Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

4. 8. 2010.

Knedle sa šljivama - gomboce


Priupitah jednom, jako davno, svoju majku od čega se prave gomboce. "Od krompira i šljiva" reče ona. Fuuuuj! Pa ko još može da jede krompira i šljiva pa još sve to uvaljano u prezlu!? Nedugo zatim sam i probala dotične knedle, doduše ne majkine, i konstatovala da je to bezukusno, bljutavo i ...pa...gadno.
Pošto u kući ima ljubitelja nisam htela da im uskratim to zadovoljstvo pa sam ih pripremala po maminim uputstvima, ali nije mi padalo napamet da probam jer to je "ono gadno".
Danas sam ih napravila po pomenutom receptu, servirala, presekla jednu da slikam. Gledam ja nju onako presečenu, gleda ona mene, a onaj fini ljubičasti sokić od šljive curka iz nje, pa me mami. Teram se da probam misleći pa i ako mi se ne svidi (opet) ne moram da je pojedem, ima ko hoće. Probam, onako s kraja (kao da je otrov), hm, pa nije loše, zagrizem lep zalogaj i shvatim da sam godinama živela u zabludi samo zato što se nisam usudila da probam one što pravi moja majka!
I tako knedle sa šljivama uđoše u moj život a biće i u redovan repertoar kuhinje u sezoni dotičnog voća.
Hajd' što sam bila hrabra da probam gomboce nego sam ih, kao pravi ljubitelj slatko-slanih kombinacija, još hrabrije servirala uz ražnjiće, ali o ražnjićima neki drugi put.



Potrebno je:
-300g belog krompira
-1 jaje
-100ml mleka
-1 kašičica soli
-1 kašika šećera
-1/2 kesice praška za pecivo
-500g brašna (manje-više računajući i posipanje radne površine)
-10-15kom. šljiva
-200g prezle
-100g kristal šećera
-1 kesica vanil šećera
-malo ulja


Način pripreme:
Krompir oljuštiti, iseckati na kockice pa staviti da se kuva. Kuvan krompir dobro izgnječiti, kao za pire. U to dodati jaje, so, šećer i mleko pa kad se ujednači postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo. Brašno dodavati dok se ne dobije testo koje se odvaja od posude ali se još pomalo lepi za ruke.
Šljive rascepati toliko da može da se izvadi koštica pa na mesto koštice staviti pola kašičice šećera. Ovako pripremljene šljive zamotavati u testo. Za jednu šljivu je potrebno testa veličine supene kašike koje se na pobrašnavljenoj dasci pobrašnavljenim rukama istanji na oko 3mm. Testo oko šljive dobro prilepiti i oblikovati loptice.
U veću šerpu sipati vode, pa kada proključa stavljati knedle da se kuvaju. U početku će potonuti, a kada isplivaju treba ih kuvati još par minuta i potom vaditi u tiganj u kome je prethodno na malo ulja propržena prezla izmešana sa šećerom i vanil šećerom. Knedle uvaljati u prezlu i vaditi na tanjir. Servirati po želji!


PRIJATNO!

3 коментара:

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!