Nekada davno, kada bi mi neko pomenuo posne kolače činilo mi se da tu ne može bog zna šta da se napravi. Sve se manje-više svodilo na neke posne pite sa orasima i sl. Kako vreme odmiče i domaćice su domišljatije, tako da sada posni kolači , pored toga što ih ima mnogo vrsta, često budu ukusniji od onih sa jajima i mlekom. Nema mnogo filozofije. Sastojci moraju biti pravi tj. kvalitetni i nema vrdanja. Ja sam nekoliko vrsta pripremala za Sv. Nikolu, a predlažem da ponešto isprobate u ove predbožićne dane posta.
*Čoko susam*
Potrebno je:
-400g vanil ratluka
-200g šećera u prahu
-200g čokolade
-300g pečenog susama
Način pripreme:
Ratluk zamesiti sa šećerom u prahu. Dodati čokoladu otopljenu na pari i susam. Dobro izmešati da se masa sjedini pa je na tacni oblikovati kao kvadar i zaviti u providnu foliju. Čuvati na hladnom dok se ne stegne. Dekorisati po želji. Može se seći na šranglice ili kockice.
*Štanglice od oraha*
Potrebno je:
-500g šećera
-300g mlevenih oraha
-kašičica cimeta
-150g šećera u prahu
-sok od jednog limuna
Način pripreme:
Ušpenovati šećer sa 150ml vode pa dodati mlevene orahe i još malo sve zajedno prokuvati. Dodati cimet, promešati i na tacni oblikovati od mase pravougaonik visine oko 2cm. Šećer u prahu pomešati sa sokom od limuna. Energično mešati viljuškom dok se ne dobije glatka bela masa. Ako se šećer kruni i ne sjedinjuje se dodati jednu-dve kašike vruće vode. Glazuru premazati preko kolača i ostaviti na hladno da se stegne.
*Miks kuglice*
Potrebno je:
*Čoko susam*
Potrebno je:
-400g vanil ratluka
-200g šećera u prahu
-200g čokolade
-300g pečenog susama
Način pripreme:
Ratluk zamesiti sa šećerom u prahu. Dodati čokoladu otopljenu na pari i susam. Dobro izmešati da se masa sjedini pa je na tacni oblikovati kao kvadar i zaviti u providnu foliju. Čuvati na hladnom dok se ne stegne. Dekorisati po želji. Može se seći na šranglice ili kockice.
***
*Štanglice od oraha*
Potrebno je:
-500g šećera
-300g mlevenih oraha
-kašičica cimeta
-150g šećera u prahu
-sok od jednog limuna
Način pripreme:
Ušpenovati šećer sa 150ml vode pa dodati mlevene orahe i još malo sve zajedno prokuvati. Dodati cimet, promešati i na tacni oblikovati od mase pravougaonik visine oko 2cm. Šećer u prahu pomešati sa sokom od limuna. Energično mešati viljuškom dok se ne dobije glatka bela masa. Ako se šećer kruni i ne sjedinjuje se dodati jednu-dve kašike vruće vode. Glazuru premazati preko kolača i ostaviti na hladno da se stegne.
***
*Miks kuglice*
Potrebno je:
-150g šećera u prahu
-200g urmi
-200g suvog grožđa
-200g suvih smokava
-200g mlevenih oraha
-strugana kora od jedne pomorandže
-2 kašike ruma ili par kapi arome ruma
-150g lešnika
Način pripreme:
Urme, suve smokve i suvo grožđe samleti u mašini za meso. Šećer prokuvati sa 2dl vode pa dodati mleveno suvo voće, orahe, rum i koru narandže. Dobro izmešati pa od prohlađene mase formirati kuglice, ukrasiti ih lešnikom i ređati u korpice. Od ove količine mase možete dobiti oko 40kom. kuglica.
Prijatno!
Odličan izbor,ali ja ipak najviše volim ove štanglice od oraha.
ОдговориИзбришиTradiciju sitnih posnih kolača zaista treba očuvati u našoj kuhinji. Dopadaju mi se svi, a naročito ova kora pomorandže i rum u smesi.
ОдговориИзбришиSve fini recepti, ne bih ja tu nista menjala!;)))
ОдговориИзбришиMoj favorit su štanglice od oraha! Brzo i lako a slatko da padneš u nesvest:-)))
ОдговориИзбриши