Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

26. 2. 2014.

Krem-karamel sa vanilom by Sale&Pepe

Ne bih da Vas "davim" pričom i opravdanjima ove skoro jednogodišnje pauze, nego da odmah krenem na stvar.
Negde od juna prošle godine više ne izlazi časopis Sale&Pepe izdanje za Srbiju. Velika šteta, jer je časopis imao svoju vernu publiku i odličnu interakciju sa čitaocima. Svima nama koji smo rado kupovali taj časopis ostala je nesumnjivo predivna kolekcija fantastičnih recepata, ilustrovana odličnim fotografijama, tako je i ovaj recept jedan od mnogih obeleženih za isprobavanje. Objavljen je u izdanju od marta 2012. godine.
Poslastica je odlična kombinacija ukusa vanile i karamela, lagana ali jaka, ne previše zahtevna za pripremu i po pitanju neophodnog materijala i same izrade. Najbolje je pripremiti je danas za sutra.



Potrebno je:

*za krem:

- 1/2 litre mleka
- 1 štapić vanile
- 4 cela jajeta i 1 žumance
- 120 gr šećera

*za karamel

- 100 gr šećera
- 3 kašike vode

Način pripreme:

*pripremanje krema:

U šerpu sipati mleko, ubaciti štapić vanile i staviti da se kuva dok ne provri. Kada provri ostaviti pola sata da se prohladi pa procediti.
U posudu za mućenje mikserom umutiti jaja i žumance sa 120 gr šećera dok ne posvetli pa dolivati aromatizovani mleko u tankom mlazu stalno muteći.
Dobićete tečno-penastu masu bledožute boje.

*pripremanje karamela:

U šerpici pomešati šećer i vodu i kuvati dok se sirup ne pretvori u smeđi karamel.

*priprema kalupa:

Za ovu poslasticu potrebni su metalni kalupi, oblika čašice, 1,5 dl zapremine.

U svaki kalup sipati jednu kašiku pripremljenog karamela, pa rotirati da se karamelom oblože zidovi kalupa. Ovo raditi sa ključalim karamelom i zaštititi ruke kuhinjskom rukavicom jer se modle brzo zagreju.

U kalupe obložene karamelom sipati pripremljeni krem, pa ih poređati u tepsiju u koju se potom nalije oko dva prsta vruće vode. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći 35-40 minuta.
Po vađenju iz rerne ostavti da se ohladi oko sat vremena pa potom dobro rashladiti u frižideru (najmanje 4 sata).

*serviranje:

Kalupe na kratko staviti u ključalu vodu pa ih prevrnuti na tanjir, sačekati koji trenutak da karamel počne da curi na tanjir pa malo protresti kalup da se krem oslobodi. Ukoliko se krem prilikom pečenja zalepi za ivicu kalupa, lagano ga osloboditi nožem pa onda prevrnuti na tanjir.

PRIJATNO!

1 коментар:

  1. Da, i meni je zao sto su prestali da izlaze, nisam ih bas redovno pratila, ali ponekad bih kupila novi broj...tvoj karamel krem je savrseno uspeo i drago mi je da si nam se vratila.:))) p.s. nemoj da nam opet nestanes na tako dugo.... cmoook.:)))

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!