Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

26. 4. 2011.

Varivo od graška sa griz knedlama

Grašak sa knedlama pripremam zbog dece jer nisu ljubitelji graška, a ja ih i ne teram da jedu ono što im ne odgovara, a griz knedle vole. Na ovaj način smo uspeli da pomirimo ukuse, pa o jednom trošku pripremim ručak za sve.




Potrebno je:
-1 glavica crnog luka
-1 veća šargarepa
-300g graška
-1 kašika brašna
-1 kašičica mlevene crvene paprike
-malo vode
-so, biber
-1 jaje
-griz (pšenična krupica)

Način pripreme:
Sitno iseckati crni luk i šargarepu pa propržiti na malo ulja. Dodati grašak, naliti vode da ogrezne i ostaviti da se kuva dok povrće ne omekša. Brašno razmutiti sa malo vode pa naliti u varivo, dodati i papriku, so i biber i ako je potrebno naliti još malo vode. Trebalo bi da u šerpi bude malo više tečnosti, otprilike ka da kuvate čorbu, a ne varivo. Jaje umutiti kašičicom u činiji pa postepeno dodavati griz i mešati dok masa ne postane tako gusta da se vidi dno činije kada se povuče kašikom ali da se potom popuni. Znači ni previše tvrdo ni previše retko. Kašičicom vaditi knedle i spuštati ih u uzavreli grašak da se kuvaju. Kada ubacite sve knedle isključite šporet i poklopite šerpu da knedle nabubre. One će i upiti suvišnu tečnost pa ćete dobiti varivo na kraju. Možete servirati uz pečeno pileće meso, a nije loše i bez mesa.



PRIJATNO! 

4 коментара:

  1. Jako fin receptic, bas bi prijalo nesto tako lagano posle svih ovih uskrsnjih djakonija.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. I nama je prijalo! Hvala!
    Čini mi se da se variva sa raznim knedlama i nudlama pripremaju najviše u vojvođanskoj kuhinji!

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikada kombinirala grašak sa griz knedlima. Super zvuči , sviđa mi se recept !

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!