Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

13. 11. 2011.

Brza voćna torta

Šta je brza torta, ona koja se brzo napravi ili ona koja se brzo pojede? Bilo kako bilo ova torta je u svakom slučaju brza. Može se praviti od bilo kog voća. Ja sam isprobala maline, jagode, banane, narandže, kupine, a evo sada i ananas. Nama se najviše dopada sa crvenim miksom (bobičasto voće), mada i ova sa ananasom nije loša, s tim da sam koristila svež ananas, a ne konzervisani. Za samu izradu torte vam je potrebno 15-tak minuta, s tim da složena torta mora potom da odstoji 2 sata u zamrzivaču ili najmanje 6 sati u frižideru. Potrudiću se da sledeći put fotografišem ceo postupak slaganja, koji nije nešto komplikovan, ali slika ipak kaže malo više od reči.


Potrebno je:
-4 čaše (4 x 180ml) kisele pavlake
-1 šolja (200ml) kristal šećera
-300g šlaga u prahu za fil
-2dl vode
-2 velike kutija piškota
-2dl soka od ananasa
-1 veliki svež ananas ili konzerva od 500g ananasa
-200g šlaga u prahu za dekorisanje

Način pripreme:
Pavlake pomešati sa šećerom i ručno izmutiti žicom. Šlag (300g) umutiti sa vodom, takođe ručno. Pomešati ove dve mase. Šećer u pavlaci se vrlo brzo rastopi, a količina vode koja ide u šlag nije velika, tako da nema potrebe za mućenjem mikserom. Višak tečnosti koji se oslobodi iz pavlake i rastopljenog šećera šlag će spontano upiti dok torta bude odstojavala.
Torta može da se slaže u pleh, tepsiju ili čak šerpu, ako nemate ništa drugo na raspolaganju, jer se nakon stajanja cela torta izvrne na tacnu, tako da vam nije neophodan pleh kome se skida obruč, a i ne mora obavezno biti okrugla.
Posuda se obloži providnom kuhinjskom folijom ili čistom kesom tako da krajevi vire van posude.
Piškote umakati u sok i poređati na dno posude. Preko toga staviti polovinu pripremljenog fila pa preko fila poređati iseckani ananas ili neko drugo voće. Ponovo staviti red namočenih piškota, pa preko ostatak fila i voće. Na kraju preko toga staviti još jedan red namočenih piškota. Prekriti krajevima folije ili kese kojom je obložen pleh i ostaviti da odstoji. Ako vam je torta potrebna isti dan ostavite je u frižider da odstoji bar 2 sata. Ako ne žurite može odstajati i recimo celu noć u špajzu, ili bar 6 sati u frižideru.
Odstajalu tortu prevrnuti na tacnu, skinuti pleh (tepsiju, šerpu...) i lagano odstraniti foliju ili kesu.
200g šlaga umutiti sa 3dl hladne vode i dekorisati tortu.



PRIJATNO!

3 коментара:

  1. Za brzu tortu i jos omiljenu moju,vocnu fanatsticna je:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je odlicna tortica, fina, osvezavajuca i lagana za pripremu, a najvise mi se svidja u kombinaciji sa jagodama. Ne stavljam cak ni secer u fil, posto je slag vec dovoljno sladak, samo ga umutim sa kiselom vodom (kazu da onda bude cvrsci) i sjedinim sa pavlakom... eh, a sada moze jedno parcence sa ananasom da isprobam kakva je tortica.:))) pozzz

    ОдговориИзбриши
  3. imam i ja ovakav recept i radila sam ga više puta, odlično brzo i za svaku pohvalu kako je ukrašena, jednostavno a baš prekrasno

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!