Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

8. 1. 2012.

Krempite



-Ne znam šta da pravim slatko, nešto kremasto...
-Hm...krempita!?
-Imaš recept?
-Naravno da imam.....negde....moram da potražim.
I pronašla sam ga. Masaterine super krempite! Pravila sam ih jednom i bila oduševljena lakoćom pripreme i ukusom, onim pravim ukusom krempite. Ovog puta sam pripremala krem po ovom receptu ali bez slatke pavlake, samo krem od jaja i podsetila se koliko su SAVRŠENE! Prošli put sam prošla školu pečenja lisnatog testa u komadu tako da je ovog puta bilo savršeno. Lisnato testo se prilikom pečenja dosta skupi tako da je potrebno razviti ga 3-4cm šire i više nego što je mera tepsije u kojoj ćete pripremiti krempitu, i nikako nemojte zaboraviti da dobro izbockate testo viljuškom pre pečenja. Radila sam je u tepsiji 25x30cm i ova jedna mera je bila dovoljna za 24 krempite.
Ono što je takođe bitna stavka nema previše sudova za pranje. :)

Potrebno je:

-2l mleka
-5dl vode
-6jaja
-6 kašika brašna
-200g gustina
-3 kesice vanil šećera
-250g šećera
-500g (dve kocke) lisnatog testa

Način pripreme:

Lisnato testo odmrznuti na sobnoj temperaturi i razviti 3-4cm šire i više od mere tepsije u kojoj ćete praviti krempitu. Izbockati viljuškom i staviti u već zagrejanu rernu na 210 stepeni da se peče dok blago ne porumeni. Posebno ispeći jednu pa drugu koru. Prvu koru iskrojiti i staviti na dno tepsije za krempite a drugu iseći na 24 kvadrata. Njih ćete poređati preko krema na kraju.

U veču šerpu sipati mleko, vodu, šećer i vanil šećer i staviti na šporet. Dodati brašno pa malo promešati žicom. Potom dodati gustin pa malo promešati, pa žumanca pa promešati. Lagano mešati dok ne počne da se zgušnjava. Nemojte se poplašiti, u ovoj fazi je krem potpuno redak. Kada počne da se zgušnjava malo žustrije mešati dok krem ne postane potpuno gust. Tada će otprilike i prokuvati. Malo još promešajte i skinite sa šporeta. Belanca umutiti posebno mikserom u čvrst sneg pa dodati u krem i žicom mešati potiskujući ga na dole dok se krem u potpunosti ujednači. Gotov krem sipati u tepsiju preko kore od lisnatog testa, a preko poređati drugu koru isečenu na kvadrate. Kada se krempita potpuno ohladi seći komade prema gornjim kvadratima i servirati. Ukoliko volite pospite krempite šećerom u prahu. Mi, eto, ne volimo pa nismo :)



Hvala Masateri na divnom i jednostavnom receptu!

PRIJATNO!

4 коментара:

  1. Božanstvene su ti ove krempite, ali božanstvene. I ja ih volim bez slatke pavlake, onako po ovom starom receptu. Ne volim ni slatku pavlaku u kremu za princez krofne.

    ОдговориИзбриши
  2. Posle svih mudrovanja i silne inspiracije uvek se vratim jednostavnim klasičnim receptima jer su najukusniji. Drago mi je da ti se dopada.

    ОдговориИзбриши
  3. Uh, bas su dobre, ma savrsene... moracu jednom da isprobam taj receptic, sad bih ti najradije pokupila ovaj tanjiric!:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Lana. Super je recept i zaista se ništa neće zgrudvati ako se samo dodaje u mleko i meša ručno žicom, a plus za tepsiju kolača isprljaš jednu šerpu :)

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!