Šta je brza torta, ona koja se brzo napravi ili ona koja se brzo pojede? Bilo kako bilo ova torta je u svakom slučaju brza. Može se praviti od bilo kog voća. Ja sam isprobala maline, jagode, banane, narandže, kupine, a evo sada i ananas. Nama se najviše dopada sa crvenim miksom (bobičasto voće), mada i ova sa ananasom nije loša, s tim da sam koristila svež ananas, a ne konzervisani. Za samu izradu torte vam je potrebno 15-tak minuta, s tim da složena torta mora potom da odstoji 2 sata u zamrzivaču ili najmanje 6 sati u frižideru. Potrudiću se da sledeći put fotografišem ceo postupak slaganja, koji nije nešto komplikovan, ali slika ipak kaže malo više od reči.
Potrebno je:
-4 čaše (4 x 180ml) kisele pavlake
-1 šolja (200ml) kristal šećera
-300g šlaga u prahu za fil
-2dl vode
-2 velike kutija piškota
-2dl soka od ananasa
-1 veliki svež ananas ili konzerva od 500g ananasa
-200g šlaga u prahu za dekorisanje
Način pripreme:
Pavlake pomešati sa šećerom i ručno izmutiti žicom. Šlag (300g) umutiti sa vodom, takođe ručno. Pomešati ove dve mase. Šećer u pavlaci se vrlo brzo rastopi, a količina vode koja ide u šlag nije velika, tako da nema potrebe za mućenjem mikserom. Višak tečnosti koji se oslobodi iz pavlake i rastopljenog šećera šlag će spontano upiti dok torta bude odstojavala.
Torta može da se slaže u pleh, tepsiju ili čak šerpu, ako nemate ništa drugo na raspolaganju, jer se nakon stajanja cela torta izvrne na tacnu, tako da vam nije neophodan pleh kome se skida obruč, a i ne mora obavezno biti okrugla.
Posuda se obloži providnom kuhinjskom folijom ili čistom kesom tako da krajevi vire van posude.
Piškote umakati u sok i poređati na dno posude. Preko toga staviti polovinu pripremljenog fila pa preko fila poređati iseckani ananas ili neko drugo voće. Ponovo staviti red namočenih piškota, pa preko ostatak fila i voće. Na kraju preko toga staviti još jedan red namočenih piškota. Prekriti krajevima folije ili kese kojom je obložen pleh i ostaviti da odstoji. Ako vam je torta potrebna isti dan ostavite je u frižider da odstoji bar 2 sata. Ako ne žurite može odstajati i recimo celu noć u špajzu, ili bar 6 sati u frižideru.
Odstajalu tortu prevrnuti na tacnu, skinuti pleh (tepsiju, šerpu...) i lagano odstraniti foliju ili kesu.
200g šlaga umutiti sa 3dl hladne vode i dekorisati tortu.
PRIJATNO!
Potrebno je:
-4 čaše (4 x 180ml) kisele pavlake
-1 šolja (200ml) kristal šećera
-300g šlaga u prahu za fil
-2dl vode
-2 velike kutija piškota
-2dl soka od ananasa
-1 veliki svež ananas ili konzerva od 500g ananasa
-200g šlaga u prahu za dekorisanje
Način pripreme:
Pavlake pomešati sa šećerom i ručno izmutiti žicom. Šlag (300g) umutiti sa vodom, takođe ručno. Pomešati ove dve mase. Šećer u pavlaci se vrlo brzo rastopi, a količina vode koja ide u šlag nije velika, tako da nema potrebe za mućenjem mikserom. Višak tečnosti koji se oslobodi iz pavlake i rastopljenog šećera šlag će spontano upiti dok torta bude odstojavala.
Torta može da se slaže u pleh, tepsiju ili čak šerpu, ako nemate ništa drugo na raspolaganju, jer se nakon stajanja cela torta izvrne na tacnu, tako da vam nije neophodan pleh kome se skida obruč, a i ne mora obavezno biti okrugla.
Posuda se obloži providnom kuhinjskom folijom ili čistom kesom tako da krajevi vire van posude.
Piškote umakati u sok i poređati na dno posude. Preko toga staviti polovinu pripremljenog fila pa preko fila poređati iseckani ananas ili neko drugo voće. Ponovo staviti red namočenih piškota, pa preko ostatak fila i voće. Na kraju preko toga staviti još jedan red namočenih piškota. Prekriti krajevima folije ili kese kojom je obložen pleh i ostaviti da odstoji. Ako vam je torta potrebna isti dan ostavite je u frižider da odstoji bar 2 sata. Ako ne žurite može odstajati i recimo celu noć u špajzu, ili bar 6 sati u frižideru.
Odstajalu tortu prevrnuti na tacnu, skinuti pleh (tepsiju, šerpu...) i lagano odstraniti foliju ili kesu.
200g šlaga umutiti sa 3dl hladne vode i dekorisati tortu.
PRIJATNO!
Za brzu tortu i jos omiljenu moju,vocnu fanatsticna je:)
ОдговориИзбришиOvo je odlicna tortica, fina, osvezavajuca i lagana za pripremu, a najvise mi se svidja u kombinaciji sa jagodama. Ne stavljam cak ni secer u fil, posto je slag vec dovoljno sladak, samo ga umutim sa kiselom vodom (kazu da onda bude cvrsci) i sjedinim sa pavlakom... eh, a sada moze jedno parcence sa ananasom da isprobam kakva je tortica.:))) pozzz
ОдговориИзбришиimam i ja ovakav recept i radila sam ga više puta, odlično brzo i za svaku pohvalu kako je ukrašena, jednostavno a baš prekrasno
ОдговориИзбриши