Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

22. 3. 2012.

Domaće lepinje i domaće pljeskavice

Brza hrana! Ali na domaći način! Tešim se time. A baš i nije toliko brza kad sve pravim sama, i lepinje i pljeske. Treba malo više vremena za to. Prilozi po želji, svakom različito, ko šta voli, kao i u hamburgeriji, da dočaram osećaj. Ukus? Paaaaaa....domaće je domaće, a kupovno je kupovno, svako ima svoju draž i svoj ukus.

L E P I N J E

Za 4 komada je potrebno:

-20g svežeg kvasca
-2dl mlake vode
-2 kašičice šećera
-1dl ulja
-1 kašičica soli
-oko 500g brašna



Način pripreme:

Izmrviti kvasac u mlaku vodu, posuti šećerom i kašikom brašna pa ostaviti da naraste. U činiju sipati ulje i so, doliti kvasac i promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti oko pola sata da naraste pa ga premesiti i podeliti na četiri jednaka dela. Svaku lopticu izraditi rukama pa istanjiti oklagijom na oko 1cm debljine. Poređati lepinje u podmazan pleh, nožem blago zarezati površinu svake lepinje da se napravi mrežasta šara i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peku dok ne porumene. Gotove lepinje tek izvađene iz rerne zamotati u čistu krpu (ako vam krpa miriši na Lenor i lepinje će vam mirisati na Lenor, vodite računa o tome) pa staviti u plastičnu kesu i zavezati. Tako ostaviti da se prohlade, a onda ih možete izvaditi iz kese. Time ćete dobiti mekanu koricu.


P L J E S K A V I C E

Za 4 komada je potrebno:

-600g mešanog mlevenog mesa
-1 mala glavica crvenog luka
-so, biber
-1 kašika prezle
-na vrh kašičice mlevene crvene paprike
-pola kašičice kima



Način pripreme:

Pomešati sve sastojke i dobro izmesiti rukom. Potom kompletnu masu premleti u mašini za mlevenje mesa. Od dobijene mase oblikovati rukom četiri pljeskavice i pržiti ih na grilu dok ne porumene.
Servirati u toplim lepinjama sa prilogom po želji.

PRIJATNO!

8 коментара:

  1. Volim ovakve stvari u domaćoj izradi, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  2. Volim brzu hranu, ali kao što kažeš domaće je domaće, a i jedno i drugo ima svoju draž :) Odlično izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. март 2012. 14:09

    već dugo nisam jela hamburger sad si me baš namamila, biti će ovih dana i kod mene

    ОдговориИзбриши
  4. Bas bih mogla sad pojesti ovu cijelu sa zadnje slike. Prekrasno.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo mi izgleda predobro ! Mislim da me ništa ne bi spriječilo da zagrizem u finu domaću lepinju i domaću pljeskavicu, u domaćoj verziji je sigurno i finije i zdravije !

    ОдговориИзбриши
  6. Meni mogu i samo lepinjice, ako ti je ostalo nesto viska slobodno salji ovamo.... kako su samo dobre, vec sam ih iskopirala za probu.;)))

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, bas bi mi dobro došla jedna punjena lepinja, karasno ti izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  8. Najbolje je domaće!
    Imaš nagradicu kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!