila sa 4 ljute paprike, par šargarepa i desetak malih glavica crnog luka. To će biti specijalna ljuta salata za neke specijalne goste!



Sve tegle nakon nalivanja presolca pokriti tanjirićem i ostaviti 24 sata da izađe vazduh koji se eventualno zadržao izneđu komada povrća pa ako opadne nivo tečnosti doliti još. Nakon toga povezati tegle celofanom i sa nestrpljenjem čekati dan kada ćete početi da ih otvarate i uživate u ukusima i mirisima.

Velike tegle na slikama su od 2,5l. Navedene mere za presolac su dovoljne za 2-3 ovakve tegle u zavisnosti od povrća koje stavljate. Ja sam za 15kg povrća utrošila nepune četiri mere.

PRIJATNO!

14 коментара:

  1. Vrlo slicno sam i ja stavljala, krastavce i papriku, onu malu posebno, i jos dve ogromne tegle mesano....Moj recept je malo drugaciji, al je isto za tursiju, i potpuno se slazem da je tako najprakticnije i sasvim ukusno. Mimo toga sam stavljala crvenu papriku sa belim lukom na nesto drugaciji nacin, kojeg nismo spremni da se odreknemo....Plastiku nikako ne volim i ne koristim je, skoro uopste...

    ОдговориИзбриши
  2. @Knjiski Moljac: crvenu papriku isključivo pečem upravo zato što mi ne prija sa belim lukom :) a što se plastike tiče jeste praktična, naročito u kuhinji ali sve više verujem da je nezdrava.
    @vera: hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo ! Super si ovo sve pripremila ! Ja nisam baš od pripreme kisele zimnice iako je volim pojesti, zapravo uvijek mi netko pokloni poneku teglicu nečega pa mi bude dosta (ja zauzvrat poklonim marmelade i eto ga :):)
    Ovo što si rekla za karfiol mi je zanimljivo, ne vole ga a nisu ga niti probali.I ja sam takva, odmah kažem, ne , nevolim ovakav karfiol a nisam ga niti probala :)
    Najzanimljivije su mi svakako male zelene rajčice, super mi je što si i njih stavila.

    ОдговориИзбриши
  4. Bogami lepo si se spremila za zimu. Ja se još uvek oslanjam na mamu, pa samo odem i pokupim. :) A i ne odem da uzmem pre nego što padne sneg, pojedemo pre Nove godine hi hi hi :)

    ОдговориИзбриши
  5. @Branka: hvala! ja sam sebe jedva naterala da probam kiseli karfiol jer inače kuvan/pečen ne volim i od tada ga obožavam.
    @Gaga: hvala! ogrebem se i ja od mame za poneku litru paradajza ili koju teglu kisele zimnice jer i mi ovo brzo omlatimo pa nam zafali a i mamino je uvek malo slađe :)

    ОдговориИзбриши
  6. Jel imate recept za kisele paprike u pavlaci?

    ОдговориИзбриши
  7. Imam jedan recept ali podeliću ga sa vama kada bude bio isproban :)

    ОдговориИзбриши
  8. Baš lepi recepti i slike sve mi se svidja.Ja u kisele krastavce još stavljam slačicu ima je kupiti u zdravoj hrani i nekim prodavnicama koje drže razne začine
    Pozdrav Vesna

    ОдговориИзбриши
  9. Svaka čast na lepom tekstu, još lepšim fotografijama... Recept je super, slicno i ja pravim. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  10. a da li moze bez vinobrana

    ОдговориИзбриши
  11. Ne preporučujem bez vinobrana jer obzirom da ništa nije skuvano znači da nije ni potpuno sterilno. Pola kesice vinobrana na 4 litre tečnosti nije puno, a sprečiće eventualo kvarenje.

    ОдговориИзбриши
  12. Можда сам и од вас узео овај рецепт. Спремам на исти начин већ неколико година у буренцету помешано краставчиће, карфиол, зелени парадајз и сомборке. Живим сам, али се волим похвалити пријатељима и сви су презадовољни.
    Веина

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!