Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

29. 11. 2010.

Esterhazi (eszterhazy) torta



Još jedna u nizu klasičnih torti. Kao i za mnoge druge klasične torte našla sam puno različitih recepata pa bi se moglo reći da je svaka majstorica dodavala nešto svoje tako da sam u početku bila prilično zbunjena koji je recept, ustvari, onaj pravi. Na kraju sam i ja napravila kombinaciju svih tih recepata i napravila možda najjednostavniju, ali vrlo ukusnu varijantu.

Potrebno je:
*za kore:
-10 belanaca
-10 kašika šećera
-200g badema bez ljuske
*za fil:
-10 žumanaca
-200g šećera
-2 kesice vanil šećera
-3 kašike gustina
-3dl mleka
-300g puera
*za glazuru:
-1 belance
-200g šećera u prahu
-1 kašika limunovog soka
-1 kašičica gustina
-50g čokolade

Način pripreme:
*kore:
Penasto umutiti belanca. Nastaviti mućenje i postepeno dodavati šećer, kašiku po kašiku. Na kraju varjačom umešati samlevene bademe. Na 8 kom.papira za pečenje isctrati krugove prečnika 26cm. Na svaki krug naneti istu količinu pripremljene mase i peći na 200 stepeni dok ne porumene.
*fil:
Umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom. Dodati gustin i pola decilitra mleka odvojenih od pripremljena 3dl, a ostatak mleka staviti da provri. U prokuvalo mleko zakuvati masu od žumanaca. Kada se ohladi dobro izmiksati i umutiti sa puterom.
*filovanje:
Staviti jednu koru na tacnu za torte pa je premazati sa otprilike jednim ipo kašikom fila, staviti sledeću koru i tako filovati redom do poslednje, s tim da ostane oko 2 kašike fila za premazivanje torte okolo i tek malo odgore.Dok je fil sveže nanet, sa strane tortu obložiti mlevenim bademima. Tako pripremljenu tortu odložiti u frižider na 2 sata da se malo stegne.
*glazura:
Belance, šećer, limunov sok i gustin pomešati pa mutiti žicom ručno dok se ne dobije fina, glatka, bela masa. Preliti preko torte. Čokoladu otopiti na pari pa kada se malo ohladi staviti u vrećicu sa malim otvorom i iscrtati po beloj glazuri spiralu ili koncentrične krugove pa čačkalicom ili štapićem za ražnjić vući linije, jednu od ivice ka sredini, pa sledeću od sredine ka ivici da se dobije šara karakteristična za ovu tortu. Odložiti je na hladno mesto da se glazura stegne.



PRIJATNO!

5 коментара:

  1. Naša omiljena! Moj suprug ne priznaje tortu ako nije u nivou Esterhazi, a ona se teško prevaziđe!

    ОдговориИзбриши
  2. Hayırlı haftalar, Çok leziz, çok besleyici ve iştah açıcı olmuş ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  3. @Fuat: Çok teşekkür ederim.
    @Nina: Hvala!
    @Jelena: torta je predivna i vredi svake muke oko guljenja badema, jer nisam našla već oguljene da kupim. Pogledaj ovaj link http://www.nigella.com/recipes/view/esterhazy-torta-4183 , izgleda da imaš veeelikog obožavaoca svog bloga, i recepata i fotografija! :)))

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!