Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

6. 5. 2013.

Rolat sa jagodama

     Sećate li se da je pre mesec dana padao sneg? Vrlo dobro znamo da je prošle nedelje bilo i preko 30 stepeni! I sad, pitam ja Vas, gde nam se denulo proleće??? Znate li šta je proleće, prelazno godišnje doba, kada su temperature oko 20 stepeni, priroda se l a g a n o budi iz zimskog sna, počinje da zeleni trava, cvetaju prve voćke, ptičice cvrkuću, rode i laste se vraćaju sa juga itd. 
     Moramo priznati da nismo bili dobri prema Majci Prirodi koja nam sad, kao nevaljalom detetu uzvraća. Pokazaće nam koliko je jaka i koliko su ljudi sitni i bespomoćni u odnosu na Nju. I neka budem patetična ali mi drugu planetu osim ove nemamo i što se pre probudimo iz sna posledice će biti manje....možda...suviše to dugo traje... 
    Ne razumem da je najlakši način rešiti se smeća baciti ga u kanal koji vam protiče, pa skoro pod prozorom, ne razumem da neko dobija platu za to što smeće iz kanala prebacuje sa jedne na drugu stranu mosta, a rešetke za PET zvrlje prazne (!?), ne razumem da neko izlije u jezero 500l masnoće iz pečenjare i prođe nekažnjeno (pod pretpostavkom da mast od pečenja nije isto što i nafta, ne znam šta o tome kažu patke masnih krila koje ne mogu da polete). To je samo par sitnica iz prazničnih izdanja novina u Srbiji. Sigurna sam da ovakvih i sličnih slučajeva ima mnooogo više, samo što ne dospeju svi u novine, a što novine ne objave, to se nije ni desilo.
     Nije situacija mnogo bolja ni na mestima predviđenim za odlaganje otpada, naročito ako na tom mestu pokušavate da zavedete neki red ( o, da, postoji red i na deponijama), da što manje utiče na životnu sredinu, da ne predstavlja ruglo, izvor zaraze i neprijatnih mirisa, opasno mesto sa rizikom pojave požara i eksplozija. Velika je to borba verujte mi. Znam, jer lično učestvujem u njoj. I znate šta, ne borim se ja sa smećem, otpadom, onim što ljudi bacaju jer smatraju da je neupotrebljivo ili im više ne treba. Borim se sa ljudima, njihovom svešću i savešću. Sa vetrenjačama. 
     Mnogo će vode proteći rekama dok ne naučimo da postoji drugi način, da u svemu mora postojati red, da se pravila poštuju, da onaj ko ne poštuje pravila nije faca nego budala, da mora svako od nas da mrdne svoje dupe sa sopstvenu dobrobit, za dobrobit svoje dece, za dobrobit drugih ljudi koji žive tu pored i njihovu decu, za planetu, za čovečanstvo, za Majku Prirodu! 
   Dok se ne trgnemo iz transa, Majka će nas šamarati ekstremnim minusima, ekstremnim plusevima, poplavama, tornadima (tamo gde ih nikad bilo nije), vetrovima, kišama i drugom artiljerijom kojom raspolaže. Misli li mali običan čovek da može pobediti Majku Prirodu? Ili bi pravo pitanje bilo: misli li čovek na Majku Prirodu uopšte!?

* * * * * * *

Posle ovog opširnog uvoda o vremenskim prilikama poželeću Vam srećan Uskrs, Hristos Vaskrse!



Počastila bih Vas Prolećnim rolatom, ali pošto je pripreman na +33 neka bude samo Rolat sa jagodama!



Potrebno je:
*za koru:

- 6 jaja
- 6 supenih kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 2 supene kašike ulja
- 3 supene kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo

*za fil:

- 2 jajeta
- 20 supenih kašika šećera
- 3 kašike gustina
- 1/2 lit. mleka
- 250g maslaca ( o kvalitetu margarina neki drugi put)
- 300g jagoda

*za ukrašavanje

- 1 kesica C šlaga od jagode (može i običan šlag)

* * * * * * *

Način pripreme:

*kora

Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca penasto umutiti sa šećerom. Kad se šećer rastopi dodati žumanca i vanil šećer, malo umutiti mikserom da se ujednači pa dodati i ostale sastojke koje treba umešati varjačom. Pleh 30x40cm obložiti papirom za pečenje, izliti teto na papir, poravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Gotovu koru prevrnuti iz pleha na vlažnu čistu krpu, skinuti papir za pečenje pa koru urolati zajendo sa krpom i ostaviti da se ohladi.

*fil:

Jaja umutiti penasto sa polovinom šećera, a drugu polovinu šećera dodati u mleko i staviti da provri. U jaja umućena sa šećerom dodati gustin, dobro umutiti da ne ostanu grudvice pa zakuvati ovu masu u provrelo mleko. Skuvan fil ostaviti da se potpuno ohladi, a potom ga umutiti sa maslacem.

*filovanje:

Koru premazati celokupnim filom, preko fila poređati naseckane jagode i zaviti rolat. Rolat prebaciti na tacnu za serviranje i ukrasiti šlagom od jagode.

Gotov rolat pre serviranja dobro ohladiti u frižideru.



PRIJATNO!

4 коментара:

  1. Nedostaje mi proljeće :( Doslovno smo iz zimskih jakni uletili u kratke rukave. Čini mi se da nam je priroda već počela vraćati za sve ono ružno što smo joj napravili, a mislim da će s napretkom stvari samo biti gore, sve se više gleda profit, a zanemaruje sve ostalo.
    Rolade obožavam, posebno ove voćne!

    ОдговориИзбриши
  2. i kod nas je isto . Ja ako pojedem grickalice , nosim do sledeće kante .. al se nadje uvek neka budala koja će ismejati takav postupak. Kod nas reciklaža nikako da zaživi ... argument : Zašto neko drugi da zaradjuje na meni ?? Bolje je kad otvorimo prozore da tone djubra budu ispred ili da vise kese sa grana u gradovima. A godišnja doba više i ne postoje ... samo ekstremno hladna zima i ekstremno toplo leto bez kapi kiše. Ko preživi , pričaće. Rolat ti je fantastičan . Ja bih parče :D :*

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan post Nataša... Slažem se sa svakom tvojom reči... I mene to užasava. Taj nemar koji je bezgraničan. Moja komšinica celo leto (u stvari ove godine je počela krajem aprila) svakog dana pere i prska beton u svom dvorištu!!! Da joj bude svežije. Razumem da neko zaliva biljke, ali tolika potrošnja vode će nas isto koštati u budućnosti i to ne tako dalekoj...

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam na komentarima, i jako mi je drago da se slažete sa mojim mišljenjem. Loših primera ima jako mnogo i to u našoj najbližoj okolini. Ali i pored svega toga vidim, možda mikroskopski, ali ipak pomak, ponekog ko je otvorio oči, ko razmišlja ali i one noji ne znaju ali žele da saznaju, da nauče i prime nove navike življenja.

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!