Copyright © 2009-2014 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

24.03.2011.

Kiflice za ubijanje dosade

Ne, ne, ne, nećemo nikog da gađamo kiflicama, jer nisu to one tvrde kiflice tipa "za praćku", ovo su fine, mekane kiflice, za mešenje i grickanje kad vam je dosadno i baš bi nešto radili a ne znate šta. Evo ideje za vas!


Potrebno je:
-1/2 kocke (25g) svežeg kvasca
-2,5dl mlake vode
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
-1dl ulja
-oko 500g brašna
-50g margarina

Kvasac izdrobiti, preliti toplom vodom, sipati šećer i jednu kašiku brašna i ostaviti da 'krene'.
Nadošli kvasac sipati u činiju, dodati punu kašičicu soli i ulje, malo promešati pa dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi. Testo izvaditi iz činije pa ga na pobrašnavljenoj radnoj ploči još malo izmesiti rukama i ostaviti 20-tak minuta da se 'odmori'. Potom, bez ponovnog mešenja, oklagijom razvući testo u jedan veliki krug tako da bude debljine manje od 1 cm pa iseći na pola, pa na četvrtine i tako dalje dok se ne dobije 20 uskih a dugačkih trouglova. Svaki trougao početi savijati od šireg kraja i saviti u kiflicu pa ih ređati u pleh obložen papirom za pečenje pa ih ostaviti pola sata da narastu. Rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni, na svaku kiflicu staviti malo margarina i staviti da se peku.
Pečene kiflice izvaditi iz rerne poprskati sa malo vode i prekriti suvom krpom da se prohlade.
Konzumirati još tople, sa slanim ili slatkim dodacima ili bez ičega.


PRIJATNO!

5 коментара:

  1. Ovo sa margarinom i ja radim i yaista je fenomenalna ideja.

    ОдговориИзбриши
  2. kiflice su odlične i ja ih rado pravim po svojim provjerenim receptima ili po nekim novim, ovisi... međutim nikako da shvatim kako kod mene nema onih trenutaka kad ne znam šta sa sobom, većinom imam premalo vremena za sve što si zadam da napravim :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja na sve kiflice, bez obzira kako je u receptu, pre pečenja stavim malo margarina, ukusnije su i mekše.
    Vremena imam na pretek.........u poslednje vreme :)

    ОдговориИзбриши
  4. ej blago tebi, ja sam stalno u nekoj stisci s vremenom i na žalost ne stignem kuhati mnogo :(

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!