Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

27. 7. 2012.

Mešana marmelada od šljiva, bresaka i jabuke

Sigurno se sećate, ako imate dovoljno godina, kupovnih marmelada. Između ostalih bila je i mešana marmelada od raznog voća. Ponekad gotovo da mogu da osetim taj slatkasti miris, što i ne čudi uzimajući u obzir koliko sam je kao dete jela. Volela sam ja i bakine pekmeze i džemove, ali kupovne marmelade su bile nešto u čemu smo uživali leti, naročito na moru. Posle svakog izlaska iz mora sledovalo je parče hleba sa marmeladom.
Ovaj pokušaj brzinske (ili što bi moja mama rekla "moderne") marmelade je vrlo uspešno prošao, kako kod mene tako i kod dece. "Moderna" je jer je pripremljena sa džemfiksom umesto višesatnog "starinskog" ukuvavanja. Ovom prilikom sam dobila dve tegle, ali sigurno ću napraviti još. Pokušaću i sa ukuvavanjem tako da možete očekivati i edit uskoro.



Potrebno je:

-500g šljiva, očišćenih od koštica i ljuske
-500g bresaka, bez koštice i ljuske
-200g jabuke, očišćene i bez ljuske
-500g šećera
-1 kesica (10g) vanilin šećera
-1 kesica džemfiksa 2:1

Način pripreme:

Koristite potpuno zrelo i već malo omekšalo voće jer će te ga lakše odvojiti od ljuske. Šljive je dovoljno stisnuti prstima kao kada cedite limun i sva srž odmah ispadne. Breskve ako su dovoljno zrele možete oguliti prstima. E, jabuku ćete u svakom slučaju morati oljuštiti nožem.
Ovako očišćeno voće izblendirajte i sipajte u šerpu.
Ostatak pripreme vam piše na kesici džemfiksa: od pripremljene količine šećera odvojiti dve kašike pa pomešati sa džemfiksom. Ovu smesu dodati u voće i staviti da se zagreva. U vruće dodati ostatak šećera i kuvati 2 minuta. Džem sipati vruć u čiste tegle, začepiti i prevrnuti naopačke i tako ostaviti da se ohladi.

Ljusku sa voća sam skidala zbog teksture marmelade ali i zbog boje, nisam želela da potamni od šljiva i zaista je ostala vrlo svetle boje. Iako izgleda kao da ima nešto krupnijih komadića voća oni se uopšte ne osete pri jelu.
Ukus marmelade je zaista fantastičan!

PRIJATNO!

8 коментара:

  1. I ja cesto koristim Dzemfiks, ali nedavno sam prvi put samostalno pravila pekmez od zutih sljiva ukuvavanjem...
    Secam se te mesane marmelade. Divno je mirisala...

    ОдговориИзбриши
  2. Krasna marmelada, ja sam radila sličnu samo umjesto jabuka sam koristila jagode...Probala sam raditi s džemfixom i bez i puno je brže s džemfixom, ali je vjerojatno zdravije bez :)

    ОдговориИзбриши
  3. Divna marmelada, kombinacija brekve, jabuka i šljiva obećava voćkastu eksploziju okusa!! Prekrasno si je upakirala!!

    ОдговориИзбриши
  4. Veselje za nepce i oko, predivno, probat ću napravit.

    ОдговориИзбриши
  5. Odlično izgleda, a i kombinacija mi se jako sviđa ! Vjerujem da ću napraviti koju teglicu !

    ОдговориИзбриши
  6. Ajme, stvarno ste se sve razularile s marmeladama i pekmezima i džemovima!;))))))
    Predivan, predivan, ne mogu se nagledati boje! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Nadam se da si videla poziv za Adu

    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/08/vazno-obavestenje-4okupljanje-food.html

    ako želiš da nam se pridružiš, čak i ako se nećkaš, kontaktiraj me na mil pa da te stavim u cirkularni mail radi daljih dogovora.

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!