Copyright © 2009-2017 Shacky's kitchen. All Rights Reserved.

Странице

12. 10. 2010.

Doboš torta


Moja omiljena, tatina omiljena, Majina omiljena, muževa omiljena, ma svima je omiljena!!! Prvi puta sam je pravila, malo mi je bio izazov peći tako tanke kore, a o šećernoj glazuri da ne govorim! Ipak, nije sve to tako komplikovano kao što sam mislila. Ovo je definitivno najukusnija torta od tako jednostavnih sastojaka, samo je potrebno puno volje i malo strpljenja. Rezultat je očigledan!


Potrebno je:
*za kore:
-8 jaja
-8 kašika šećera
-8 kašika brašna
*za fil:
-6 jaja
-300g šećera u prahu
-150g čokolade
-375g putera
*za glazuru:
-200g šećera



Način pripreme:
*kore:
Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca penasto umutiti. Dodavati šećer kašiku po kašiku uz neprestano mućenje. Potom dodati i žumanca. Brašno takođe dodavati kašiku po kašiku ali ne mutiti mikserom već varjačom ili žicom za mućenje. Od ove mase ispeći 7 ili 8 kora tako što se na papir za pečenje opcrta krug prečnika 24cm i u krug nanese 1 do 2 kutlače testa i peče na 200 stepeni 10-15 minuta, pa tako za svaku koru posebno. Pošto od stajanja testo počne da pada vrlo je važno da se belanca, na početku, jako dobro umute i eventualno, ako imate mogućnosti pečete više kora odjednom, što zavisi od vrste rerne i pleha koji koristite. Elem, ja sam od navedenih mera uspela da ispečem 7 kora jer sam pekla jednu po jednu.
*fil:
Umutiti mikserom cela jaja sa šećerom u prahu pa kad počne da se zgušnjava nastaviti mućenje na pari. Kada se krem zagreje dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti mućenje na pari dok se čokolada u potpunosti rastopi i sjedini. Ostaviti krem na stranu da se skroz ohladi pa potom umutiti puter sečen na kocke. Gotov fil pre nanošenja na kore ostaviti sat vremena u frižider da se dobro rashladi.
*glazura
U šerpicu staviti šećer pa na nižoj temperaturi pustiti da se lagano topi uz mešanje i tako dok se ne istopi sav šećer i dobije tamno smeđu boju.
*način filovanja
Odabrati najuspeliju koru i preko nje preliti glazuru od šećera pa vrelim nauljenim nožem brzo izvući linije po kojima će se torta seći.
Ostale kore filovati jednu po jednu sa pripremljenim filom, svaku koru premazati sa oko 2 kašike fila i na kraju kao poslednju staviti koru sa glazurom. Ostatkom fila premazati tortu sa strane i ukrasiti ivice.




PRIJATNO!

8 коментара:

  1. Bakers challenge je imao pre nekoliko meseci kao zadatak Doboš tortu. Kakve su smešne kreacije ljudi širom sveta pravili. Kore tanke su najnormalnija stvar za naše žene. Dobošica je omiljena mome suprugu i zaštitni je znak njegove familije, tj. teta Milena je pravi sa 18 do 21 korom. Ja sam uspela do 14. Šećer je pak umetnost sama za sebe. Ona ima noć samo za tortu i greje ga na ringli. Ja sam koristila sekač za picu. Kad se izvežbam objaviću. Ti si odlično uradila! Domaćice se dele na one koje znaju da prave Doboš i one kojima to ne ide.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, prvo da ti zahvalim na receptu za Esterhazi tortu. Isprobana je i izvranredna .
      Što se tiče kora za Doboš tortu, tvrdim da je najbitnije imati prave plehove sa malom visinom ivica . Moja svekrva je pravi sa 20-23 kore, ali ima plehove stare bar 50 godina, sa ivicama cca 1/4 cm. tako da deblje kore ne bi mogla da napravi i da hoće.Osim toga plehovi su masivni - masa ne zagoreva iako je tanka. Pozajmi plehove od svekrve i začas ćeš ti doći do 24 kore - to sam ja uradila pre neki dan.

      Избриши
  2. Hvala ti jelena na tako lepim rečima. Za mene je bio izazov peći tako tankle kore jer ih nikad pre nisam radila, ali sad znam da to i nije neki bauk. Znam da se žene dovijaju na razne načine da bi šećer isekle kako treba, čak sam negde pročitala da u tu svrhu može da posluži i lemilica!!! (što i nije tako loša ideja ;))

    ОдговориИзбриши
  3. Super izgleda, i ja sam je neki dan pravila prvi put. Moram priznati da mi karamel nije ispao tako savrsen kao tvoj, prerano sam gurnula noz pa sam ga na jednom kraju razmazala :(

    ОдговориИзбриши
  4. je i moj omiljeni, znam ovaj kolač je super! dobar vikend...

    ОдговориИзбриши
  5. odlično ti je ispala, ja nikako da se odlučim da je napravim, nekako i mene malo strah tih tankih kora, no jednom ću već da je isprobam

    ОдговориИзбриши
  6. evo i mene u klubu kojima je dobošica omiljena. Još pamtim dobošicu koju mi je prije x godina za rođendan napravila kolegica Mirjana koja se doselila iz Subotice i to joj je bila tek jedna od torti koju često radi. Ajme, kraljevska torta ! . Sama se nikada nisam usudila napraviti je i mislim da bih tu bila u klubu onih kojima "ne ide". Hajde, možda bude jednom u nekoj našoj igrici pa se odvažim :)
    A ti si svoju baš dobro napravila. Kore su sasvim u redu, a karamel ti je zbilja savršen !
    Bravo !!

    ОдговориИзбриши
  7. @Casa: mislim da sam imala mnogo sreće sa tom šećernom glazurom, moram još jednom da je pravim pa ako uspe onda ću računati da znam! :)
    @Chiara: Grazie!
    @Nina & Branka: Hvala!

    ОдговориИзбриши

Uvek spremna za pokude i pohvale, pa nemojte biti škrti na rečima!