Pred rođendane se postavlja najveće pitanje: koju tortu praviti. U poslednje vreme više izmišljam kombinacije nego što pretražujem recepte. Za prvi ovogodišnji rođendan spojila sam ono što svi najviše volimo: beze kore, vanil fil i nama omiljeno voće u formi u kojoj nam je u ovim prolećno-zimskim danima dostupno. U suštini polazna osnova za sve torte sa beze korama koje pravim je recept za tortu japanski vetar prvenstveno zato što nema viška namirnica, upotrebe sa sva belanca i sva žumanca, a ostalo je po volji, da li sa ili bez čokolade ili oraha, ili uz dodatak voća. Pošto je ovomesečna domaćica igrice Ajme, koliko nas je! Sanja sa bloga Ultimativni sastojak za temu postavila kivi ovaj recept će biti moja ulaznica za prvi ovogodišnji krug.
Torta je dosta slatka ali lagana, topi se u ustima, a kiselkast kivi razbija monotoniju šećera i vanile. Ako ne volite vrlo slatke torte možete smanjiti količinu šećera ali samo za fil. Osnova za beze kore, da bi bile uspešne, je 2 kašike šećera na jedno belance i tu ne bi smelo biti odstupanja.
Potrebno je:
*kore
- 10 belanaca
- 20 kašika kristal šećera
- 1 kašika sirćeta
*fil
- 10 žumanaca
- 150g + 10 kašika kristal šećera
- 2 kesice vanil šećera
- 3 kašike gustina
- 1l mleka
- 250g margarina za kolače
-300g praha za šlag
- 500g kivija
- 500g jagoda
* dekoracija
- 300g šlaga
- 500ml mleka
Način pripreme:
*kore
Penasto umutiti belanca dodajući šećer kašiku po kašiku. Strpljivo mutiti dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodati kašiku sirćeta i umutiti. Šam prebaciti u veliku tepsiju (od rerne, 30x40cm) obloženu papirom za pečenje. Rernu prethodno zagrejati na 150 stepeni, pa kad se ubaci tepsija sa šamom na sušenje smanjiti temperaturu na 100 stepeni i koru sušiti oko sat vremena. Slobodno čačkalicom proveriti da li je kora dobro osušena. ( Zabosti čačkalicu na sredini kore, pa ako se šam zalepi na donji deo čačkalice nastaviti sušenje )
Osušenu koru prevrnuti na čist stolnjak , skinuti papir i koru preseći na dva dela.
*fil
500ml mleka stavti da provri sa 10 kašika šećera i vanil šećerom. Žumanca umutiti žicom sa 150g šećera i gustinom pa zakuvati u provrelo mleko. Kada se ohladi umutiti sa jednim margarinom.
300g šlaga umutiti sa 5dl mleka.
Kivi oljuštiti i iseći na kolutove. Jagode odmrznuti i iseckati na komadiće, a ako su sveže očistiti, oprati i iseckati.
*postupak filovanja
Prvu koru staviti na tacnu za tortu, premazati je žutim filom, poređati jagode pa premazati polovinom šlaga. Odgore staviti drugu koru pa ponoviti postupak samo umesto jagoda poređati kivi.
Celu tortu premazati i dekorisati sa drugih 300g šlaga umućenih sa 500ml mleka.
Tortu pre serviranja dobro rashladiti.
PRIJATNO!
Torta je dosta slatka ali lagana, topi se u ustima, a kiselkast kivi razbija monotoniju šećera i vanile. Ako ne volite vrlo slatke torte možete smanjiti količinu šećera ali samo za fil. Osnova za beze kore, da bi bile uspešne, je 2 kašike šećera na jedno belance i tu ne bi smelo biti odstupanja.
Potrebno je:
*kore
- 10 belanaca
- 20 kašika kristal šećera
- 1 kašika sirćeta
*fil
- 10 žumanaca
- 150g + 10 kašika kristal šećera
- 2 kesice vanil šećera
- 3 kašike gustina
- 1l mleka
- 250g margarina za kolače
-300g praha za šlag
- 500g kivija
- 500g jagoda
* dekoracija
- 300g šlaga
- 500ml mleka
Način pripreme:
*kore
Penasto umutiti belanca dodajući šećer kašiku po kašiku. Strpljivo mutiti dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodati kašiku sirćeta i umutiti. Šam prebaciti u veliku tepsiju (od rerne, 30x40cm) obloženu papirom za pečenje. Rernu prethodno zagrejati na 150 stepeni, pa kad se ubaci tepsija sa šamom na sušenje smanjiti temperaturu na 100 stepeni i koru sušiti oko sat vremena. Slobodno čačkalicom proveriti da li je kora dobro osušena. ( Zabosti čačkalicu na sredini kore, pa ako se šam zalepi na donji deo čačkalice nastaviti sušenje )
Osušenu koru prevrnuti na čist stolnjak , skinuti papir i koru preseći na dva dela.
*fil
500ml mleka stavti da provri sa 10 kašika šećera i vanil šećerom. Žumanca umutiti žicom sa 150g šećera i gustinom pa zakuvati u provrelo mleko. Kada se ohladi umutiti sa jednim margarinom.
300g šlaga umutiti sa 5dl mleka.
Kivi oljuštiti i iseći na kolutove. Jagode odmrznuti i iseckati na komadiće, a ako su sveže očistiti, oprati i iseckati.
*postupak filovanja
Prvu koru staviti na tacnu za tortu, premazati je žutim filom, poređati jagode pa premazati polovinom šlaga. Odgore staviti drugu koru pa ponoviti postupak samo umesto jagoda poređati kivi.
Celu tortu premazati i dekorisati sa drugih 300g šlaga umućenih sa 500ml mleka.
Tortu pre serviranja dobro rashladiti.
PRIJATNO!
Torta je prelepa, tako voćna, kremasta i sočna, baš onakva kakvu najviše volim...
ОдговориИзбришиI mi puno volimo ovakve torte. Beze korice i voce su bas dobitna kombinacija... Ja jos uvek smisljam sta cu sa kivijem...
ОдговориИзбришиbeze je savršen... obožavam kore sa belancima.Pa još voće- jagode i kivi . Prava ultimativna torta :D Svako ima svoj ukus što se tiče torti, ali mislim da beze svi vole. Barem kod nas uvek plane i pitaju kad će biti opet. Hvala na prijavi , ljubim te :*
ОдговориИзбриши