Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

6. 10. 2010.

Baklava

Kad malo bolje razmislim, vrlo retko pravim poslastice sa orasima. Ne samo sa orasima nego uopšte sa jezgrastim plodovima. Zašto? Nemam pojma! Shodno tome baklavu nisam jako dugo pravila, a pošto sam dobila neke jako lepe orase ova poslastica mi je prva pala napamet. Pravila sam je par puta i svaki put nečim ne bih bila zadovoljna, ili kvalitetom kora, ili gustinom šerbeta, ili ukusom samih oraha. Ovaj put je bilo bez greške, kore su bile sveže, orasi ukusni , a šerbet ukuvan taman koliko treba! Mada se onim mojim promašajima niko nije bunio, šta više pokušavali su da me ubede da je kolač itekako uspeo, što se ruku na srce i pokazalo brzinom pražnjenja tepsije, ja ipak nisam bila zadavoljna. A jelo/kolač je za mene uspešan samo ako sam ja zadovoljna kako sam ga pripremila!



Potrebno je:
-500g tankih kora
-1 čaša (2dl) jogurta
-1 čaša ulja
-1 čaša šećera
-4 kom. jaja
-300g oraha
-malo praška za pecivo
*za šerbet:
-6dl vode
-600g šećera
-1 limun

Način pripreme:
Usuti u šerpicu vodu i šećer za šerbet i staviti da prokuva, pa potom smanjiti temperaturu tako da lagano vri. Pustiti da struji sve vreme dok pripremate baklavu. kada baklavu stavite u rernu da se peče šerbet sklonite sa šporeta da se prohladi toliko koliko traje pečenje.
Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca penasto umutiti sa šećerom. Potom dodati žumanca, ulje i jogurt. U umućeni fil varjačom umešati samlevene orase i malo praška za pecivo. Ja sam baklavu ređala u tepsiju 20x35cm pa je ispala malo višlja, više kao pita sa orasima ali može se ređati i u veliku tepsiju 35x40cm, biće upola niža kako prava baklava i treba da bude. Malo pouljiti pleh pa na dno staviti jednu koru, poprskati je uljem pa staviti drugu koru. Drugu koru kao i svaku sledeću premazivati filom od oraha dok ne preostanu dve kore koje se ne mažu filom već kao i prve dve samo uljem. Složenu baklavu iseći oštrim nožem pre pečenja na parčad željene veličine. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Vruću baklavu ostaviti 10-tak minuta da se hladne pa je preliti pripremljenim šerbetom i ostaviti da se sve zajedno skroz ohladi i da baklava upije sok.



PRIJATNO!

4 коментара:

  1. ja isto rijetko pravim poslastice s orasima, a baklavu nisam nikad radila jer nisam sigurna da bi je kod mene netko jeo, pa tako odgađam da je napravim
    ova mi izgleda savršena

    ОдговориИзбриши
  2. vidi se odmah da je ova baklava baš onakva kakva treba, izgleda odlično ! Ja sam veliki ljubitelj baklave ali je nikada sama nisam radila jer mislim da bih valjda sama sve i pojela :)
    Ova tvoja mi se jako sviđa !!

    ОдговориИзбриши
  3. @Nina: Hvala, ne pravim je često zato se i pojede brzo!
    @Branka & Surac: Hvala!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!