Šta je fritata?
Fritata je jelo od umućenih jaja, povrća i drugih raznih dodataka. Od omleta se razlikuje po tome što se svi sastojci izmešaju zajedno i što se fritata peče ili zapeče u rerni.Takođe za razliku od omleta, fritata se seče na parčad, osim ako spremate malu količinu, recimo samo za jednu osobu.
Ostali dodaci mogu biti razni u zavisnosti od ukusa, od raznog povrća do suhomesnatih proizvoda i raznih vrsta sira. To je odličan obrok servirana uz finu salatu. Samo još da nam stigne proleće i sve te divne salate, mladi luk, rotkvice itd.
Potrebno je:
-1 glavica crnog luka
-2 velika krompira
-2 čena belog luka
-150g domaće dimljene slanine
-50g gorgonzole
-150g feta sira
-3 jaja
-so
-5 kom. čeri paradajza
-kašika ulja
-kašika prezle
Način pripreme:
Skuvati krompir u ljusci i ostaviti da se prohladi pa ga oljuštiti i narendati na krupno rende. Slaninu iseckati na sitne kockice i malo propržiti pa dodati sitno sečen crni i beli luk. U činiji dobro umutiti jaja da zapene pa dodati krompir, slaninu sa lukom, so, izmrvljenu gorgonzolu i feta sir. Promešati i izliti u pleh premazan uljem i posut prezlom. Odgore poređati polovine čeri paradajza. Peći na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
P.S. Hvala Eleni, mojoj najdražoj Italijanki na informacijama o ovom jelu i na divnom receptu.
PRIJATNO!
Fritata je jelo od umućenih jaja, povrća i drugih raznih dodataka. Od omleta se razlikuje po tome što se svi sastojci izmešaju zajedno i što se fritata peče ili zapeče u rerni.Takođe za razliku od omleta, fritata se seče na parčad, osim ako spremate malu količinu, recimo samo za jednu osobu.
Ostali dodaci mogu biti razni u zavisnosti od ukusa, od raznog povrća do suhomesnatih proizvoda i raznih vrsta sira. To je odličan obrok servirana uz finu salatu. Samo još da nam stigne proleće i sve te divne salate, mladi luk, rotkvice itd.
Potrebno je:
-1 glavica crnog luka
-2 velika krompira
-2 čena belog luka
-150g domaće dimljene slanine
-50g gorgonzole
-150g feta sira
-3 jaja
-so
-5 kom. čeri paradajza
-kašika ulja
-kašika prezle
Način pripreme:
Skuvati krompir u ljusci i ostaviti da se prohladi pa ga oljuštiti i narendati na krupno rende. Slaninu iseckati na sitne kockice i malo propržiti pa dodati sitno sečen crni i beli luk. U činiji dobro umutiti jaja da zapene pa dodati krompir, slaninu sa lukom, so, izmrvljenu gorgonzolu i feta sir. Promešati i izliti u pleh premazan uljem i posut prezlom. Odgore poređati polovine čeri paradajza. Peći na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
P.S. Hvala Eleni, mojoj najdražoj Italijanki na informacijama o ovom jelu i na divnom receptu.
PRIJATNO!
Rucak za 5+, a fotke samo takve da pozelis odmah da probas!:)))
ОдговориИзбришиOva fritata je stvarno odlicna!
ОдговориИзбришиDivno izgleda, a ukus mogu smao zamisliti.
ОдговориИзбришиvolim, divne fotke
ОдговориИзбришиOdlično izgleda :)
ОдговориИзбриши