Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

1. 3. 2014.

Kapri torta

Kapri je njen omiljeni sladoled. Pojede ga, a da se uopšte ne umaže. Obožava jagode, sveže, bez šećera, šlaga i drugih dodataka, onakve kakve jesu. Prava je damica, elegantna, odmerena, fina, pomalo stidljiva. Retko kad plače, a kada to čini onda je to najtužnije plakanje koje postoji na kugli zemaljskoj. Puna je bisera i to baš onda kada se to namanje očekuje od nje. Velika je maza, i mamina i tatina i batina i babina i dedina. Mnogo voli da peva i svašta voli da peva i na raznim jezicima peva. I igra, mnogo igra. Ume da se potpiše, sa J naopačke i potpuno je ubeđena da to tako treba i da svi mi nemamo pojma da se tako piše, ni ja, ni vaspitačica u školici, ni batina učiteljica. Gledam je ujutru kad se budi, sva napućena od sna i čupave kose koja joj pada preko lica, i shvatam koliko me čini srećnom, koliko je slatka i mila, koliko volim što je imam i koliko želim da bude zdrava, srećna i bezbrižna.
Došla je u naše živote jedno predivnog prolećnog dana. Ova torta je pravljena u njenu čast!



Potrebno je:

*kore:

- 10 belanaca
- 500g šećera u prahu
- kašika sirćeta

*za prelivanje kora

- 150g crne čokolade

*žuti fil

- 10 žumanaca
- 250g kristal šećera
- 1 kašika gustina
- 3 kesice pudinga od vanile
- 1 lit. mleka
- 375g margarina za kolače

*fil od jagoda

- 600g jagoda
- 250g kristal šećera
- 500ml soka od jagode
- 3 kesice pudinga od jagode

*za dekoraciju

- 500g umućenog šlaga

Način pripreme:

*kore:

Čvrsto umutiti šam od belanaca, postepeno dodajući šećer. Sirće dodati odmah na početku mućenja.
Umućen šam rasporediti u veliku tepsiju od rerne obloženu papirom za pečenje i sušiti na 120 stepeni oko sat vremena. Ako kora počne suviše da tamni smanjiti temperaturu rerne na 100 stepeni. Osušenu koru prevrnuti na krpu, odstraniti papir i preseći je na dva dela.

*čokoladni preliv:

Na pari otopiti čokoladu i preliti ravnomerno obe kore i ostaviti da se čokolada stegne.

*žuti fil:

Od litre mleka oduzeti 2 dl a ostatak staviti u šerpu da provri.
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati gustin, prašak za puding i 2dl mleka, umutiti da bude bez grudvica i zakuvati u vrelo mleko u šerpi. Ohlađen fil umutiti sa margarinom.

*fil od jagoda:

250 ml soka od jagoda pomešati sa seckanim jagodama i staviti na šporet da provri. Šećer, prašak za puding i preostalih 250ml soka dobro promešati da ne bude grudvica i zahuvati u sok sa jagodama. Ostaviti da se ohladi.

*način filovanja:

Staviti prvu koru na tacnu, sa čokoladnom stranom na gore, premazati polovinom fila od jagoda, pa preko toga polovinom žutog fila. Preklopiti drugom korom, takođe okrenutom čokoladnom stranom na gore i ponoviti postupak filovanja.
Celu tortu premazati i dekorisati šlagom.


PRIJATNO!


4 коментара:

  1. praviš mi zazubice. Pogotovu sad kad će sezona jagoda. Odlična torta , super si je ukrasila . Tako je pufnasta , a ideja sa jagodama originalna. Deca se oduševljavaju kad vide ovakvu tortu.

    ОдговориИзбриши
  2. Ova tortica mi je izmamila veeeliki osmeh na lice!:))))

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман3. март 2014. 21:40

    Upravo sam napravila ovu tortu. ODLICNA je! Veoma kremasta, laka. Izmena koju sam napravila: u krem od jagoda nisam dodala secer pa je ispao malo kiselkast ali to je bila odlicna stvar jer ostatak torte obiluje secerom. Uglavnom, svi odusevljeni. HVALA na odlicnom receptu

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!