Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

12. 12. 2011.

Libanska torta by Aiko

U poslednje vreme radije iščitavam recepte iz novina nego što čeprkam po netu. Tako sam u nekom dodatku nekih novina i pronašla recepte libanske kuhinje i među njima i ovu tortu. Odmah me osvojila ta čarobna kombinacija narandže i čokolade. Znam da se mnogi novinski dodaci snabdevaju receptima, a bogami i slikama, na netu. Zato sam odlučila da pogledam da li postoji nešto slično na nekoj od kulinarskih stranica i food blogova. Našla sam samo jedan rezultat na srpskom jeziku i to, na moje iznenađenje, na meni vrlo dobro poznatom forumu, postovan od strane moje web poznanice. Još jedan od razloga zašto sam tražila recept na netu je i taj što po novinskom izdanju recepta nije predviđeno brašno, pa nisam bila sigurna da li zaista ne ide ili je u pitanju štamparska greška, previd i sl. Upravo zato mi je bilo neizmerno drago što je autor dotičnog posta moja draga Aiko, koja mi je dala pojašnjenje i saglasnost da objavim ovaj recept u svojoj izvedbi.
Zato posvećujem ovaj post njoj i njenoj komšinici od koje potiče orginalni recept.



Potrebno je:

-6 jaja
-250g šećera
-250g lešnika ili badema
-2 narandže
-1 kesica praška za pecivo
-100g čokolade

Način pripreme:

Narandže staviti u šerpu, naliti vode da plivaju i na laganoj vatri kuvati dva sata. Ostaviti zajedno sa vodom da se ohladi. Hladne narandže izvaditi iz vode, iseći na kriške, odstarniti koštice (ako ih ima) i samleti u blenderu u kašu. Lešnike propržiti i očistiti od ljuske pa samleti.
Penasto umutiti belanca sa šećerom da se šećer skroz rastopi pa dodati žumanca. Varjačom umešati lešnike, prašak za pecivo i kašu od narandži. Izliti u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečenu tortu izvaditi iz pleha i kada se ohladi preliti glazurom od čokolade. Dekorisati po želji.

*glazuru sam pravila topeći čokoladu sa dve kašike ulja na pari.



PRIJATNO!

5 коментара:

  1. Mmmm, sve neke fine tortice na blogovima u poslednje vreme, a znam kome bi se jos ova kobinacija cokolade i narandze jako dopala... hvala tebi i Aiko sto sto ste ovaj fini receptek podelile sa nama!:))

    ОдговориИзбриши
  2. volim ovu kombinaciju, tortica je predivna

    ОдговориИзбриши
  3. Volevo ricambiare la tua cortese visita e purtroppo non conosco la tua lingua.. dall'immagine è molto gustosa complimenti ciao

    ОдговориИзбриши
  4. Kombinacija narandže s čokoladom me uvijek oduševljava, ova torta je baš po mom ukusu!:) Divno izgleda!!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!