Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

2. 2. 2012.

Sočni aromatični ćureći batak



U poslednje vreme često koristim ćureće meso u kuhinji. Ranije sam bila ubeđena da je ćuretina identična piletini samo većih gabarita. Pripremajući konvencionalna jela primetila sam da , naravno, postoji izvesna razlika  Ono što mi je najviše smetalo su tetive u bataku. Kod pilećeg bataka tetive su nešto mekše i nema ih mnogo. Kod ćurećeg bataka su praktično okoštale i shodno veličini komada ima ih više. Meso se prilično teško odvaja od tih tetiva. Način pripreme koji sam isprobala ovaj put dao je zadovoljavajuće rezultate. Tetive su se odvojile od kosti, meso je bilo mekano i odvojeno od tetiva.

Potrebno je:

-1 svež ćureći batak
-par zrna korijandera
-2 lista lovora
-pola kafene kašičice ruzmarina
-so, biber
-malo ulja

*za prilog
-500g krompira
-pola glavice kiselog kupusa
-1 kafena kašičica tucane ljute paprike



Način pripreme:

U lonac staviti batak, korijander, lovor i ruzmarin. Naliti vodom i staviti da se kuva 1 sat. Krompir za prilog oljuštiti, iseckati na kocke i skuvati u slanoj vodi do pola. Nakon kuvanja batak prebaciti u pleh, posoliti, pobiberiti, preliti uljem, a okolo poređati polukuvani krompir. Staviti u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se zapeče.
Zapečen batak servirati na tanjir sa pečenim krompirom i nacečenim kiselim kupusom koji je začinjen tucanom paprikom.

PRIJATNO!

4 коментара:

  1. Па, добро. Мада би било исправније да се коријандер, млевени, дода на кувани батак, па онда у рерну. На тај начин би се кувањем избегла "конфузија" ароме ловора, рузмарина и коријандера. Рузмарин, наравно, непосредно пре сервирања. Да пробамо?

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОдговориИзбриши
  3. Curetina bude suva ako se ne spikuje.... U meso se uvuce list slanine i cen bel luka...

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!