Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

31. 7. 2010.

Čizkejk (cheesecake) sa bananom i kivijem


Čitala sam u komentarima na više blogova obrazloženja za i protiv korišćenja želatina u pripremanju hrane. Iskreno nemam ništa protiv klasičnog prirodnog goveđeg želatina. Međutim koristila sam par puta prelive za kolače koji izgledaju kao želatin ali kada sam obratila pažnju na sastav videla sam da tu ima svega a najmanje prirodnog želatina, na poleđini kesice lepo piše "mešavina aditiva sa šećerom" pa naveden spisak svih onih E regulatora, stabilizatora i sl. Jeste vrlo praktično kada se preliv stegne za 20-tak minuta za razliku od običnog želatina kome treba najmanje 12 sati ali da pravim kolače i torte sa hrpom hemikalija - ne, hvala. Želatin koristim za prelivanje voća bilo na nekom kolaču, bilo na torti, a najčešće za čizkejk.
Ovaj recept se pomalo razlikuje od prethodnog koji sam objavila ali suština je ostala ista: lagani, osvežavajući, letnji voćni kolač.

Potrebno je:
-150g mlevenog keksa
-150g margarina za kolače
-100g šećera u prahu
-500g sitnog sira (Ella)
-200g praha za šlag
-200g šećera (kristal)
-1 banana
-8 kom. kivija
-2 kesice želatina (20g)
-još 4 kašike kristal šećera


Način pripreme:
Margarin rastopiti na vrlo tihoj vatri pa pomešati sa keksom i šećerom u prahu. Ovu masu utisnuti na dno pleha sa obručem. Ukoliko je masa suviše suva i rasipa se može se dodati malo voćnog soka npr. od jabuke ili breskve. Pleh staviti u frižider da se podloga malo stegne dok ne bude gotov fil.
Sir izmešati sa kristal šećerom. U drugoj posudi umutiti prah za šlag sa 150ml hladne vode. Jednu kesicu želatina preliti sa 2-3 kašike hladne vode da nabubri a potom ga rastopiti sa 2dl vruće vode. Sastaviti masu od sira sa masom od šlaga pa kad se sjedini dodati otopljeni želatin i dobro izmutiti. Ovaj fil sipati preko podloge u plehu i staviti u frižider da se malo stegne, otprilike 30-tak minuta.
Bananu iseći na kolutove kao i kivi pa poređati preko belog fila pažljivo jer je fil još uvek malo redak a voće treba da ostane na površini. Drugu kesicu želatina pomešati sa 4 kašike kristal šećera pa preliti sa 4 kašike hladne vode da želatin nabubri. Potom lagano u nabubreli želatin dolivati 500ml vruće (ne kipuće) vode da se otopi i dobije prozirna tečnost. Lagano preliti preko voća i ostaviti najmanje 12 sati da se stegne. Kada se želatin skroz stegnuo možete skinuti obruč sa kalupa i servirati tortu.

PRIJATNO!

2 коментара:

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!