Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

7. 6. 2010.

Čorbast pasulj


Prvog vikenda u junu, sad već tradicionalno, održava se Pasuljijada u Temerinu. U pitanju je takmičenje u kuvanju čorbastog pasulja u kotliću. Ove godine učestvovalo je preko 300 ekipa. Još se nisam odvažila da učestvujem na takmičenju ali vredno vežbam pa se možda i pojavim u ulozi kuvara-takmičara.

Potrebno je:
-1 veća glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-2 veće šargarepe
-1 koren celera
-1 koren paštrnaka
-200g mesnate slanine
-200g čajne kobasice
-2 šolje pasulja
-1 kafena kašičica aleve paprike
-mešavina začina, so, biber, worcestershire
-1 supena kašika brašna
-1dl soka od paradajza
-1 list lovora

Način pripreme:
Luk i celer iseckati na kockice, beli luk na vrlo sitno, šargarepu i paštrnak na kolutove, slaninu i kobasicu na manje komade, sve staviti u šerpu, naliti vodom i staviti da se kuva. U posebnoj šerpici staviti pasulj da malo prokuva pa ga ocediti od te vode i malo proprati, a potom ga dodati u šerpu sa povrćem i mesom da se kuva sve zajedno. Kada je pasulj kuvan (zrna više ne plivaju i kožica lagano puca) dodati po ukusu so, mešavinu začina i biber, par kapi worcestershire-a, punu kafenu kašičicu aleve paprike, sok od paradajza. Kašiku brašna razmutiti u šolji sa malo hladne vode pa dodati u kuvanje da se čorbica malo zgusne i celo jelo poveže. Na kraju ubaciti list lovora, poklopiti i skinuti sa šporeta. Servirati uz slatu od kupusa.
PRIJATNO!
P.S. Čajnu kobasicu stavljam jer deca ne vole druge vrste kobasica niti suhomesnatih proizvoda. Naravno sve ovo može da se izvede i za dimljenom kolenicom ili rebrima, kako ko voli. Sam ukus ne zavisi mnogo od vrste mesa koju ćete koristiti već prvenstveno od vrste i količine povrća koju stavite!

Нема коментара:

Постави коментар

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!