Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

20. 5. 2012.

Nedeljni ručak - supe, sosa, mesa forever

Šta je nedeljni ručak? Svetinja? Tradicija? Prilika da cela porodica bude na okupu? Od svega po malo.
Otkada znam za sebe znam i za nedeljni ručak. Uvek svi prisutni, uvek ista jela. Jednom davno, jedne nedelje, za ručkom, pitala sam mamu zašto uvek ručamo isto, zašto nekada ne napravi nešto drugo za ručak. Odgovor mi je dao tata, dubokim glasom, između dva srka supe, je rekao: "Dok sam ja živ nedeljom će se jesti supe, sosa i mesa!"
Bila sam nedavno u prilici da svojoj deci pričam o nedeljnom ručku, da ih naučim da se rinflajš ne jede sa pavlakom nego sa sosom, da mora da se jede supe i da će svaka nedelja biti sa supom, sosom i mesom, dokle god ja budem kuvala.
Ne znam kako, ali i posle trideset i kusur godina još uvek mi nije dosadilo da nedeljom ručam isto, nekada sa porodicom koja je stvorila mene, danas sa porodicom koju sam stvorila ja! I brzo su naučili da nedeljom svi u isto vreme sede za stolom i svi jedu sve po redu!

NJENO VELIČANSTVO SUPA



Supa otvara pozornicu Nedeljnog ručka. U čemu je tajna dobre supe? Neko će reći u mesu, neko će reći u rezancima (ili knedlama). Meni se čini da svaki sastojak ima svoju malu ulogu. Sastojak bez kog nikada ne kuvam supu je celer. Puno šargarepe, peršunovog i paštrnakovog korena, i obavezno koren celera. Meso može biti juneće (uglavnom rozbratna, eventualno rebro), pileće ili stara koka. Kako god, mora biti kostiju, supa se ne kuva od čistog mesa. Koliko dugo se kuva supa? Što duže to bolje, i to na tihoj vatri. Realno, znajući koliko je vremena potrebno za termičku obradu navedenih namirnica, supa može biti kuvana i za sat vremena. Ja je na najnižoj temperaturi kuvam najmanje dvaipo sata. Iz skuvane supe se vadi meso i povrće, začini se i zakuva rezancima (može i griz knedlama). 
Uz fanfare vam predstavljam rezance koje mesi moja baka i koji su tajni sastojak moje savršene supe!



A ŠTA JE TO RINFLAJŠ?



Bukvalni prevod sa nemačkog jezika bi bio *kuvano meso*, neki kažu i *meso iz supe*. Kako god tumačili ovaj naziv dođemo na isto. Meso koje smo kuvali sa povrćem da bi dobili supu, za nedeljni ručak se servira sa tim istim kuvanim povrćem i sosom. Obično je to paradajz sos, skuvan od bele zaprške i soka od paradajza. Može biti i sos od mirođije, kao varijacija na temu. Sos od višanja ili sos od jabuka, koji su karakteristični za ovaj moj kraj, obično se serviraju uz pečeno meso. Znam da neki vole da posrču supu, a da rezance ostave da izmešaju sa sosom, mesom i povrćem. Znam da ja volim da ostavim malo sosa za jelo koje sledi posle ovoga. I nikada i nikako ne dozvoljavam deci da umesto paradajz sosa jedu pavlaku!

POHOVANO MESO ILI ...



Neki se do ove stavke već najedu, pa ostave za popodnevnu užinu! Ne postavlja se pitanje koje meso se pohuje (na bečki način, brašno, jaja, prezla), piletina, krmenadle, šnicle. Međutim, ova stavka nedeljnog menija dozvoljava izvesnu slobodu, ali svakako mora biti meso. Može se servirati i Karađorđeva šnicla ili pečenje ili nešto iz rerne ili nešto iz tiganja. Za prilog idu pečeni krompirići ili krompir pire, a za salatu šta sezona dozvoli.

DESERT



Nedeljni ručak zahteva poslasticu na kraju. Obično je to štrudla sa makom i/ili orasima. ALI u mesecu maju bila bi gre'ota nepočastiti se kraljicom ovog meseca Jagodom tj. Jagodama. Može od jagoda svašta lepo da se napravi, i kolači i torte i kremovi itd. ali mi ih volimo ovako sa šlagom. A i posle svih ovih đakonija malo mesta ostane za slatkiše.


PRIJATNO!

8 коментара:

  1. Bas sam uzivala citajuci ovaj tvoj post i vidim da svi nedjeljni ruckovi sa nasih prostora lice. Supa,domaci rezanci, kuhano meso s povrcem, pohovano meso ili peceno pile sa krompirom i salatom.
    Odlican post!

    ОдговориИзбриши
  2. Neki put se dogodi da nedjeljni ručak ne bude baš onakav na kakav smo naviknuli i kakav ovdje opisuješ, ali najdraže mi je kad je baš onako tradicionalan

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Natasa, divan post, nekako me je bas vratio u detinjstvo, ovakve ruckove i ja rado pamtim kada smo svi sedeli skupa za stolom, a mama bi spremila sve fino po redu, pa neki lep kolac na kraju... mada bih se obicno zasitila vec kod rinflajsa, a drugi deo bi onda ostao za grickanje popodne.:)) p.s. nista bez bakinih domacih rezanaca...:))

    ОдговориИзбриши
  4. Mada mi je mama iz Vojvodine, naši nedeljni ručkovi su bili razdvojeni: supa i pohovano meso sa prilozima se jelo tad, a rindflajš (lepo srpsko reč:) prethodnog dana. Mogli smo da biramo paradajz sos, sos od mirodjije, ili sos od rena. Pavlaku ni sad ne pominjem (pu, pu!)
    Lepo je zadržati tradiciju i nedeljom poslužiti malo svečanija jela.
    Rezanca za supu donosim iz Srbije. Od kad je moja Njanja umrla, pravi ih baba-Rosa, komšinica od 85 godina, sa kojom uvek pričam o istim stvarima jer je duboko zagazila u Alzhajmera, ali se isplati;)
    Drago mi je što si mi svratila na blog da se upoznamo. Odoh sad u katakombe (tj. tvoju arhivu) da iščitam:) XOXO

    ОдговориИзбриши
  5. Potpisujem svaku reč koju si napisala. Ja sam Pančevka, iz Južnog Banata, znači SOSA, uvek je bilo i biće ovako. Moja deca su bez problema usvojila ovakav način ishrane, pavlaka nam nikad nije ni pala na pamet, jedino mogu da dodam da uz juneće meso pravimo sos sa renom a uz živinsko sos sa paradajzom ili mirođijom.
    Hvala na ovom postu, za mene je ovo nešto normalno, ali ipak dok sam čitala obuzele su me emocije i sećanja na neke davne ručkove sa osobama kojih više nema.
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  6. E ovo je pravi nedeljni rucak koji zaista obozavam,u Beckereku i okolini se i dan danas ovo nalazi na nedeljnoj trpezi

    ОдговориИзбриши
  7. Klasika :)Nedeljom se nikada ne postavlja pitanje : Sta cemo za rucak? Zna se - decenijama je isti repertoar :) Ako ostane meso od rucka,pohuje se za veceru... Tako je radila moja baka,mama,i njihove bake,a mi mladji - nastavljamo tradiciju :) Preko nedelje i rucamo i ne rucamo zajedno,ali smo nedeljom svi na okupu i uz supu i rinfles - kuca zamirise na dom :) Veliki pozdrav !!!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!