Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

8. 1. 2011.

Badnji dan i Božić



Verski praznici me uvek prvo odvuku u detinjstvo. Odrasla sam u velikoj porodici u kojoj su se verski praznici oduvek proslavljali. Sveštenik je uvek dolazio u našu kuću i u ona vremena kada to baš i nije bilo popularno ili dozvoljeno ili društveno prihvatljivo ili kako god već. Oni kojima se ta tradicija nije dopadala, koji su išli drugim putem bila su slobodno otvorena vrata da izađu napolje!
Sećam se da sam se svaki put kada bi pop dolazio da očita slavu ili osveti vodicu, sakrivala iza kuhinjskih vrata. Volela sam da slušam pojanje ali nisam volela što sam svaki put kada pop završi morala da poljubim krst koji je bio mokar od vode i koga su svi pre mene izljubili.
Porodica koju sam ja stvorila sa ljubavi mog života obeležava jednako i katoličke i pravoslavne praznike. Potičemo iz porodica različitih verskih opredeljenja i to svakako smatramo svojom prednošću. Hrišćanske vrline kojima učimo našu decu su jednake i u pravoslavnoj i katoličkoj veroispovesti.
Kako imamo i tu sreću da su nam svi roditelji, hvala Bogu, živi i zdravi proslavljanje prethodnih praznika podrazumeva odlazak na ručkove kod jednih odn. drugih roditelja.
Običaj koji ja sprovodim je priprema posnog ručka za pravoslavni Badnji dan kome obavezno prisustvuju roditelji mog muža. Time im se "odužim" za  katolički Božićni ručak koji uvek priprema moja svekrva.

Pastrmka sa povrćem


Potrebno je:
-3 pastrmke
-so, biber
-1dl maslinovog ulja
-3 šargarepe
-3 šešira šampinjona
-par listova celera
-sok od 1/2 limuna
Način pripreme:
Ribu dobro oprati, posoliti i pobiberiti spolja i iznutra i složiti u tepsiju ili keramičku posudu za pečenje. Povrće očistiti i poređati između ribe. Sve preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Peći nepokriveno u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Uz gotovu ribu i povrće servirati i kuvani pirinač i krompir salatu.

Kuvani pirinač za prilog uz ribu


Potrebno je:
-1 šoljica pirinča
-1 glavica crnog luka
-3 šoljice vode
-so
-malo ulja
Način pripreme:
Crni luk iseckati jako sitno pa ga staviti na zagrejano ulje da se proprži. Dodati pirinač pa kad počne da cvrči naliti vodu. Kuvati lagano dok pirinač ne upije skoro svu tečnost. Na kraju posoliti.
Pirinač se može pripremiti i sa dodatkom raznih vrsta povrća (šargarepa, šampinjoni, grašak, kukuruz šećerac itd.) ali obzirom da sam ovaj put povrće pripremala u rerni sa ribom i još i krompir salatu za prilog bilo je suvišno dodavati još povrća u pirinač.

Krompir salata


Potrebno je:
-500g krompira
-3 glavice ljubičastog luka
-so, biber
-peršunov list
-1dl ulja
-1 kašika sirćeta
Način pripreme:
Krompir skuvati u ljusci pa kada se ohladi oljuštiti i iseći na kolutove. Crni luk iseći na rebarca pa propržiti na ulju, dodati pripremljen krompir, prodinstati sve zajedno pa začiniti solju, biberom, sirćetom i peršunovim listom. Servirati toplo.

Preliv od belog luka


Potrebno je:
-3 čena belog luka
-pola veze peršunovog lista
-malo soli
-pola decilitra maslinovog ulja
Način pripreme:
Beli luk sitno iseckati kao i peršunov list. Sve zajedno pomešati sa maslinovim uljem i malo posoliti.
Obično ovaj preliv pripremim malo ranije kako bi beli luk otpustio svoju aromu u ulje i kako bi se ukusi sjedinili.

To su jela koja sam pripremala za ovogodišnji Badnji dan.
Božić smo proslavili kod mojih roditelja uz klasičnu božićnu trpezu dopunjenu našim vojvođanskim jelima jer nijedna svečana trpeza ne može da prođe bez kuvanog mesa iz supe i paradajz sosa. Karađorđeve šnicle su bile po mojoj želji :)
I šta reći za kraj osim Hristos se rodi i srećan svima Božić!

P.S. Ove godine sam ja našla paru u česnici :)

4 коментара:

  1. Bas si lepo spremila Badnji ručak! Razumela sam u potpunosti tvoj post, jer sam u sličnoj situaciji. I što se mene tiče, nikada ne bi želela da katolička i pravoslavna crkva "usaglase" kalendare, jer meni je bas ovako super. Imam dva Božića, pa dva Uskrsa... duplo više radosti ;) Sve najbolje tebi i tvojim nadražima i pozdrav iz Požarevca.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Shacky tebi i tvojoj porodici nek je sretan Božić! Tvoja djeca zaista rastu u lijepoj atmosferi i uživaju u toplim, plemenitim praznicima obje vjere. I to zaista jeste privilegija.

    ОдговориИзбриши
  3. Moja bi mama rekla: Slavila bih svaki dan kada bih mogla:) I treba slaviti i poštovati svačije praznike a sve vjere jednako uče, samo mi ljudi sve pokvarimo!
    Izvrstan ručak, uh ova pastrva je izvrsna!

    ОдговориИзбриши
  4. Sve najlepše Vama i Vašoj porodici draga ! Recepti - savršeni!! BRAVO! :-)))

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!