Kapri je njen omiljeni sladoled. Pojede ga, a da se uopšte ne umaže. Obožava jagode, sveže, bez šećera, šlaga i drugih dodataka, onakve kakve jesu. Prava je damica, elegantna, odmerena, fina, pomalo stidljiva. Retko kad plače, a kada to čini onda je to najtužnije plakanje koje postoji na kugli zemaljskoj. Puna je bisera i to baš onda kada se to namanje očekuje od nje. Velika je maza, i mamina i tatina i batina i babina i dedina. Mnogo voli da peva i svašta voli da peva i na raznim jezicima peva. I igra, mnogo igra. Ume da se potpiše, sa J naopačke i potpuno je ubeđena da to tako treba i da svi mi nemamo pojma da se tako piše, ni ja, ni vaspitačica u školici, ni batina učiteljica. Gledam je ujutru kad se budi, sva napućena od sna i čupave kose koja joj pada preko lica, i shvatam koliko me čini srećnom, koliko je slatka i mila, koliko volim što je imam i koliko želim da bude zdrava, srećna i bezbrižna.
Došla je u naše živote jedno predivnog prolećnog dana. Ova torta je pravljena u njenu čast!
Potrebno je:
*kore:
- 10 belanaca
- 500g šećera u prahu
- kašika sirćeta
*za prelivanje kora
- 150g crne čokolade
*žuti fil
- 10 žumanaca
- 250g kristal šećera
- 1 kašika gustina
- 3 kesice pudinga od vanile
- 1 lit. mleka
- 375g margarina za kolače
*fil od jagoda
- 600g jagoda
- 250g kristal šećera
- 500ml soka od jagode
- 3 kesice pudinga od jagode
*za dekoraciju
- 500g umućenog šlaga
Način pripreme:
*kore:
Čvrsto umutiti šam od belanaca, postepeno dodajući šećer. Sirće dodati odmah na početku mućenja.
Umućen šam rasporediti u veliku tepsiju od rerne obloženu papirom za pečenje i sušiti na 120 stepeni oko sat vremena. Ako kora počne suviše da tamni smanjiti temperaturu rerne na 100 stepeni. Osušenu koru prevrnuti na krpu, odstraniti papir i preseći je na dva dela.
*čokoladni preliv:
Na pari otopiti čokoladu i preliti ravnomerno obe kore i ostaviti da se čokolada stegne.
*žuti fil:
Od litre mleka oduzeti 2 dl a ostatak staviti u šerpu da provri.
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati gustin, prašak za puding i 2dl mleka, umutiti da bude bez grudvica i zakuvati u vrelo mleko u šerpi. Ohlađen fil umutiti sa margarinom.
*fil od jagoda:
250 ml soka od jagoda pomešati sa seckanim jagodama i staviti na šporet da provri. Šećer, prašak za puding i preostalih 250ml soka dobro promešati da ne bude grudvica i zahuvati u sok sa jagodama. Ostaviti da se ohladi.
*način filovanja:
Staviti prvu koru na tacnu, sa čokoladnom stranom na gore, premazati polovinom fila od jagoda, pa preko toga polovinom žutog fila. Preklopiti drugom korom, takođe okrenutom čokoladnom stranom na gore i ponoviti postupak filovanja.
Celu tortu premazati i dekorisati šlagom.
PRIJATNO!
Došla je u naše živote jedno predivnog prolećnog dana. Ova torta je pravljena u njenu čast!
Potrebno je:
*kore:
- 10 belanaca
- 500g šećera u prahu
- kašika sirćeta
*za prelivanje kora
- 150g crne čokolade
*žuti fil
- 10 žumanaca
- 250g kristal šećera
- 1 kašika gustina
- 3 kesice pudinga od vanile
- 1 lit. mleka
- 375g margarina za kolače
*fil od jagoda
- 600g jagoda
- 250g kristal šećera
- 500ml soka od jagode
- 3 kesice pudinga od jagode
*za dekoraciju
- 500g umućenog šlaga
Način pripreme:
*kore:
Čvrsto umutiti šam od belanaca, postepeno dodajući šećer. Sirće dodati odmah na početku mućenja.
Umućen šam rasporediti u veliku tepsiju od rerne obloženu papirom za pečenje i sušiti na 120 stepeni oko sat vremena. Ako kora počne suviše da tamni smanjiti temperaturu rerne na 100 stepeni. Osušenu koru prevrnuti na krpu, odstraniti papir i preseći je na dva dela.
*čokoladni preliv:
Na pari otopiti čokoladu i preliti ravnomerno obe kore i ostaviti da se čokolada stegne.
*žuti fil:
Od litre mleka oduzeti 2 dl a ostatak staviti u šerpu da provri.
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati gustin, prašak za puding i 2dl mleka, umutiti da bude bez grudvica i zakuvati u vrelo mleko u šerpi. Ohlađen fil umutiti sa margarinom.
*fil od jagoda:
250 ml soka od jagoda pomešati sa seckanim jagodama i staviti na šporet da provri. Šećer, prašak za puding i preostalih 250ml soka dobro promešati da ne bude grudvica i zahuvati u sok sa jagodama. Ostaviti da se ohladi.
*način filovanja:
Staviti prvu koru na tacnu, sa čokoladnom stranom na gore, premazati polovinom fila od jagoda, pa preko toga polovinom žutog fila. Preklopiti drugom korom, takođe okrenutom čokoladnom stranom na gore i ponoviti postupak filovanja.
Celu tortu premazati i dekorisati šlagom.
PRIJATNO!
praviš mi zazubice. Pogotovu sad kad će sezona jagoda. Odlična torta , super si je ukrasila . Tako je pufnasta , a ideja sa jagodama originalna. Deca se oduševljavaju kad vide ovakvu tortu.
ОдговориИзбришиOva tortica mi je izmamila veeeliki osmeh na lice!:))))
ОдговориИзбришиDobro dosla :)
ОдговориИзбришиUpravo sam napravila ovu tortu. ODLICNA je! Veoma kremasta, laka. Izmena koju sam napravila: u krem od jagoda nisam dodala secer pa je ispao malo kiselkast ali to je bila odlicna stvar jer ostatak torte obiluje secerom. Uglavnom, svi odusevljeni. HVALA na odlicnom receptu
ОдговориИзбриши