Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

26. 9. 2010.

Ledene kocke



Mnogo nam se jedu slatkiši ovih dana. Razmišljala sam čime bih ovog vikenda mogla razmaziti ukućane i setim se ovog jednostavnog i ukusnog, sočnog kolača koji dosta dugo nisam pripremala. Da li zbog te moje velike želje ili zbog čarolije u vazduhu koju nam je donela ova prva jesenja košava kocke su ispale savršene. I pojedene su isti dan! Mislila sam da napravim još jednu turu, ali rekoh sebi da ne preterujem, BILE su savršene i dosta. Do sledećeg puta :)

Potrebno je:
*za koru
-5 jaja
-5 kašika šećera
-5 kašika brašna
-2 kašike kakaoa
*za fil
-500ml mleka
-5 kašika brašna
-4 kašike gustina
-12 kašika šećera
-2 kesice vanil šećera
-250g margarina za kolače ili putera
*za sirup
-300g šećera
-3dl vode
*za glazuru
-100g čokolade
-50g margarina za kolače


Način pripreme:
Odvojiti belanca i žumanca. Belanca penasto umutiti da se dobije čvrst šam pa dodavati šećer, jednu po jednu kašiku uz dalje mućenje. Potom dodati žumanca. U drugoj posudi pomešati kakao i brašno pa tu smesu umešati u umućena jaja. Od ove mase ispeći jednu koru u tepsiji dimenzije 20x35cm. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Dok se kora peče skuvati sirup od šećera i vode koji ne treba dugo ukuvavati, dovoljno je 10 minuta laganog vrenja.
Pečenu koru izvaditi iz rerne, pa kada se malo prohladi preliti je pripremljenim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi i da se sirup upije u koru.
Od pripremljenih pola litre mleka za fil oduzeti 1dl. U 400ml dodati šećer i vanil šećer i staviti da provri. Pomešati brašno i gustin pa ih razmutiti sa 1dl mleka i zakuvati u provrelo mleko. Ostaviti da se potpuno ohladi pa potom u fil umutiti margarin (ili puter). Gotov fil premazati preko ohlađene kore.
Za glazuru na pari istopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko kolača.

PRIJATNO!

4 коментара:

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!