Copyright © 2009-2014 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

08.12.2011.

Posne keks štanglice ili gde sam to pogrešila !?

Koliko se pridržavate recepta? Morate li uvek nešto promeniti, dodati nešto svoje ili oduzeti? Ja se uvek pridržavam recepta, vođena idejom da je recept kao takav neko već isprobao, pravio, pa otuda ne može biti greške. Retko kad mi se učini da bih nekom sitnicom mogla popraviti, ili bolje reći, prilagoditi ukus sebi. Tako sam spremajući ove štangle uprskala. Činilo mi se da je 20g čokolade ipak suviše malo za jedan kolač te sam povećala količinu trostruko (!?). Nisam zabrljala sa ukusom već sa konzistencijom. Kolač se ispao suviše tvrd, ne i nejestiv, samo prhk i krunio se pri sečenju. Zato vam serviram pravi recept, sa merama kakve treba da budu, a ja ću ubrzo odraditi i popravni, baš po merama kako su date, jer je kolač vrlo ukusan, brzo se pravi i postan je.



Potrebno je:

-250g kristal šećera
-250g mlevenih oraha
-20g (jedna štangla) čokolade za kolače
-150g posnog keksa
-150g šećera u prahu
-par kapi limuna
-3 kašike vruće vode

Način pripreme:

Ušpinovati šećer sa vrlo malo vode, dodati čokoladu i orahe, malo prokuvati i skloniti sa šporeta. Kek sizlomiti rukom pa dodati u smešu i promešati. Na tacni formirati pravougaonik visine oko 1cm ili masu izliti u četvrtasti pleh za hleb obložen aluminijumskom folijom. Ostaviti da se ohladi i stegne. Pripremiti belu glazuru od šećera u prahu, limuna i vode i premazati preko kolača.



PRIJATNO!

4 коментара:

  1. Bas jedan fini postan receptic i mislim da to sto si povecala cokoladu nije nikako moglo da skodi (i sama bih isto uradila;)), ne znam koliko si stavila vode za spinovanje secera, obicno na ovu kolicinu sipam onu malu kaf.soljicu vode (0,75 dl), a ako ti se ucini da je smesa gusta mozes slobodno ubaciti i komadic margarina...inace, svidja mi se kako izgleda u preseku, evo sad bih se odmah posluzila.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Moguće da je trebalo malko više vode ili malo kraće špinovanje, mada i kockica margarina bi sigurno spasila stvar. Pokušaću na popravnom ;)
    Slobodno se posluži!

    ОдговориИзбриши
  3. sembra molto goloso, mi piace ! Buon weekend...

    ОдговориИзбриши
  4. ja vrlo često mijenjam količine ili čak sastojke u receptima pa na kraju dobijem nešto sasvim drugo od onog što sam počela raditi
    s kolačima sam pažljivija pa više pazim da ne mijenjam ništa drastično, no sa drugim jelima stvarno eksperimentiram
    ja bih isto dodala čokolade, ali kako mignonne kaže možda količina vode ili nešto drugo da probaš promijeniti
    ovako inače izgledaju odlično

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!