Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

19. 10. 2012.

Orahovača - liker od zelenih oraha



Orahovača je liker od oraha. Priprema se od zelenih oraha, mada onaj koji sam jednom davno probala bio je samo od zelene ljuske oraha. Nažalost, nisam na vreme obezbedila recept za liker od ljuski, jer je dragi vlasnik recepta otišao na neko lepše mesto.
U majskom broju časopisa Sale&Pepe za Srbiju izašlo je više recepata za likere, između ostalog i za liker od zelenih oraha. Taman na vreme! Zelenih oraha je bilo na pretek, a tata se potrudio da ubere one najlepše sa najviših grana. Trebalo je mnogo strpljenja do konačnog rezultata. Izguglala sam još koji recept, pa tako i neki gde liker bude gotov za 15-tak dana. Ne sumnjam da i tako može da se napravi lepo piće, ali meni lično, dugotrajna priprema ipak uliva više poverenja, naročito kada je u pitanju aroma, a zašto da ne i lekovita svojstva koja se inače pripisuju ovom likeru. Što se tiče alkohola koristila sam domaću lozovu rakiju koju peče moj svekar od čistog grožđa bez peteljki i bez dodatka šećera.
Krajnji rezultat je fascinantan, jake arome na orah, sa vrlo malo gorčine i samo naznakom oporosti. Međutim nije ni jako sladak. Od šećera liker dobije gustinu ali ne i toliku slast koju sam očekivala uzimajući u obzir količinu šećera koja se koristi za spravljanje.
Moram priznati samo da je bilo vrlo komplikovano za fotografisanje. Pokušala sam sa pozadinom u različitim bojama da bih dočarala boju likera, međutim, nisam u potpunosti uspela da se rešim narandžastog odsjaja zidova moje kuhinje.
U svakom slučaju preporučujem da isprobate ovaj eliksir (namerno kažem eliksir jer je neopisiv osećaj gucnuti ovo piće), sigurna sam da ćete uživati!



Potrebno je:

- 33 kom. zelenih oraha ubranih u maju ili junu
- 800g šećera
- 1 štapić cimeta
- 3 karanfilića
- komadić kore limuna
- 1 lit. alkohola (čist, votka ili lozovača)



Način pripreme:

Orahe oprati, obrisati od vode i iseći na četvrtine. Staviti ih u stakleni sud, posuti šećerom i držati na suncu dva dana. Povremeno promešati da bi se šećer otopio. Nakon toga uliti alkohol, dodati cimet, karanfilić i koricu limuna. Sud zatvoriti i ostaviti da odstoji 60 dana. Potom liker procediti, sipati u tamne flaše i ostaviti da odstoji još 2 meseca. Očuvaće se još 3 meseca. Od ove količine sastojaka dobije se oko 2 litre likera.



ŽIVELI!

10 коментара:

  1. Ja jako volim orahovacu i htjela sam je probati sama praviti ove godine i naravno nisam nigdje nasla orahe :( Prekrasne slike :)

    ОдговориИзбриши
  2. S obzirom na to da kod nas orasi u zadnjih nekoliko godina ne stignu sazrijeti, već se ucrve, možda je najbolje u startu ih namijeniti za ovaj liker.

    ОдговориИзбриши
  3. Nekada davno sam ga probala i ostala odusevljena! Hvala na receptu!

    ОдговориИзбриши
  4. radim ovaj liker već nekoliko godina za redom, također ga preporučam, a naravno ne treba zaboraviti njegova ljekovita svojstva

    ОдговориИзбриши
  5. ovo me podsjeća na djetinjstvo, nona je to uvijek radila

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na super receptu, nikad nisam pravila orahovaču, moram isprobati, obavezno!

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Čula sam da jeste, ali po tom pitanju predlažem da se konsultujete sa nekim kompetentnijim.

      Избриши
  8. ja stavim manje secera,mozda trecinu...mozda i manje i ne stavljam karanfilic ni cimet.jednom sam probala i nije mi se dopalo.vjerovatno navika.ja nista ne secerim,ni kafu,li limunadu pa nije cudo da volim gorce.

    Worfex-za stitnu ide med i zeleni orasi.kazu da pomaze.treba probati.ne moze da steti.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман9. мај 2018. 11:07

    Provereno, nije za sve vrste oboljenja stitnjace. Nije za Hasimoto - nikako.

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!