Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

7. 3. 2012.

Štrudle sa makom i orasima

Štrudle spadaju u poslasticu koja ima posebno mesto u mojoj kuhinji, a slobodno mogu reći  i u mom životu.
Nekada, kad nije postojala pekara i hamburgerija na svakom ćošku, postojali su mlečni restorani. U tom mlečnom restoranu se moglo kupiti sve od hrane, od peciva, kolača, preko ruske salate do gotovih jela.
Neki se sećaju, neki su čuli iz priče, u Novom Sadu je postojao restoran koji se zvao Grill 13. O njemu su ispevane i neke pesme. Radio je 24 sata i bio sastajalište mnogima. Tu ste mogli da pojedete girice, da popijete pivo, da kupite burek za doručak ili da pojedete gulaš.
Baš u tom čuvenom Grillu 13 je radila moja baka. Mesila je testa za peciva i štrudle.
Baka je davno otišla u penziju.
Grill13 je otišao u penziju s početka 90-tih. Na njegovom mestu se sada nalazi McDonald's...
Baka i dalje mesi najbolju štrudlu na svetu. Ja pokušavam...



Za 2 štrudle je potrebno:

-20g kvasca svežeg
-2,5dl vode
-2 kašike šećera
-1 jaje
-500g brašna
- 1dl ulja ili 1 kašika istopljene masti
za fil:
-200g mlevenih oraha
-200g mlevenog maka
-200g šećera
-200g margarina ili 4 kašike svinjske masti
-2 žumanca

Način pripreme:

Staviti kvasac u mlaku vodu sa šećerom da krene. Pomešati dignut kvasac sa jajetom i uljem ili rastopljenom mašću, dobro promešati i lagano dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti pa podeliti na dva dela. Razvući jednu jufku oklagijom na malo manje od santimetra debljine, premazati sa 100g omekšalog margarina ili sa 2 kašike masti, posuti sa 100g šećera i 200g maka i sve to po celoj površini testa. Zamotati u rolnu i prebaciti u podmazanu tepsiju. Isto uraditi sa drugom jufkom samo umesto maka filovati orasima. Ovako pripremljene štrudle ostaviti da se "odmore", potom ih premazati umućenim žumancima i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije finu tamnu smeđu boju.



Kao što ste mogli primetiti u receptu mak i orasi ne moraju da se popare sa mlekom pre filovanja. Neće biti suvo i raspadati se jer se šećer rastopi tokom pečenja i uz masnoću sa makom ili orasima napravi fino sočno punjenje.

Bakin savet: ako želite lepo kiselo testo sa puno finih malih rupica pripremajte testo na "hladno" tj. nakon mešenja i pre pečenja, kad testo "odmara" nemojte ga stavljati na toplo mesto već na hladno. Trebaće mu duplo više vremena da naraste ali će biti lepše i mekše. Naoružajte se strpljenjem...

Crtica iz života:
-Šta ćemo da ručamo sutra?
-Idemo u Karlovce na babinu štrudlu!

PRIJATNO!

12 коментара:

  1. Uh, fotke su me raspametile, zahvali se puno baki na receptu, a ide i tebi to sasvim fino... ovo je prava strudla!;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ma odlicno ti ide! Kako ih ja volim ovako pune fila...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман8. март 2012. 10:54

    bakini recepti najbolji recepti
    moja baka mjesi nešto drugačije orehnjače i makovnjače, tvoje su jako lijepe

    ОдговориИзбриши
  4. Divne su, puno hvala na receptu.Javim kako mi je ispalo :)

    ОдговориИзбриши
  5. Moja mama pravi na taj način, a ove štrudle što kod nas prodaju po pekarama je sramota, desi se da je tijesto preslano. Ne štede na filu (ne znam šta tačno stave u njega), ali je tijesto katastrofa, ili žilavo ili najobičnije hljebno tijesto.
    Volim štrudlu sa makom, orasima, lješnjacima, rogačem, sirom, višnjama...

    ОдговориИзбриши
  6. Bakini recepti su najbolji!:) Štrudle izgledaju savršeno, sa puno fila....:)

    ОдговориИзбриши
  7. Spremam se da napravim makovnjacu po ovom receptu,samo me interesuje da li u samo testo dok ga mesimo ide ulje ili mast(ovo za premazivanje mascu mi je jasno:-)

    ОдговориИзбриши
  8. Tačno tako, ulje ili mast ide u testo, a posle se razvučeno pre filovanja premaže uljem ili mašću.

    ОдговориИзбриши
  9. Onda sam ja pogresila,ja sam samo razvuceno testo premazala mascu i eno je u rernu.Molim vas onda stavite u receptu koliko masnoce ide u toku samog mesenja testa jer gore ne pise

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!