Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

28. 11. 2011.

Čoko-oranž kocke

Verujem da je većina vas čula ili već isprobala čuveni Fanta kolač. Ja taj recept imam dugo pd nazivom Lambada kocke. Pravila sam ga mnogo puta i uvek mi je bio ukusniji sa nekim od onih jeftinijih gaziranih sokova, punih veštačke arome, nego sa Fantom. Ovog puta sam taj nedostatak arome kod Fante pokušala da nadomestim Jaffa keksom, i moram priznati da je dobro ispalo. Jaffa je pojačala aromu narandže, a Fanta je nešto kiselkastija od drugih oranžada, tako da sam dobila, ne previše sladak, fino aromatičan i osvežavajuć kolač.



Potrebno je:

*za koru:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-6 kašika brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
-2 kašike kakao praha

*za I fil:
-1l mleka
-5 kašika gustina
-5 kašika brašna
-150g šećera
-250g margarina
-2 kutije Jaffa keksa

*za II fil:
-500ml Fante (+100ml za prelivanje kore)
-2 kesice pudinga od vanile
-150g šećera

Način pripreme:

*kora:

Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti penasto dodajući jednu po jednu kašiku šećera. Potom dodati žumanca, izmutiti pa varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Testo sipati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti 15-tak minuta da se prohladi pa poprskati sa 100ml Fante. Ostaviti u tepsiji.

*I fil:

Pomešati gustin, brašno i šećer pa razmutiti u 2dl mleka odvojenih od pripremljene litre. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati razmućeni gustin i brašno. Kada se malo prohladi, u mlako, umuiti margarin. Ostaviti da se ohladi. Jaffa keks iseći na komade i umešati u hladan fil pa preliti sve preko kore.

*II fil:

Prašak za puding pomešati sa šećerom i razmutiti u 12 kašika Fante a ostatak staviti da provri pa zakuvati razmućeni puding u Fantu. Vruće, odmah preliti preko I fila.

Kolač nije potrebno držati u frižideru da bi se stegao.

PRIJATNO!

2 коментара:

  1. Eto, cula sam za ovaj kolac ali ga nisam pravila, po sastavu me podseca na jafa kocke a njih vooolim, tako da verujem da je i ovo jako fino i osvezavajuce, pogotovo onaj "sesiric" od Fante na vrhu.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. imam ga pod nazivom Lambada ali moram priznati da ga nisam probala iako vjerujem da bi mogao biti taman po mom ukusu

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!