Copyright © 2009-2014 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

03.12.2010.

Posni uštipci



Pre neki dan je počeo predbožićni šestonedeljni post. Post, u smislu hrane, podrazumeva ne konzumiranje namirnica životinjskog porekla, znači sve vrste mesa, mleka, mlečnih proizvoda i jaja. Pripremaju se jela i poslastice isključivo na biljnoj bazi i riba. Verujem da je nekada izbor hrane pripremljene na takav način bio vrlo ograničen. Međutim, danas uz sve proizvode na biljnoj bazi koji su nam manj-više svima dostupni, od mleka od soje, do biljnih sireva i sl. mnogo je lakše napraviti vrlo raznovrsnu i vrlo ukusnu hranu. Takođe, ono što se meni najviše dopada je konzumacija velikih količina svežeg voća i mnooogo povrća. Ipak, kako ja najviše od svega volim testo, time ću i započeti ovaj mali decembarski omaž posnoj hrani.

Potrebno je:
-2,5dl mlake vode
-1/2 kocke (25g) svežeg kvasca
-kašičica šećera
-so
-oko 300g brašna
-duboko ulje za prženje

Način pripreme:
U mlaku vodu izmrviti kvasac, posuti kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti na toplo mesto da počne da vri. Nadošli kvasac izručiti u činiju, dodati malo soli i postepeno dodavati brašno i mutiti da se dobije polutečno testo, gušće nego za palačinke ali ne toliko čvrsto da drži oblik. Tako umućeno testo ostaviti pola sata da se po površini pojave mehurovi. Zagrejati ulje, pa supenom kašikom umočenom u vodu vaditi testo i stavljati u ulje da se prži sa obe strane. Pre svakog uzimanja testa kašiku umočiti u šolju sa vodom da se testo ne bi lepilo za kašiku. Ispržene uštipke slagati na papirnu salvetu da se ocede od viška masnoće.
Servirati ih uz kečap, malo razređen sokom od paradajza i začinjen origanom.
Možete ih poslužiti i u slatkoj varijanti sa domaćim džemom.



PRIJATNO!

6 коментара:

  1. Çok severim.Ellerinize,emeğinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. uštipci su odlični i divno izgledaju. Posluženi sa džemom sigurno su prefini.

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam neki dan . Odlicni su..I to su bili moji prvi ustipci. Hvala za recept !

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicni su..To su bili moji prvi ustipci i pojeli su se za cas posla. Hvala za recept !

    ОдговориИзбриши
  5. Узела да правим по твом рецепту и схватим да немам у кући ни читавих 200 гр брашна, а како ме је мрзило да сиђем до радње, додам 3-4 кашике кукурузног брашна (не паленте!). Додала сам и малко ракије да не упијају масноћу (можда 1 кашику) и прстохват прашка за пециво. Испало дивно, споља хрскаво, "кукурузног" укуса, мљац!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!