Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

15. 3. 2014.

Kolač od mandarina by Nigella Lawson

Sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept na tv-u i momentalno osetila miris mandarina u sobi!
Vrlo jednostavan, sočan, aromatičan kolač, a i ne isprlja se puno sudova dok se priprema. Recept koji će doživeti reprizu više puta, a verovatno i po koju varijaciju na temu, jer mi je osim apetita probudio i maštu.



Potrebno je:

- 3 mandarine (oko 375 gr)
- 6 jaja
- 225 gr šećera
- 250 gr mlevenog badema
- 1 kesica praška za pecivo

Način pripreme:

Mandarine potopiti u šerpu hladne vode, zagrevati do ključanja i kuvati dva sata pa ostaviti da se skroz ohladi.
Ohlađene mandarine očistiti od peteljki pa preseći na pola i izvaditi koštice ako ih ima. Ubaciti mandarine u blender i izmiksati, potom ubaciti i sve ostale sastojke i ponovo dobro izmiksati. Dobijenu masu izliti u dobro podmazan pleh. Nigella je koristila okrugli pleh prečnika 21 cm, a ja sam u nedostatku istog kolač pekla u pravougaonom kalupu za hleb dimenzija 12 x 30 cm. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni sat vremena. Ako kolač posle pola sata pečenja počne suviše da tamni prekriti ga odgore papirom za pečenje i nastaviti sa pečenjem.
Ispečen kolač ostaviti u plehu da se ohladi pa ga onda izvaditi iz pleha na tacnu. Servirati sutradan ako izdržite toliko čekanje.
Može se servirati sa dodatkom šlaga, mada posle prve probe mislim da bi uz ovaj kolač najbolje išla kugla slatkog sira!
Iako na slici deluje kao jedan od onih hlebastih kolača koji može da se posluži i uz čorbast pasulj :) , naprotiv, kolač je izuzetno sočan i sve ukusniji što duže stoji.

PRIJATNO!


2 коментара:

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!